Rețeta unei afaceri de succes în buricul târgului la Piatra Neamț, la câțiva zeci de metri de sediul Primăriei? Foarte simplă! E nevoie doar de câteva ingrediente: niște băieți cu mult tupeu, funcții cu putere de influență în Primărie și la organele de control, paravane pentru ei, niște șefi la Primărie dispuși să închidă ochii, niște subordonați care nu aplică legea, niște șefi de instituții care nu crâcnesc în fața unui telefon primit pe firul scurt, un pospai de hotărâri de consiliu local schimbate periodic ca să ascundă lucrurile. În rest, trai-neneacă!, într-un loc în care nu putea funcționa o terasă de acest tip, indiferent cât de elegantă și utilă ar fi ea. Pentru că nimeni nu vorbește aici despre necesitatea unei astfel de terase. Noi vorbim de încălcarea legii pe toate palierele, sub ochii tuturor autorităților. Noi vorbim despre un sistem brevetat la Piatra Neamț, de oameni care au acces la informații, de oameni care le folosesc în batjocura legii, cu complicitatea celor care ar trebui să-i controleze. Vă întrebați cum este posibil? Foarte simplu: se tem pentru scaunele lor, fac parte din joc și se tem că cei implicați le pot face, la rândul lor, rău dacă nu le ignoră ilegalitățile.
Vă prezentăm, pe scurt, filmul unei anchete jurnalistice, care, cel puțin într-o primă fază, pare să fi dat roade.
- 13 iulie 2015. Pe site-ul mesagerulneamt.ro apare materialul ”Mistere contemporane: Crâșma domnească din coasta Turnului lui Ștefan”. Articolul consemnează că terasa amenajată pe esplanada Curții Domnești nu are grup social, că nu există niciun document sau aviz de la Direcția pentru Cultură Neamț pentru o asemenea construcție. „Am căutat în arhivele noastre și nu există niciun aviz pentru acele construcții, care nu sunt în zona de protecție a monumentelor ce formează ansamblul, ci chiar în interiorul ansamblului”, declara Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. „Singura posibilitate să funcționeze în condiții legale ar fi să aibă aviz direct de la Ministerul Culturii. Voi face o adresă către Primăria Piatra Neamț, prin care voi cere documentele în baza cărora s-a înființat acel local”.
În material, mai spuneam că ”Barul își merită supranumele de cârciumă domnească, pentru că a «răsărit» pe vremea Domnului Ștefan (cel Tare), merge bine-mersi și pe vremea Domnului Dragoș (Chitic), iar acționari ar fi niște domni și niște distinse domnițe care au legături extrem de strânse cu primăria”.
- 15 iulie 2015. După apariția materialului și după telefoane date în Primăria aflată peste drum de locanta neautorizată, cele două societăți care administrau în acte sunt amendate cu 400 de lei, fiecare. O sumă ridicolă, pentru perioada de mai bine de un an în care au funcționat fără autorizație și, presupunem, au făcut și ceva profit.
- 17 iulie. Apare un nou material pe mesagerulneamt.ro, cu titlul ”Cine protejează Crâșma Domnească”, urmat de un altul, pe 19 iulie. În ambele, facem vorbire de lipsa autorizației de construcție și, implicit, de funcționare.
- 20 iulie. În fața încăpățânării noastre de a primi noi informații, Poliția Locală Piatra Neamț face ce trebuia să facă de la instalarea terasei, adică două plângeri penale. În mod normal, nu publicăm asemenea documente, dar de data aceasta merită să o facem, pentru a devoala un întreg mecanism de acoperire a unor fraude. Sublinierile aparțin redacției.
Către,
Inspectoratul de poliție al județului Neamț,
Subscrisa Poliția Locală Piatra Neamț, cu sediul în str. Al. Viforului nr. 14 bl. D1 parter, în temeiul art. 27, al. (1) din Legea 50/1991 (R)(A), privind autorizarea lucrărilor de construcții, formulăm prezenta:
PLÂNGERE PENALĂ
Împotriva numiților, Bărbieru Mihaela, (…) și Tudor Carmen Laura (…), reprezentanți ai SC TUPOMAR VEGA SRL cu sediul în municipiul Piatra Neamț, str. Mărăței, nr. 12, bl. S9, Sc. D, et. 3, ap. 61, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 24, lit. b) din Legea 50/1991 (R)(A), privind autorizarea lucrărilor de construcții.
Obiectivele plângerii:
Prin Certificatul de Urbanism nr. 289 din 26.05.2014 emis la solicitarea formulate de SC TUPOMAR VEGA SRL, Primăria municipiului Piatra Neamț a comunicat solicitantului informațiile specifice amplasamentului necesare în scopul întocmirii unei Documentații de Urbanism prin care să fie analizate posibilitățile de amenajare a terasei cu funcțiunea de alimentație publică.
În fapt, la data de 24.06.2014, agentul constatator, Russu Cristian Paul, în calitate de polițist local din cadrul Biroului Control – Compartimentul Disciplina în Construcții, a constatat faptul că numita Bărbieru Mihaela în calitate de reprezentant al SC TUPOMAR VEGA SRL cu sediul în str. Mărăței, nr. 12, bl. S9, Sc. D, et. 3, ap. 61, Piatra Neamț a început execuția unei terase din lemn în zona Ansamblului Curtea Domnească fără autorizație de construire.
Fără a se întocmi documentația de urbanism conform certificatului de urbanism susmenționat societatea a început lucrările de construire, fapt pentru care s-a întocmit procesul verbal de constatare a contravențiilor seria POL nr. 0000111 din data de 24.06.2014, conform art. 26, al. (1), lit. A), din legea 50/1991 (r)(a), în urma căruia SC TUPOMAR VEGA SRL a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 1000 lei, cu măsura complementară de sistare lucrări și intrare în legalitate în termen de 30 de zile.
După aplicarea sancțiunii contravenționale SC TUPOMAR VEGA SRL reprezentată prin Tudor Carmen Laura a solicitat emiterea Certificatului de Urbanism în scopul intrării în legalitate conform Procesului Verbal menționat anterior. Certificatul de Urbanism nr. 470 din 31.07.2014 fost emis cu imposibilitatea utilizării în scopul solicitat pentru motivele precizate în acesta.
Deși a avut cunoștință de faptul că nu este posibilă intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de construire, contravenientul a continuat lucrările de construire a terasei cu funcțiunea de alimentație publică.
În perioada iulie 2014 – iulie 2015 la terasa în cauză au fost desfășurate activități de alimentație publică fără autorizație de funcționare potrivit legii, fapt pentru care la data de 15.07.2015 societatea a fost sancționată contravențional conform OG 99/2000 RA cu amendă în valoare de 400 lei.
În drept, conform art. 24, lit. b), din Legea 50/1991 (R)(A) privind autorizarea lucrărilor de construcții, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, fapt constând în continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente conform legii.
Pentru susținerea plângerii anexăm prezentei, în copie, următoarele documente:
Certificat de Înregistrare
Procese Verbale de Constatare a Contravențiilor nr. 0000111/24.06.2014 și POL nr. 0000134 din 15.07.2015
Certificate de Urbanism nr. 289/26.05.2014 și nr. 470/31.07.2014
Planșe foto în diverse stadii de execuție, realizate la fața locului.
O plângere identică, dar personalizată, a fost argumentată și depusă și în cazul domnului Mihai Bogdan Ganea, reprezentant al SC Arles SRL Piatra Neamț.
- Întrebare cu răspuns opțional:
– Dacă mesagerulneamt.ro nu scria despre subiect, Poliția Locală mai avea inițiativa plângerilor?
- Întrebări cu răspuns obligatoriu:
– În ce măsură se fac vinovate instituțiile implicate în tot acest scandal, care, toate, au încercat să ne convingă că respectiva zonă nu face parte din complexul de la Curtea Domnească și că totul este perfect legal?
– Dacă zona are nevoie de asemenea localuri, de ce nu se face un proiect la vedere, cu licitație la vedere, nu ascuns prin tot felul de asocieri și hotărâri de consiliu local?
Declarație de neputință a lui Dragoș Chitic
„Eu nu pot da nicio dispoziție de demolare a construcțiilor de pe platou, pentru că, în primul rând, este vorba despre construcții provizorii, iar în al doilea rând există deja o dispoziție a Poliției Locale Piatra-Neamț, care a amendat administratorii și le-a pus în vedere să aducă terenul la starea inițială. Indiscutabil vor trebui să se conformeze și, după aceea, dacă doresc să construiască altceva, mai întâi vor avea nevoie de toate avizele și autorizațiile prevăzute de lege. Și vreau să subliniez un lucru: eu nu eram viceprimar când au apărut acele construcții acolo”.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Ar trebui sa faca curatenie in toata tara.
Un articol demn de rama. FELICITĂRI DOMNULE REDACTOR !!! Dar permiteti-mi o mica completare…Aceasta ” asociere ” este realizata de Camera de Comerț respectiv domnul Caravan Mihai care a gestionat timp de 3 ani platoul de lângă biserica cât și platoul din parc.Ar trebui sa verificați și “asocierile ” de la fostul sediu de cununii și parc auto ștrand. O sa rămâneți surprinși ce articole frumoase o sa aveți. SUCCES !!!!