Conferința națională pe teme de patrimoniu, deschisă joi 2 iulie la Târgu Neamț, a creat cadrul unor dezbateri aplicate și argumentate despre rolul monumentelor istorice în viața comunității. Însă, în egală măsură, conferința a fost o bună ocazie pentru comisarul Vitalie Josanu să treacă în revistă „marile dureri”, dar și exemplele pozitive în materie de conservare și restaurare. La primul capitol, pe lângă Conacul Catargi din Tupilați și Cazinoul Bălțătești, polițistul care veghează la starea patrimoniului a menționat și Curtea Domnească din Piatra-Neamț, „spintecată inutil de un proiect al primăriei”.
„A fost un proiect de mutilare a Curții Domnești argumentat prin atragerea unui număr mai mare de turiști. Bănuiesc că dumneavoastră, cei care sunteți aici și ați venit prin Piatra-Neamț, ați stat la coadă la porțile orașului, că nu mai aveați loc de turiști. Nu s-a schimbat nimic! Încă voiau să sape și pe lângă turn, noroc că am insistat într-o ședință și le-am spus că riscă să-l dărâme și, până la urmă au renunțat. pe urmă au găsit un beci de secol XVII și au zis că e de la curtea lui Ștefan. Bine că au crezut așa, că altfel ar fi trecut cu buldozerul și peste ăsta. Niște heirupisme fără rost!”.
Conform regulilor jocului, stabilite de la început de actorul Mircea Diaconu, în mâinile căruia a predat conferința primarul Daniel Harpa, în sală au fost aduse două microfoane mobile, pentru ca oricine din public să poată pună întrebări sau să facă vreun comentariu. Așezat în primele rânduri, city-managerul municipiului Piatra-Neamț, Bogdan Pușcașu a simțit nevoia să cuvânte: „Eu mă așteptam ca proiectul Curtea Domnească să fie la exemple pozitive. Afirmațiile domnului comisar mi se par grave și vreau să-i reamintesc că acest proiect a inclus fosrte mulți specialiști, a trecut prin comisia de patrimoniu de la Ministerul Culturii, turnul a fost restaurat și este vizitabil, platoul este plin toată ziua de copii, e un fel de Piața Sfatului din Brașov. L-am făcut cu bani europeni, pentru că Ministerul Culturii n-a avut 7 milioane și jumătate de euro să ne dea pentru acest proiect”.
Replica n-a venit de la comisarul Josanu, care între timp își reluase locul în sală, ci de la Mircea Diaconu, care se afla în prezidiu: „Domnule city-manager vreau să fac două precizări. Banii europeni sunt tot ai noștri, deci nu-i putem cheltui oricum, iar Teatrul Tineretului a fost restaurat tot în cadrul acestui proiect, cică de specialiștii despre care vorbiți dumneavoastră și acum poate fi folosit ca orice, numai ca teatru nu!”.
„Ciuruit” a doua oară, Bogdan Pușcașu a lăsat microfonul și a părăsit „glonț” sala.
4 comentarii
D-l Diaconu un mare actor , mare om politic , mare cunoscator la toate de cind sta mai mult timp in compania d-lui Ciuvica in emisiuni la A3 isi poate permite sa dea cu parerea despre aproape orice .Un actoras reincarnat intr-un neaos Robespierre al politicii noastre manipulat de niste papusari care i-au exploatat cupiditatea si orgoliiile de a fi in atentia publicului transformindu-l intr-o trompeta anti – sistem cu precadere anti – Basescu si anti – PDL .
Mircea Diaconu, actoras? Oare cat de ticalos sau cat de ignorant trebuie sa fii pentru a sustine asa ceva…
Domnule Bicajanu ,de ce nu candidezi in orce functie aleasa pentru a se vedea potentialul dumitale de bun in critici,cred ca nu o sa realizxezi 1% voturi .Lasa pe altii sa comenteze care mai merg la teatre si au alta parere despre Mircea Diaconu,ce a obtinut SINGUR voturi cat partidul dumitale P.D.Lasa ca comenteaza mai putin pe aceasta tema.
Inclusiv Cetatea Neamt este nenorocita tot de politica domnului Pinalti si Pruteanu de a accepta la plata lucrari rebutate .In cetatea ploua de la inceput ,zidurile se darama si sefii TAC MALC ,ASTEPTANTD CA LUCRAREA SA IASA DIN GARANTIE SI SA O POATE REPARA DIN NOU, PE BANI PUBLICI CA SA ISI IA DIN NOU 50% COMISION! MAI NOU SI SPITALUL TARGU NEAMTCARE ESTE VARUIT TOT DE DOMNII POLITRUCI IN FRUNTE CU PSD-UL LOCAL ,CU TOATE CA ESTE MONUMENT ISTORIC.ATENTIE DNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!IN TARA ASTA SE MAI TEME CINEVA DE LEGE???