În ultimii ani, comunitățile locale, care au prins finanțare de până la 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii locale, și-au înființat și centre after-school, cu titlu obligatoriu și condiție în obținerea finanțării. Centrele after-school, un fel de școală după programul de școală, sunt dedicate copiilor cu mari probleme în familie. Banii au venit de la Uniunea Europeană, de făcut le-a făcut toată lumea, că, deh, erau obligatorii, dar nu s-a auzit ca vreunul să fie efectiv funcțional. Mai mult, deși în acest scop s-au construit sau amenajat clădiri, s-au cheltuit bani pentru mobilier (s-au cheltuit sume imense la nivel județean din banii de la UE), și, totuși, activitatea, cel puțin până acum, a fost zero.
Cu toate acestea, sunt și excepții. În satul Buruienești, comuna Doljești, există și funcționează, cu rezultate excepționale, Centrul ”Don Bosco”. Care, pentru înființare, nu a primit bani nici de la Uniunea Europeană, nici de la Guvernul României. În fapt, banii construirii acestui obiectiv ”după program” au fost donați de Centrul Caritas, de pe lângă Dieceza Iași, iar pentru funcționarea lui s-a alăturat primăria locală, care asigură utilitățile, dar și sponsori din comună și municipiul Roman, care oferă masa, dar și alte materiale necesare funcționării. Mai mult, centrul de la Buruienești este condus de educatoare de origine italiană, care a decis să se ocupe de activitatea dedicată copiilor cu mari probleme sociale din satul Buruienești.
Cât privește centrele din județul Neamț, suntem curioși să aflăm câte vor funcționa în toamna viitoare, atunci când va începe noul an școlar.
”Instituțiile statului nu tratează corect problemele sociale”
- interviu cu educatoarea Marzia TIBERTI, de la Centru ”Don Bosco” Buruienești
– De fapt, cine sunteți dvs., doamnă Tiberti și cum ați ajuns la Buruienești?
– Sunt italiancă și am venit la Buruienești în anul 2006. Atunci, noi, cei din grupul în care mă aflam, construiam case pentru tinerii care nu aveau posibilități materiale. Și, cu toate că era multe de făcut, am demarat acțiunea pentru găsirea fondurilor necesare pentru o casă parohială în acest sat. Am revenit în anul 2008, atunci când erau inundațiile, și, cu toate că venisem în acest sat din când în când, m-am hotărât să nu mai plec și să termin cu viața mea obișnuită.
– Care a fost primul pas?
– În primul rând, trebuia să fac ceva, pentru că îmi era rușine de viața mea de până atunci, de la Brescia, oraș din nordul Italiei, unde am dus o viață fără griji, fără probleme. După ce m-am hotărât să rămân în România, m-am gândit că trebuie să fac ceva pentru copii și, iată, am reușit.
– De câți copii aveți grijă?
– În timpul anului școlar, centru nostru se ocupă de 25 de copii, care provin din familii cu probleme sociale. Suntem susținuți de Centru Caritas, de pe lângă Dieceza Iași, o congregație care funcționează la nivel mondial. Aici, la Buruienești, sunt cazați cei 25 de copii, care primesc hrană, care își fac temele în centru și care sunt urmăriți cu mare atenție de personalul de aici. Banii vin prin ONG Caritas, dar și de la sponsori locali.
* Investiție de 25.000 euro
– Cât a costat înființarea acestui centru?
– Suma a fost destul de mare, cam 25.000 euro, iar banii au venit de la oamenii care au vrut să facă ceva la Buruienești.
– Care este programul, acum, în vacanță?
– În fiecare zi, centru este plin de copiii. Astăzi avem și un grup de copii italieni, care au venit la noi aduși de o congregație, care are sediu la Roman. Am fost săptămâna trecută în satul Oțeleni, din județul Iași, unde am avut activități cu preșcolarii. De obicei, căutăm ca fiecare excursie pe care o facem să aibă o anumită tematică, din care copiii să învețe. Am fost în fabrici, unde au văzut cum se produce un anumit lucru, pentru că ei, acum, la o vârstă fragedă, au nevoie de exemple de viață, de cele mai multe ori exemple lucrative. Am fost acum două săptămâni în campusul Pralea, din județul Bacău, unde copiii au participat la o activitate aparte, denumită ”Fii de România!”, unde s-a discutat despre dragostea de țara lor.
– Sunteți mulțumită de implicarea instituțiilor statului în problematica socială din România?
– Aici sunt foarte multe probleme sociale, iar instituțiile statului nu sunt implicate cum și cât trebuie în rezolvarea acestora. Nu tratează corect problemele.
– Totuși, de ce ”Don Bosco”?
– Asociația ”Don Bosco” aparține de Caritas Iași, care ajută copii de toate confesiunile, nu numai catolici. Caritas este un ONG prezent în toată lumea, însă este al Bisericii Catolice. Apoi, Centrul de la Buruienești este dedicat Sfântului Ioan Bosco, un preot care a trăit pe la anul 1800, în Italia, și care a făcut foarte multe lucruri bune în educarea copiilor fără familie. În realitate, congragația noastră de astăzi este familia lui și este organizată după principiile Sfântului Don Bosco. Denumirea a fost dată de preotul Ciocan, fost paroh vreo 30 de ani în satul Buruienești.
* Iosif ȘOICAN, primarul comunei Doljești: ”Noi nu ajutăm centrul direct cu bani, dar administrația locală plătește utilitățile – apă, energie și celelalte. Trebuie să remarc organizarea foarte bună și eficientă a centrului, care, în zona noastră, este un adevărat exemplu. Nu trebuie uitat nici faptul că acest centru este condus de o persoană din Italia, căreia îi mulțumim foarte mult pentru implicare și pentru tot ceea ce face în comunitatea noastră”.
* Gheorghe CURPĂN, directorul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Pătrașcu” Buruienești: ”În decursul anilor, am avut o colaborare excelentă cu Centru «Don Bosco». Sperăm ca și în anii următori activitatea să continue și să se îmbunătățească permanent, să ofere copiiilor dragoste și tot ceea ce le trebuie”.
Mesagerul de Neamț