Temperaturile ridicate anunțate pentru aceste zile în județul Neamț apar să fi mobilizat mobilizat instituțiile județului. Pe bază de plan, cu termene, unele ridicole, dar plecâm de la premisa că au fost făcute nu doar din rațiuni funcționărești și pentru că așa se cere.
Aflat în prima linie, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a anunțat că s-au suplimentat echipajele pentru toată săptămâna, iar, în caz de nevoie, se vor chema și asistenții medicali de acasă. „Bătrânii, cei care se știu cu probleme cardiace, copiii, pe toți îi sfătuim să evite căldura între orele 10.00-17.00, să stea în spații aerisite, să evite mersul pe jos, să se hidrateze, să bea multe lichide cu înghițituri mici pentru o mai bună absorbție a apei în corp, să nu consume alcool sau cafea”, a declarat Mihaela Olaru, asistenta șefă SAJ Neamț.
La DSP se lucrează pe bază de raportări: „Noi primim raportări de la spitale, se trimit mai departe la Ministerul Sănătății. Au fost anunțate unitățile sanitare să aibă mereu rezervă de apă, aer condiționat, medicație specifică pentru aceste cazuri. Cei de la Ambulanță și UPU trebuie să ne raporteze atunci când o persoană cade pe stradă din cauza căldurii sau dacă sunt decese cauzate de temperaturile ridicate,” a declarat Roxana Pipirigeanu.
Pe lângă statistici ne sunt oferite și sfaturi utile: ”Atunci când unei persoane i se face rău de la căldură, sfatul nostru este să intre în cea mai apropiată farmacie, pentru că aproape toate sunt dotate cu aer condiționat, să ceară un pahar de apă, iar dacă se simt rău în continuare, să cheme ambulanța”, a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică Neamț. Asta, dacă nu i s-a făcut foarte rău.
(Oana IOSUB-TOMA)