Pe 5 iulie, o mie de tineri basarabeni au plecat pe jos, din Chișinău, spre România, într-un marș simbolic pentru unirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului. 60 din ei au ajuns, pe 19 iulie, la Târgu Neamț, la invitația senatorului Liviu Bumbu și a organizației județene UNPR Neamț, mesajul fiind unul de solidaritate cu frații din Basarabia. Tinerii, care fac parte din Mișcarea Civică ”Tinerii Moldovei”, au fost primiți în Cetatea Neamțului, oficiile fiind făcute de senatorul Liviu Bumbu, însoțit de viceprimarul Traian Humulescu, de la Târg, și de deputatul Cătălin Drăgușanu, de la Piatra. Prin vocea președintelui mișcării civice, Anatoli Ursu, tinerii basarabeni au transmis românilor dorința lor de unire cu țara mamă.
Liviu Bumbu a ținut să-și exprime admirația față de acești tineri, cu multiple referiri istorice și dovezi incontestabile că Basarabia este pământ românesc: „Bine ați venit, frați moldoveni! Mulțumim gazdei noastre, domnului viceprimar, pentru primire. Aici este un centru de românism și de aceea am ținut ca trecerea dvs. să fie marcată și aici, la Cetate. Am ținut să vedeți o parte din istoria noastră, istorie comună, de fapt. Ne aducem aminte cu toții de faptele istorice, că, în urma tratatului ruso-turc, o parte din Moldova a fost ruptă. Se împlinesc peste 100 de ani de când această parte a României a avut o altă istorie. În 1940, Moldova a fost iarăși ruptă, iar din Piatra-Neamț s-a dat vestitul ordin, de către mareșalul Antonescu, «Ostași, vă ordon, treceți Prutul!» În 1944, Moldova a fost din nou ruptă. Dar evenimentele au făcut ca românii de dincolo de Prut să-și ceară independența în 1990. Acum, câteva zeci de mii de tineri au făcut un miting, pe 5 iulie, la Chișinău, de unde câteva mii de oameni au plecat, pe jos, până la Ungheni, unde au refăcut podul de flori. De la Ungheni, aproximativ 1.000 de oameni au plecat spre Iași și apoi spre București. Au fost întâmpinați deosebit de frumos peste tot pe unde au trecut și li s-au alăturat mii de români. De la București, acești tineri au fost preluați de diferite administrații locale. O parte din ei se vor întoarce acasă prin județul nostru. Noi am încercat să le oferim găzduire și masă, pentru că și-au dorit să viziteze principalele puncte turistice. Iar zona Târgu Neamț trebuia să fie vizitată de acești tineri. Dl viceprimar a răspuns prompt doleanței noastre. Un ajutor important am primit și de la dl deputat Cătălin Drăgușanu, de la dl deputat Constantin Moisii, precum și de la Consiliul Județean. Întâlnirea noastră de astăzi este simbolul unității care, mai devreme sau mai târziu, trebuie să se înfăptuiască”.
Mesajele lui Anatoli Ursu au fost în același registru, al unității românilor: ”Stimați invitați, Mișcarea Civică «Tinerii Moldovei» nu este altceva decât forma curentului unionist din Republica Moldova. Tinerii de aici, dar și cei care acum sunt în Transilvania sau la mare și care au înfruntat vreme caniculară sau furtună, sunt tineri care vor unirea neamului românesc. Suntem aici ca să transmitem clar că cetățenii din Moldova își doresc unirea. Unirea este posibilă. Aș vrea să nu luați în calcul vreo negociere cu politicienii de la Chișinău, pentru că toți sunt corupți, hoți, tâlhari și impostori! La Chișinău, nu sunt politicieni, ci oameni care vor doar să se îmbogățească. Societatea civilă din Republica Moldova își dorește unirea, peste 70% dintre românii de acolo își doresc unirea. Eu mulțumesc întregii Românii, că am fost primiți atât de frumos. Este o onoare pentru noi să poposim aici, în acest marș, pe care noi l-am numit simbolic «Marșul lui Ștefan cel Mare». Noi nu dorim să fim primiți ca oaspeți, nu dorim să fim așteptați cu mese întinse, nu dorim să venim aici să ne odihnim, ci ne dorim ca lupta noastră să fie și lupta dvs. Avem o singură țară, suntem despărțiți doar de un râu intern. Haideți să ne unim forțele, să fim buni români! Merităm să avem țara pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri! 2018 nu trebuie să fie doar un act aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, ci trebuie să fie anul în care națiunea română se unește”. (Ciprian Traian STURZU)