interviu cu Pavel Ion, director Roznov Sal SRL
Pavel Ion este directorul SC Roznov Sal SRL Roznov, societate care se ocupă de serviciul de salubrizare din zonă. Comunele Piatra Șoimului și Rediu, împreună cu orașul Roznov au pus bazele Asociației de Dezvoltare Intercomunitare EcoRPR – ulterior, în asociere a intrat și Săvinești – și s-a realizat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor din aceste localități. Acum, deschizându-se depozitul de la Girov, au început să apară problemele. Despre acestea, dar și despre licitațiile pentru stabilirea operatorilor de colectare, despre faptul că oamenii nu-și plătesc gunoiul, povestește directorul Pavel Ion.
– Ce înseamnă pentru Roznov SAL faptul că, de la 1 iulie, s-a deschis depozitul de la Girov?
Am încheiat un contract cu depozitul de la Girov și acolo ducem deșeurile rezultate din stația de sortare și transfer. E un lucru bun că s-a deschis depozitul, deși tariful este diferit, chiar dublu față de Bacău. Bacău are 24 de lei tona, la noi este 45 de lei tona.
– Ce vă nemulțumește totuși?
Este o perioadă tranzitorie acum, până va veni un operator care să administreze depozitul de la Girov și până se vor ține licitațiile pentru stabilirea operatorilor de precolectare, colectare, transport și sortare deșeuri în județul Neamț. Este un lucru care ne cam dezavantajează, pentru că, pe zona aceasta, noi avem contract de delegare a serviciului de salubrizare, care expiră în 2016. Nu se ține cont de acest lucru și se pare că va trebui să ne prezentăm și noi la licitație, atât pentru noi, Roznov Sal, cât și pentru comunele membre ADI Eco RPR. A doua mea nemulțumire, la care nu am găsit un răspuns, este faptul că depozitul de la Girov încheie contracte de preluare a deșeurilor cu toate primăriile care au servicii de colectare deșeuri. În acest context, consider că nu-și mai regăsesc rolul stațiile de sortare și transfer. Un alt aspect ar fi modul de finanțare al acestui serviciu de salubrizare, pentru că, deocamdată, nu este stabilit dacă va fi taxă sau tarif. La ora actuală, noi, pe ADI EcoRPR mergem pe sistemul mixt, adică primăriile plătesc parte din deșeuri care se adună de pe raza localității, coșuri stradale, cimitire sau instituții bugetare, iar restul, din contracte individuale, pe fiecare gospodărie în parte. Se pare că Ministerul Fondurilor Europene nu acceptă acest sistem mixt și atunci va trebui să se decidă: taxă sau tarif.
– Ce este mai avantajos?
Pentru operator, consider că este mult mai avantajos să se stabilească o taxă. Se poate calcula câte deșeuri se pot colecta dintr-o localitate, în funcție de câți locuitori are, preț pe metru cub sau pe tonă, și să se finanțeze acest serviciu. Cealaltă modalitate de tarifare este mai greoaie pentru operator. Dacă operează în 10 localități, asta înseamnă un om care să răspundă de serviciul de salubrizare pe fiecare localitate în parte, care să încheie contracte, care să împartă facturi, chitanțe, să adune bani și e destul de greu.
– Câte contracte aveți încheiate?
Noi, ca operator, avem în Roznov în jur de 3.000 de gospodării, din care cam 1.700 sunt contracte încheiate din 2010. Ca unitate, avem în jur de o mie.
– Plătesc oamenii serviciul de salubrizare?
Acesta este cel mai mare necaz. Eu, ca operator, nu am posibilitatea să monitorizez cine, când, cum, ce fel de deșeuri duce la aceste puncte de colectare. Noi știm că trebuie să luăm gunoiul de acolo, conform contractului de delegare, de două ori pe săptămână. Nu avem posibilitatea să luăm nicio măsură coercitivă împotriva celor care nu încheie contracte sau care încheie, dar nu plătesc.
– Cei care nu încheie contracte, ce fac cu gunoiul? Îl duc la pubelele publice?
Îl duc la punctele de colectare, dar niciodată nu vor recunoaște că ei duc deșeuri acolo. Aduc tot felul de justificări, mai mult sau mai puțin reale, nu plătesc, dar se folosesc de ele.
– Și ce rezolvare vedeți în acest caz?
Dacă nu se făceau aceste puncte de colectare, se mergea pe principiul dotării fiecărei gospodării în parte cu trei pubele de trei culori diferite, la 125 de litri, pentru deșeuri. Se rezolvau mai multe aspecte – sortarea la sursă, trecea mașina și lua separat cartonul, gunoiul menajer sau sticla. Sau se puteau împărți aceste pubele, pe bază de proces verbal, pentru fiecare gospodărie în parte, ocazie cu care se făcea și contractul de salubrizare și, în aceste condiții, dacă aveau contract și plăteau, luam deșeurile din poartă în poartă și atunci era totul sub control. Dar, din nefericire, s-a mers pe ideea punctelor de colectare și să vedem cum se va finaliza, atât colectarea, cât și finanțarea.
– Alte localități cum au rezolvat această problemă?
În județul Neamț, noi am fost printre primii care am avut acest sistem de colectare, acum s-a extins la nivelul județului Neamț. Nu știu cum se va finaliza. Poate vor interveni consiliile locale, să forțeze mâna, să oblige fiecare cetățean să plătească. Nu știu. E o problemă dificilă. Nu poți forța omul. Chiar dacă îl amendezi, dacă nu are bani să-și plătească gunoiul, nu o să aibă bani să-și plătească nici amenda. Fiecare om generează gunoi care trebuie adunat. Ipotetic vorbind, strict la nivel de discuție, se poate face un centru-pilot la Neamț, de la Fondul de Mediu, să suportăm toate cheltuielile cu deșeurile. Sunt 5 operatori, se dau banii corect către operatori, nu către prefecturi, consilii județene sau primării.
– Asta s-ar putea face la nivel de județ, dar la nivel de localitate ce soluții ar putea găsi Consiliul Local Roznov?
La noi, e o situație mai specială, pentru că se suprapun aceste două proiecte. Este și o hotărâre de Consiliu Local, dată anul trecut, prin care se împuternicește Poliția Locală să verifice și să amendeze. Am mers pe teren cu dumnealor, am tot sperat că vom ajunge pe linia de plutire, dar nu, a fost o dezamăgire totală. Sunt mulți care au spus că vor plăti, dar nu au mai plătit. Iar ca să mergem în instanță cu ei, sunt sume foarte mici.
– Despre sume ar fi vorba?
Costă 5 lei pe lună pentru gospodăria cu o persoană și 10 lei pentru gospodăriile cu 3 sau mai multe persoane, fără TVA. La un an se adună 140 de lei. Pentru 140 de lei, nu te ia în seamă în instanță. Nu se poate acționa în instanță în grup, trebuie să te duci cu fiecare în parte.
– La ora actuală, situația financiară a firmei care este?
Acceptabilă. Nu suntem pe minus. Cum-necum, ne descurcăm. Sunt zgârcit la cheltuit banii și salariile sunt destul de modeste, începând cu mine.
– Ce dotări tehnice aveți?
Avem la stația de sortare 4 mașini de precolectat, colectat, transport deșeuri, avem o mașină mare, cap-tractor cu un container de 32 de metri cubi, cu care ducem deșeurile rezultate din stația de sortare la depozitul final, și un încărcător frontal.
– Credeți că va învăța nemțeanul nostru să sorteze gunoaiele?
Eu m-am bucurat când s-a deschis depozitul de la Girov, dar am spus că de acum vor începe problemele. Poate nu va fi așa, dar eu sunt mai puțin optimist din punctul acesta de vedere. Conștiința la români nu există. Sortarea nu se poate face în sistemul acesta, la români, și vorbesc din experiență. Noi, când ne ducem să ridicăm gunoaiele dintr-o pubelă, se găsesc de toate. Ce să sortăm? De asta susțin – și cred că era o soluție bună și binevenită din multe puncte de vedere – dotarea fiecărei gospodării cu pubele mici. Se asigura și sortarea, și finanțarea. Acum mai avem și problema licitației care ne apasă. Noi, fiind cu capital integral de stat, nu ne-am permis să ne dezvoltăm foarte mult, decât strictul necesar. Există posibilitatea ca la licitație să se prezinte firme particulare, care cine știe ce capital au. Dacă nu luăm licitația, nu știm ce vom face. Proiectul este finalizat 99%, dar deocamdată nu este operator pentru depozit, nu sunt operatori pentru precolecatre, colectare și transport, pentru sortare. Așteptăm să se clarifice aceste aspecte. S-ar părea ca până la sfârșitul anului trebuie să se găsească o rezolvare. Mesagerul de Neamț
2 comentarii
Locuiesc in centru si observ cu oarece satisfactie ca efortul celor ce se ocupa cu gestionarea deseurilor menajere,isi fac treaba.Dar din pacate,asa cum scrie si in articolul actual, trebuie lucrat mult la constiinta cetatenilor care continua sa nu sorteze corespunzator,sa nu-si depuna gunoiul fiecare acolo unde este arondat,sa arunce si sa imprastie gunoaie pe spatiile verzi, locuri de joaca, si altele.Daca la oras este asa cum stim,la sate problema este mult mai grava in sensul ca multi nu au depozite de deseuri iar acestea sunt deversate in apele curgatoare de pe afluentii riurilor sau in lacurile de acumulare creind un aspect dezolant si un pericol real pentru sanatatea populatiei.Cred si sunt convins ca luarea unor masuri mai drastice cu cei ce incalca legea, ar aduce oarecum o stare de normalitate in acest sector.
După ce au reușit sa îngroape mii de metri cubi de gunoaie în “groapa ecologica”din spatele stației de sortare/transfer din Roznov acum sunt nemulțumiți de tariful de la Girov. Va dorim,de director sa consumați cât mai multa apa din panza freatica infestată cu levigatul rezultat urmare crimei ecologice din spatele stației de sortare.Riverani care folosesc fântânile din zona nu știu și nu au nici o vina.
De ce nu vorbiți în interviu de spălarea banilor de la primăriile membre ale asociabili de dezvoltare,bani ce se întorc albiți la primari.?
Și, în final,cât va costat publicarea interviului?
Ion Roznovanu