La Târgu-Neamț , pe strada Cetății au fost descoperite două bisericuțe din secolul al XV-lea. În urma unor lucrări de canalizare efectuate pe strada Cetății de către o firmă contractată de cei de la Apa Serv, muncitorii au dat peste ruinele a două bisericuțe din zid de piatră ce datează din Evul Mediu, semne că pe aceste meleaguri istoria este la ea acasă. Din păcate, arheologul Vasile Diaconu, în același timp și director al Muzeului de Istorie din Târgu-Neamț ne-a declarat că zidurile celor două vestigii au fost distruse de lucrările anterioare de gaz și canalizare din anii trecuți. Același arheolog ne-a mai adus la cunoștință că în zonă s-a aflat vechea vatră a Târgului, în anii 70 fiind descoperită o locuință ce datează din secolul XIV.
„Au fost descoperite două construcții medievale în zona strada Cetății. Această zonă a mai fost investigată la sfârșitul anilor 70, începutul anilor 80, când s-a construit un canal de deversare a apelor pluviale. La acel moment au mai fost semnalate niște ruine ale unor construcții medievale, atunci fiind descoperite niște morminte. Anul trecut au început lucrările de canalizare pe strada Cetății și atunci am identificat câteva morminte medievale. Anul acesta, când s-au reluat lucrările de canalizare am avut prilejul să constatăm că suntem în fața unor construcții impresionate de zid, construcții care din păcate au fost distruse de lucrările edilitare anterioare de gaze și canalizare. Țevile au distrus zidurile acestor construcții medievale. Am apelat la sprijinul colegilor de la Piatra-Neamț de la Muzeul de Arheologie unde avem un coleg specializat pe Evul Mediu ca să înregistrăm cât mai corect informațiile despre cele două construcții. Credem că este vorba de două biserici care au funcționat cu multă probabilitate în secolul XVI și întemeiate în secolul XV. Cu siguranță în secolul XVII ele nu mai funcționau pentru că deasupra zidăriei am descoperit un nivel de locuire din secolul XVII. E clar că în acest secol aceste două biserici nu mai funcționau. Așa cum se vede, am luat măsuri de asigurare a malurilor. Este vorba de o biserică cu două încăperi, pronaos și naos de formă dreptunghiulară, o construcție solidă din piatră și cărămidă. La o distanță de 50 de metri am identificat zidurile altei biserici cu fundație de piatră, dar construită din lemn. Am avut plăcuta surpriză să descoperim la intrarea celei de-a doua biserici și patru morminte medievale, dintre care unul datat cu monedă de la jumătatea secolului XVI”, ne-a declarat arheolog Vasile Diaconu, director al Muzeului de Istorie din Târgu-Neamț.
Arheologul Vasile Diaconu speră ca aceste vestigii descoperite să nu fie afectate în continuare de lucrările de canalizare, fiind hotărât să le conserve la stadiul în care se află.
”Noi nu putem să facem altceva decât să cercetăm și să recuperăm toate informațiile științifice care se pot recupera pentru ca în viitorul apropiat să le publicăm și să le introducem în circuitul științific. Atât putem noi să facem ca și instituție de cercetare, ca muzeu. Ele nici nu ar avea cum să fie conservate și valorificate pentru public pentru că aici este o stradă și aceste lucrări de canalizare trebuie să continue într-un fel sau altul. Însă aceste lucrări vor continua cu precizarea că ceea ce am descoperit noi, nu va fi distrus. Se vor monta țevile de canalizare peste nivelul zidului. Din acest motiv ne-am extins cu șanțurile ca să aibă și cei de la firma de lucrări posibilitatea să-și continue munca, dar fără să afecteze aceste două vestigii. Sunt singurele construcții medievale de zid, singurele biserici din zid din Târgu-Neamț care sunt în prezent cunoscute. În afară de Cetatea Neamțului nu mai există nicio construcție de zid medievală în Târgu-Neamț. Ne străduim să recuperăm toate datele științifice despre ele, legate de datarea lor, de forma lor, de etapele de construcție, de modul cum au fost abandonate. Va fi un câștig pentru lumea științifică pentru că sunt două biserici despre care nu se știa, cu toate că există niște referiri ale unor misionari catolici despre existența unor biserici din zid din Târgu-Neamț, dar nu se știa nimic despre amplasamentul lor. E posibil ca aceste două biserici să fi fost menționate de acei misionari străini. Oricum, zona aceasta corespunde cu vechiul amplasament al vechiului Târg, a vatrei târgului. În zona aceasta s-a aflat Târgul medieval. Pentru că în capătul străzii a fost cercetată în anii 70 o locuință din secolul XIV. Aici a fost vechea vatră a Târgului”, a mai adăugat arheolog Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie din Târgu-Neamț.
Administrația locală, prin vocea city-managerului Vasile Apopei, consideră că această descoperire este o mină de aur pentru orașul turistic Târgu-Neamț. Mai mult, city-managerul dorește ca strada Cetății să fie transformată în stradă pietonală, iar deasupra acestor două bisericuțe și morminte medievale să fie amplasate hublouri din sticlă, astfel încât turiștii să le poată admira. Acesta mai consideră că noile descoperiri pot fi o nouă atracție turistică în această zonă.
„Această descoperire este o mină de aur pentru orașul nostru, mai ales că ne dorim să devenim un oraș turistic la standarde europene. Această descoperire ne întărește și mai mult ideea mea și a domnului primar ca acea zonă să fie transformată în zonă pietonală cu acces de vizitare a acestor vestigii prin niște hublouri de sticlă, astfel încât turiștii să admire ceea ce s-a descoperit. Noi am avut o inițiativă acum vreo doi ani, neștiind că vor fi descoperite aceste două bisericuțe de a face strada Cetății, mai ales că are ieșire și la Parcul Cetate și la poalele Cetății, o stradă pietonală. Am putea amenaja o stradă pietonală așa cum există și în alte orașe istorice din România, cum este la Alba Iulia sau zona de lângă Turn din Piatra-Neamț, chiar în fața primăriei. Pe strada Cetății, dacă va fi transformată în stradă pietonală, vor avea acces cu mașinile doar riveranii, pe ea fiind amplasate hublouri pentru ca aceste vestigii medievale să poată fi admirate de turiști. Va fi o nouă atracție turistică a orașului. Sunt convins că, de acum înainte, orice lucrări se vor mai face în acea zonă, vom avea nevoie și de avize de la Direcția de Cultură”, ne-a declarat city-managerul, Vasile Apopei.
Este de urmărit dacă lucrările de canalizare ale celor de la Apa Serv vor fi oprite în zona în care au fost descoperite cele două vestigii medievale. Însă, pentru a fi oprite, cei de la Primăria Târgu-Neamț ar trebui să anunțe constructorul despre intențiile de a transforma strada Cetății, în stradă pietonală. (C.T. STURZU)