Nemulțumiți de sentințele Tribunalului Neamț – care a decis că elevii trebuie să suporte consecințele fraudei de la bacalaureat – absolvenții, care au sperat să-și obțină diplomele și să se înscrie la facultate, au atacat hotărârile judecătorești la Curtea de Apel Bacîu. Instanța din județul vecin va stabili, definitiv, dacă elevii prinși că au schimbat cirne între ei sau s-au inspirat din alte surse mai au de așteptat un an până să meargă la facultate.
La Tribunalul Neamț, reclamanții au fost nevoiți să facă față tirului juristei Inspectoratului Școlar, care a înfierat, atât în scris, prin întâmpinările depuse la dosar, cât și verbal, prin pledoaria din fața instanței, comportamentul candidaților, care știau foarte bine ce riscă dacă nu respectă regulile. Reprezentanta ISJ a insistat pe corectitudinea examenului, care a fost viciată de elevii care i-au ajutat pe alții să promoveze „în defavoarea altor persoane”, și a vorbit despre “iresponsabilitate șocantă”, “rea credință”, “conspirație organizată în scop de fraudă”.
De partea cealaltă a baricadei, avocații au subliniat rezultatele copiilor din cei 4 ani de liceu, confirmate prin notele obținute la bacalaureat, și faptul că viitorul lor este compromis, cel puțin încă un an, până vor avea dreptul să-și clarifice situația și să obțină diplomele. Cum între timp ISJ a luat măsuri și împotriva câtorva supraveghetori, care au pactizat cu elevii, se chemă că inspectoratul are un atu în plus în fața instanței de la Bacău. Până la urmă, partea discutabilă a întregii povești este că frauda de la bacalaureat de la două licee de prestigiu din Târgu-Neamț a ieșit la iveală în urma unor reclamații. Altfel, totul ar fi fost bine și frumos.
Un comentariu
O decizie corecta!