– Cum ați caracteriza scena politică românească în acest moment, prin prisma evenimentelor din ultima vreme, atât în actul de guvernare, cât și în cel parlamentar și cel politic?
Foarte dinamică, aș spune. Deși e vacanță parlamentară, se pare că țara merge înainte, cu sau fără parlamentarii români la muncă. Despre partide, ce pot spune/ Este evident că fiecare partid trece prin niște transformări. Inclusiv Partidul Conservator a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator, fapt confirmat în cadrul Congresului din 19 iunie. PSD, de exemplu, trece prin alegeri interne la nivel local, la nivel central. Sunt lucruri care țin de bucătăria fiecărui partid și sunt etape în viața fiecărui partid.
– Considerați că există șanse reale de continuare a guvernării într-o formulă de coaliție condusă de PSD?
Șansele sunt în continuare mari, pentru că majoritatea parlamentară este suficientă și destul de solidă. Rămâne de văzut cum vor alege să meargă mai departe aliații de la UNPR; am văzut momente în care au ezitat și chiar momente când au ales să voteze altfel decât restul coaliției. Sigur, orice este posibil, dar eu am încredere că, indiferent cine va rămâne premier, că va rămâne Victor sau că va fi altul, coaliția poate funcționa în continuare, majoritatea parlamentară poate susține în continuare un Guvern, așa cum l-au dorit și cetățenii acestei țări în 2012, când au votat masiv pentru reforme, pentru măsuri, care, pas cu pas, au fost adoptate. Urmează să vedem ce se întâmplă. Noi, cel puțin, îl vom sprijini în continuare pe premierul Victor Ponta sau un alt premier, dar care să fie agreat de toată majoritatea din Parlament.
– Cum vedeți fuziunea dintre PC și Partidul Liberal Reformator?
Cred că este o mișcare normală pe scena politică. Toate partidele s-au repoziționat. S-au format cele două blocuri mari, de stânga și de dreapta, și atunci partidele mai mici, cum era PC și chiar PLR, au trebuit să găsească noi formule de adresare, și în fața cetățenilor, și, în general, pe scena politică. Sigur, acum urmează să facă această fuziune în teritoriu, se vor contopi birourile la nivel județean, municipal, comunal, urmează să ne prezentăm și în fața cetățenilor cu noua structură politică. Noul partid, denumit ALDE – Alianța Liberalilor și Democraților – se vrea un partid de centru dreapta, poziționat între cele două mari blocuri politice, care să atragă oameni din toate categoriile sociale, din toate zonele, chiar economice. Eu cred că premisele sunt foarte bune pentru această nouă formațiune politică. Imediat după congres, s-a făcut un sondaj care credita noul partid cu 12% pe zona București, 10% pe Ardeal, 8% pe Moldova, ceea ce eu cred că este un început bun. Bineînțeles, că trebuie să muncim să umplem această cifră. Targetul nostru pentru zona Moldovei este 15%.
– Să înțelegem că, în sfârșit, avem o fuziune care funcționează și la centru, și local?
Noi, cel puțin la nivel central, funcționăm de multă vreme împreună, ca grupuri parlamentare. Sigur, fuziunea urmează să se producă în teritoriu, unde mai sunt fricțiuni. Nu doar la Neamț… La noi, e chiar un caz special, pentru că nu am stabilit concret cine va conduce filiala Neamț, n-am fuzionat încă birourile, nu știm foarte multe nici despre colegii noștri de la PLR, cum stau dumnealor. Declarativ e una, dar trebuie să ne așezăm cu toate documentele în fața și să luăm decizii concrete, pe date concrete, nu doar așa, pe vorbe. Eu, într-o primă discuție pe care am avut-o cu ei și cu președintele interimar al PC, am fost de acord să dau o șansă formulei de conducere președinte interimar PC și președinte interimar PLR, în speță Mihai Alexandru și Ion Asaftei, în măsura în care voi fi consultat în toate deciziile pe care ei le vor lua. Altfel, eu, ca parlamentar, prin protocolul de fuziune, am dreptul să revendic această funcție, de co-președinte, cel puțin la nivel județean. De asemenea, sunt și vice-președinte la nivel național și voi face parte și din biroul politic central al formațiunii ALDE.
– Fiind și singurul parlamentar PC la Neamț, ați putea revendica funcția de președinte…
Nu sunt singurul parlamentar, are și PLR unul. La ei, lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că nu s-au înțeles niciodată. E acolo o mică problemă, dar, cât timp eu înțeleg să-i las pe domnii președinți și le dau încredere să facă noua formațiune funcțională la nivel județean, consider că și celălalt parlamentar ar putea să facă același lucru, urmând noi să sprijinim cu tot ce e necesar.
– Venind în plan local, scena noastră e tare animată de candidaturile pentru Primăria Piatra Neamț. Ce faceți, cum vă implicați, ca un om cu șanse reale la Primăria Piatra Neamț?
Șansele reale cred că au fost în 2012, când am candidat din partea USL și când am și câștigat după părerea mea. Astăzi, pot să spun cu toată încrederea că eu am câștigat în 2012, dar acolo a fost o fraudă la mijloc. Pentru 2016, sigur, e o candidatură ce poate fi luată în calcul. Noi, în partid, trebuie să stabilim aceste candidaturi de comun acord. Fiecare partid e normal să își pregătească o serie de candidați. Am, însă, o vagă impresie că se vor iniția în curând – dacă nu au început deja – negocieri între partide, care unde să candideze și care unde să nu-l încurce pe celălalt. Iar asta nu este decât foarte, foarte nociv pentru democrație, dar și pentru situația locală, mai ales pentru noi, de la Piatra Neamț. Dacă stânga negociază cu dreapta să nu se încurce, să își pună candidați de carton, pentru a fi siguri că vor câștiga, unii într-un loc și alții în alt loc, eu vreau să le transmit acestora că, în momentul când vor intra în cursă, nu le va fi ușor nici candidaților cu șanse, nici candidaților de carton. Pentru că eu voi ridica ștacheta cât voi putea de sus și voi face într-adevăr campanie electorală!
Luați asta ca un mesaj pentru toți care se gândesc să candideze la Piatra Neamț. Unii candidează cu șanse, animați de dorința de a face ceva pentru orașul acesta, iar alții candidează ca parte într-o negociere politică. Și atunci nu vor face decât figurație, vor juca un fel de teatru ieftin. Sunt convins că locuitorii din Piatra Neamț nu-și mai doresc nici candidați, nici primari, nici consilieri locali legați de sfori și coordonați de alții, nici măcar de partide sau președinții lor. Mai mult decât atât, am încredere că oamenii din Piatra Neamț vor deschide ochii un pic mai larg și vor analiza mai bine candidații care se prezintă în fața lor. Pentru că avem, și în acest mandat, exemple concrete, de consilieri locali, de oameni care au ajuns chiar viceprimari și nu au ce le trebuie pentru a fi acolo.
– Ca să conchidem, dvs., ca persoană, ați dori să concurați pentru funcția de primar de Piatra Neamț?
La ora actuală, ALDE ia în calcul pentru Piatra Neamț candidatura mea. Pentru asta, eu trebuie să fiu sigur pe echipa cu care pornesc la drum și, ulterior, să fiu sigur de cei care vor dori să sprijine o astfel de candidatură. Altfel, a candida de dragul candidaturii, nu știu dacă aș putea să fac treaba asta.
– În acest context, care sunt problemele municipiului Piatra Neamț?
Cea mai mare problemă cu care se confruntă astăzi cred că e lipsa de transparență. Haideți să fim transparenți cu tot ce s-a întâmplat în Piatra Neamț! Haideți să spunem – cum ați scris și dvs. de nenumărate ori în ziarul dvs. – ce construcții sunt ilegal ridicate sau fără avizele necesare, ce active mai are municipiul Piatra Neamț și cum le poate salva din ghearele unora sau altora, care consilieri locali fac lucruri din banii publici și care ar trebui să fie scoși din orice fel de structură, cum stăm la nivel financiar și ce mai putem face pentru orașul acesta! Astea sunt, cred eu, marile probleme! Nu poți sparge niște cuiburi și nu poți tăia niște canale care încă drenează banul public! Și asta este o problemă pentru cei care astăzi sunt în fruntea primăriei! O problemă, în primul rând, de credibilitate. Nu vei putea ieși în 2016, să spui mare lucru, pentru că ai fost acolo, ai avut toate pârghiile la îndemână, n-ai salvat aia, n-ai ieșit public să spui lucrurilor pe nume…
– Ce ați face prima dată dacă ați ieși primar?
Cred că sunt mai multe lucruri pe care le-aș putea pune, așa, pe primul loc, dar, în primul rând, aș încerca să pun un pic de ordine în ”colaborările” primăriei cu anumite persoane și anumite grupuri. Pentru că e important! Să poți să iei după aceea decizii, fără să fii influențat de nimeni, nici presat de nimeni, nici încurcat de anumite contracte, de anumite lucrări, de anumite promisiuni pe care le-ai făcut unora sau altora.
– Deci administrație publică locală în interesul cetățenilor. Ei primează…
Fără ei nici nu știu dacă putem discuta de administrație publică. Ce-și dorește cetățeanul asta trebuie să se întâmple, dacă este posibil și se încadrează în cadrul legal. Am remarcat că, la Piatra Neamț, se apreciază transparența, atât cât s-a putut discuta la noi de transparență. Oamenii apreciază conducătorii care vin să-i consulte în treburile orașului, să le explice situația, să-i implice chiar în actul de administrație locală.
– Care este credibilitatea politicianului de dreapta la ora actuală? Și care este, bineînțeles, credibilitatea politicianului de stânga?
Eu cred că sunt trei tipuri de politicieni – politicieni care fac politică, politicieni care fac bani din politică și politicieni care nu fac nici una, nici alta. Important e ca omul aflat vremelnic într-o funcție, publică sau politică, să încerce să afle cât mai multe despre cadrul pe care i-l oferă funcția respectivă, pârghiile pe care le are, ce are voie să facă, ce are dreptul să facă, până unde are posibilitate să meargă, ca om politic, în a rezolva niște probleme și să facă tot ce poate să rezolve problemele oamenilor. Pentru că despre asta discutăm. Nu știu dacă există om politic care să existe fără cetățeni! Eu mă uit la mine, că am aproape zilnic om în audiență, chiar dacă e vacanță. Și sunt tot felul de probleme! Politicianul, indiferent că e de dreapta sau de stânga, trebuie să caute să fie cât mai bun pentru rezolvarea problemelor cu care oamenii se confruntă și să facă asta cât timp este într-o funcție publică. Când nu mai e într-o funcție publică, nu mai există obligația de a se da peste cap să rezolve o anumită problemă.
Dana OSTAHIE
Un comentariu
Bravo, Catalin Dragusanu, si mult succes !Daca te vor lasa sa candidezi….