Există subiecte asupra cărora nimeni nu are interesul să se aplece sau care sunt evitate, cu nesimțire, de TOATE autoritățile publice. Se vorbește despre telegondolă doar când prefectul e interesat să arate cu degetul managementul neperformat, despre ștrand – doar când nu convine că firma care a câștigat este (sau nu este) în sfera de interese a cuiva, despre programe europene, căpușate cu multă nesimțire, dar pe care, acum, toți se străduiesc să le îmbălsămeze frumos, ca miasmele să nu ajungă la Bruxelles. Subiectul ”finanțarea sportului nemțean”, în general, și al fotbalului de la Piatra Neamț, în particular, este ocolit, corcolit, acoperit, în ciuda evidențelor, în ciuda faptului că toată lumea știe despre ce este vorba. Prezența la tribuna oficială a multor persoane care ar trebui să se implice în a da de urma banilor și a face cele necesare pentru recuperarea lor, măcar în parte, poate fi un argument. Ca și acela că s-a avut grijă ca mulți să fie cointeresați să ocolească subiectul. Cum au fost foarte mulți bani în joc, s-au găsit metode ca multă lume să fie mulțumită: bilete de favoare, deplasări în cantonamente sau cu echipa, contracte de prestări servicii, închirieri sau alte forme de susținere financiară.
Cu ochii pe societatea mamă, SC FC Ceahlăul SA, unde au curs banii de la Primăria Piatra Neamț și Consiliul Județean, a fost neglijat ”puiul” pregătit să preia afacere, Asociația Ceahlăul 05, prin care s-au derulat sume la fel de mari de bani.
Primăria Piatra Neamț a fost un fel de buncăr în momentul când cineva dorea să afle informații despre subiect. În era Chitic, informațiile vin, dar foarte frumos machiate, fără documente însoțitoare și cu niște explicații care frizează de multe ori ridicolul. În discuții particulare toată lumea a găsit vinovatul de serviciu: Gheorghe Ștefan. Ceilalți sunt puri și imaculați, nuștiu nimic și-l iau pe ”Nu” în brațe, deși au votat, au profitat și și-au făcut mendrele pe o grămadă de bani publici.
Un stadion dat moca la doi privați
În anul 2007, se încheia un contract de societate civilă, între Municipiul Piatra Neamț, SC FC Ceahlăul SA și Asociația Ceahlăul 05, prin care cei trei asociați se adunau în vederea realizării unui scop comun: fotbal de performanță la Piatra Neamț. În lipsa unei copii a contractului, unde sunt prevederi importante neștiute de publicul larg, ne mulțumim să vă spunem că era un contract care îi avantaja din toate punctele de vedere pe cei doi parteneri ai Municipiului Piatra Neamț.
Acestora li se pune la dispoziție o bază sportivă, pe care municipiul, adică orașul, reprezentat de consilierii locali, prin primar, se obligă să o doteze la cele mai înalte standarde. Și o dotează, investind o sumă fabuloasă pentru un oraș aflat în cădere liberă din punctul de vedere al investițiilor reale. Suma se ridică, potrivit datelor oficiale din primărie valabile până în martie 2015, la 52.372.576,66 lei sau 523,7 miliarde de lei vechi sau 11,63 milioane de euro (la cursul incorect de astăzi). Prin contract, municipiul predă tot ce este la stadion, ”în condițiile funcționării normale a tuturor instalațiilor (electrice, de apă, încălzire, sanitare, de canalizare)”.
Chiar și cu toate aceste cheltuieli imense, dacă organiza vreo manifestare la stadion, municipiul trebuia să achite noilor adminstratori toate costurile.
În schimb, la paritate, ”asociatul este obligat, astfel, ca, în calitate de proprietar să asigure, lucrările de reparații capitale la elementele constructive de orice natură și la orice alte utilaje, instalații și echipamente aferente obiectivelor menționate la art.1; ia toate măsurile pentru înlocuirea bunurilor scoase din uz, în așa fel încât să se păstreze capacitatea de a realiza activitățile care fac obiectul prezentului contract”. Altfel spus, ce se strică de pe urma activității sportive din bază revine municipiuluispre plată!
Cu multă generozitate, cei doi asociați privați consimt să lase de la ei și săfie de acord că Primăria ”va putea sprijini organizarea în incinta bazei sportive a stadionului Municipal «Ceahlăul» a unor activități și manifestări sportive, cultural-artistice și distractive, prilejuite de evenimente locale, județene și naționale”. Numai că, în acest caz, chiar și la manifestările organizate de cei doi privați, municipiul Piatra Neamț va fi nevoit, conform contractului, să sară cu banii pentru cheltuieli.
Asociația Ceahlăul 05 a cheltuit 5.709.250 lei doar de la Primărie!
Încercarea noastră de documentare asupra modalității de scurgere a banilor, din bugetul orașului spre o asociație privată, care a venit cu un mare NIMIC în asociere, a ajuns la primele rezultate. Într-o adresă de la Primărie, ni s-a comunicat suma care a ajuns la Asociația Ceahlăul 05 în perioada 2007- 2015: exact 5.709.250 lei. Sau, dacă doriți în lei vechi, 5,7 miliarde. Sau, dacă doriți în euro, la cursul de astăzi, 1.300.000 de euro!
Ce trebuie să facă asociațiapentru acești bani? În contract, prevederile sunt vagi, interpretabile și doar în avantajul asociației:
”- desfășoară activități de selecție în vederea constituirii unui număr de cel puțin 5 grupe de performanță;
– asigură condiții de pregătire și instruire cu personalul specializat în vederea obținerii de performanțe sportive care să aducă beneficii de reprezentare orașului, precum și satisfacții pe plan sportiv membrilor comunității locale;
– furnizează anual și necondiționat primei echipe de fotbal a orașului sportivi capabili de înaltă performanță;
– participă cu un număr corespunzător de echipe în campionatele județene și naționale în scopul creșterii calității și eficienței activității sportive, precum și pentru o cât mai bună reprezentare a orașului în respectivele competiții;
– organizează competiții de interes local și internațional în vederea atragerii către activitatea sportivă a unui număr cât mai mare de cetățeni ai Municipiului Piatra Neamț”
Pentru ce anume a primit bani Asociația, se spuneîn aceeași adresă a Primăriei, dar vag și fără a se pune la dispoziție o justificarea cheltuielilor:”cheltuieli sportive an competițional fotbal, Cupa Prichindelul.”
Să recapitulăm: un club PRIVAT, care-și desfășoară activitatea în baza sportivă a primăriei, care trebuie să participe la campionat pentru a putea crește jucători, care trebuie să organizeze competiții, CERE BANI TOT PRIMĂRIEI PENTRU A PARTICIPA LA ELE. Și, culmea!, primăria, cu largul concurs al consilierilor locali, al executivului, primarul Gheorghe Ștefan, președinte de onoare la FC Ceahlăul, și un viceprimarul Vasile Ouatu, asociat la SC Ceahlăul SA, aprobă cu nonșalanță banii.
Culmea culmilor este că bani – și nu puțini – s-au dat chiar și anul acesta, pe bază de asocieri. Problema este dacă banii au fost dați legal, în condițiile în care între Municipiul Piatra Neamț și Ceahlăul 05 exista deja un contract cu clauze clare. Poate municipiul, peste acest contract, să încheie altele, prin care să dea bani pentru o activitate pe care asociatul o are ”în fișa postului”? Logica spune că nu, că s-ar plasa în afara legii.
Primăria ne asigură, prin semnătura viceprimarului Constantin Teodorescuși a secretarului Florin Fecic, că ”nu sunt opozabile”, ca să cităm din document, adică primăria poate da bani fără număr și fără griji.
În legătură cu activitatea celor de la Asociația 05, mai apar câteva semne de întrebare. Câți dintre copiii din grupele asociației fac parte din grupele Liceului cu Program Sportiv și câte dintre competițiile raportate în dreptul asociației sunt competiții în care este angrenat Liceul? Nu mai vorbim aici despre profesori, că asta necesită o discuție separată. Ne putem întreba și câte dintre competiții sunt finanțate de minister etc. și dacă nu cumva moda deconturilor ”duble” a prins și aici.
Cert este doar că Asociația a primit bani pentru participarea la competiții și pentru organizarea unui cupe. Și că este într-un contract de societate civilă cu Primăria și SC FC Ceahlăul SA.
Mai avem un contract pentru stadion ?
Răspunsul este că da, deși condițiile nu mai sunt respectate cel puțin de către una dintre părți, și anume SC FC Ceahlăul SA. Iar echipa actuală din Primărie se face că plouă și se ascunde după un proces, pe care, oricum, l-a amânat cât a putut. Este vorba despre procesul prin care se cere recuperarea banilor de la respectiva societate privată, cu care municipiul Piatra Neamț este asociat, și care societate a înșelat primăria cu niște deconturi false! Ei bine, Primăria îi dă în judecată pe cei de acolo, dar nu face nimic pentru rezilierea contractului, contract care dă posibilitatea unei societăți intrate în insolvență să dețină în continuare stadionul și toate utilitățile și care poate să cearăîn continuare, conform aceluiași contract,bani pentru reparații sau dezvoltarea stadionului. Probabil există teama că revenirea stadionului ar trebui făcută pe bază de documente și atunci cineva ar trebui să se încumete să le semneze.
Că nu știe stânga ce face dreapta în primărie, știam de mult. Vă dăm un exemplu de finanțare mascată din partea Primărieia activităților de la stadion, deși, prin contractul de societate civilă semnat, nu are voie să facă așa ceva. Potrivit obligațiilor celor de la SC FC Ceahlăul SA, aceasta”asigură paza bunurilor care fac obiectul contractului și răspunde de aplicarea măsurilor privind protecția mediului înconjurător, protecția sănătății publice, protecția și securitatea muncii, paza și stingerea incendiilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare”. Ei bine, la propunerea vicelui Teodorescu (?) Primăria trece paza la Poliția Locală, adică din bani publici. Nu cumva se încalcă contractul de societate civilă?Și nu cumva este și un motiv – minor, față de altele – de reziliere?
Toată lumea face trimitere la clauzele contractului de asociere, care spun altceva, și se acoperă sub fraza”până la reglemetarea situației respectivelor raporturi contractuale”.Au citit onorabilii juriști din Primărie actele emise chiar de ei? Să vedem un exemplu semnificativ, care ar trebui să determine o ședință extraordinară de consiliu, pentru a se lua urgent măsuri.
Primăria trimite Poliției locale adresa nr. 23461/09.06.2015, prin care anunță că, ”urmare a informării trimise de SC Ceahlăul SA Piatra Neamț și ACS Ceahlăul 05 către Consiliul Județean (de ce?), Primăria Piatra Neamț, Compania Apa Serv (cu ce ocazie?), conform căreia societatea trece printr-o situație dificilă, aceasta nemaiputând administra Stadionul Municipal”, se impune asigurarea pazei. După ce trece cu nonșalanță peste fondul problemei – că nu mai administrează nimeni Stadionul Municipal, ADICĂ EXACT OBIECTUL CONTRACTULUI -, se trece la problema asigurării pazei! Nimeni nu este preocupat să se ducă și să vadă ce a mai rămas din stadion și de ce mai stau cei de la Ceahlăul acolo, dacă nu maiadministrează.
Întrebările vin buluc: a făcut Primăria ceva să rezolve rapid problema de fond? Ce a făcut pentru preluarea bazei sportive de la o societate care a folosit fraudulos banii publici, a înșelat, a cheltuit fondurile încălcând contractul despre care se face vorbire? De ce lăsam o bază sportivă unui SA falimentar și unei asociații care nu face decât să cheltuiască bani publici în activități private?
Ce se poate face cu stadionul?
În primul rând, ar trebui ca el să revină la comunitate. Primăria este obligată să facă public, în conferință de presă sau, mai bine, într-o ședință de consiliu, un raport cu privire la banii investiți acolo, cu banii dați pentru partenerii din contract, cu ce a găsit la stadion în momentul când a fost anunțată că cei de acolo sunt în imposibilitatea de a administra baza sportivă.
Al doilea pas ar trebui să fie găsirea unui partener capabil să preia și să administreze STADIONUL, NU ECHIPA DE FOTBAL. Adică să preia spațiile, să închirieze ce este excedentar, să organizeze manifestări care să aducă bani, așa cum se întâmplă, de exemplu, la Cluj. Echipa de fotbal vine și plătește, pentru că folosește baza sportivă, după cum poate veni și echipa de la Răucești să joace în Liga a III-a dacă plătește. Sau oricine altcineva. În felul acesta, lucrurile ar intra într-un făgaș normal, dacă nu cumva stadionul ar urma să intre pe mâna acelorași șmecheri, machiați altfel.
Soluția cea mai la îndemână pentru Primărie ar fi societatea Perla Invest, dacă va mai rămâne ceva din ea. Sau, de ce nu, alta, venită de aiurea, dar interesată să facă bani. Iar Primăria să prevadă în contract că nu va mai contribui cu bani de acum înainte.
Al treilea pas ar trebui făcut pentru recuperarea banilor de la toți cei care i-au aprobat. Fără excepție.
Dezastrul financiar și juridic de la Ceahlăul
Cine încearcă o însumare a tuturor problemelor pe care le au cei care s-au angajat să ducă mai departe fotbalul din Piatra Neamț își poate comanda preventiv niște calmante.
În acest moment, SC FC Ceahlăul SA este chemată în judecată, pentru returnarea întregii sume pe care Consiliul Județean Neamț i-a alocat-o printr-un acord de asociere. Este vorba de peste 54 miliarde de lei vechi.
Primăria Piatra Neamț cere – timid, dar cere – să i se returneze aproape 14 miliarde de lei vechi, pentru decontările duble care au venit dinspre club,lucru constatat de Curtea de Conturi.
Asociația Ceahlăul 05 are de dat înapoi Consiliului Județean un miliard, bani pe care nu i-a putut justifica decât cu niște materiale cumpărate de la SC FC Ceahlăul SA. Practic, banii erau pentru echipa mare și s-a încercat o mânăreală specifică.
Dacă, la toate acestea, adăugăm datoria la stat, la furnizorii de utilități, se impune întrebarea ”Cum se poate ca aceiași oameni să asigure permanența în dezastru și nimeni să nu-i întrebe, cu adevărat, de sănătate?”.
Valentin BĂLĂNESCU
4 comentarii
Aici sunt superpretul utilitatilor si taxelor pietrenilor (si partial al nemtenilor).
bun materialul, dar e totusi subtire pentru cei care au aprobat bani comunitati. Eu de mult timp zic ca dispar sume mari de bani din caseria unitati si cu acte legale…. camatari… nu conducatori…. dar…. nu ne vor auzi….. nici un serviciu a statului nu va veni sa puna lucrurile la punct…… oare de ce?. cum au venit in 2004, in societatea clubului de fotbal…. si cu ce au plecat din societatea clubului de fotbal in 2015. cit de curind justitia romana nu va mai avea cu cine discuta… clubul de fotbal va disparea …… cu cine te mai judeci…. este o parere personala… pentru ca asa sa procedat si cu vechea societate fc. ceahlaul… unde nu au platit pentru angajati toate darile catre stat… sa iesit la pensie si sa vazut ca are ani de zile in care clubul de fotbal nu a platit si are o pensie de tot risul dupa 40 de ani de munca. cu cine te judeci…. sint multe de spus dar, iarasi vb nebunul……. stiti voi care.
Aceiasi oameni care au falimentat clubul mare…. conduc si AS. CEAHLAUL 05……. cei care mai dau bani nu vad ce se fac cu ei….
Pai vecinii??de langa CLubul CEahlaul,aia care asculta tot?,baetii cu ochii verzi..ce fac???ca au niste salarii de te inteapa in inima daca cumva afli de la cineva..ca sunt confidentiale!!Care e domeniul lor de activitate??!?!Daca nu sunt performanti de ce sunt finantati masiv din buget?Ca eu nu vad nimic rezultate decat furturile altor tari mari..care ne au cotropit…