Parlamentarii nemțeni știau că modificările legislative nu rezolvă absolut nimic decisiv
Am arătat în aceste pagini că pârâtele metodologii de repartizare și facturare a consumului de apă – unitare, individuale și cum au mai fost botezate, dar în condominii să fie – nu rezolvă nimic, ba ascund o țeapă financiară de proporții. Singurul beneficiu real ar fi debranșarea rău-platnicilor, dar e greu de obținut, din simplul motiv că unul care nu plătește nu va semna alături de vecini pentru implementarea noului sistem. Nu-și dau toți acordul, rămâne ca înainte. Mai mult decât atât, autoritățile au ajuns la disperare, iar APA SERV s-a stricat de râs când am demonstrat că nu era nevoie de nicio metodologie pompoasă câtă vreme sunt suficiente legea și acordul părților.
La Piatra Neamț, în planul documentelor, s-a lucrat oarecum îngrijit, în sensul că autoritatea administrativă locală a cooperat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUA NEAMȚ și compania de apă, astfel încât să fie evitate litigiile. Romanul a ajuns însă la Tribunalul Neamț. Concret, metodologia adoptată anul trecut face obiectul dosarului nr. 3978/103/2014, judecat la Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal. APA SERV, în calitate de reclamant, a cerut anularea hotărârii de consiliu local nr. 89/29.05.2014 și, pe 26 iunie, i s-a admis solicitarea. Există cale de atac, iar aplicarea hotărârii de consiliu este oricum suspendată.
Din acest moment devin foarte interesante alte aspecte. Metodologia romașcană a fost atacată, din câte se știe mai mult neoficial decât oficial, pe două direcții. Pe de o parte, vorbește de contracte individuale în loc de convenții de facturare, o veritabilă dovadă de hei-rup populist la vremea votului. Pe de alta, cu legea în mână, compania de apă demonstra că obligațiile i se termină la branșamentul exterior. La ultima verificare, hotărârea instanței nu era încă motivată. Ciudat, APA SERV a amânat să ofere detaliile solicitate din dosar chiar și vicepreședintelui Dan Manoliu. Directorul Dughir l-a dus cu vorba până când fruntașul politic și administrativ, de loc din Roman și direct interesat de subiect, a plecat în concediu de odihnă.
Între timp, ziarulderoman.ro descoperă că s-a schimbat cadrul legal. Pe 2 august a intrat în vigoare Legea nr. 224 care modifică și completează Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006. Noutăți sunt din belșug, iar APA SERV tace în mod suspect, la fel cum e și obiceiul primăriei Piatra Neamț, cea din urmă obișnuită să afle tot mai multe din presă. La Roman, de înțeles, e altceva. Publicația locală pune accent pe redefinirea consumatorilor individuali și extinderea contractelor individuale asupra utilizatorului din condominiu în noua sa calitate. Cu aceste date noi pe masă, va continua procesul? Din ziarulderoman.ro, care citează un comunicat de presă remis de APA SERV, aflăm că da. Asta se întâmpla pe 7 august.
Ca un făcut, modificările de legislație pe apă și canal trimit binișor la cele din acest an privind administrația locală. Erau binecunoscute politicienilor – nu și publicului – când PSD lupta să-l dea jos pe Dragoș Chitic din fruntea reședinței de județ.
Legea nr. 241/2006 nu e la primele ajustări semnificative. De-a lungul anilor s-au înregistrat proiecte de lege și pentru schimbarea unui singur articol. De această dată, s-a început c-un proiect cu articol unic pentru 3 modificări pe un singur articol. Forma adoptată de Senat (vezi facsimil) pe 25 februarie nu prefigura anvergura finală.
Pe 2 martie, proiectul este înregistrat la Camera Deputaților, care era cameră decizională, iar pe 30 iunie trece la vot (201 „pentru”, 3 „contra”, 90 abțineri, doi nu votează din 296 deputați prezenți). Pe 7 iulie pleacă la Președintele României pentru promulgare, pe 24 este semnat Decretul de promulgare nr. 683/2015, după care urmează Monitorul Oficial și intrarea în vigoare. În forma finală, legea conține zeci de modificări și completări.
Să nu fi știut niciun deputat nemțean ce se întâmplă? Greu de crezut. 9 martie a fost termenul de depunere a amendamentelor, de pe 10 au început să vină avizele și rapoartele. Cele suplimentare s-au înregistrat chiar în ziua votului, pe 30 iunie. Dar, lăsând deputații în plata Domnului și a intereselor personale, această lege are o particularitate spectaculoasă: la rubrica destinată inițiatorilor apare senatorul Leonard Cadăr!!! Ca să vezi minunea…
Din păcate, toate noutățile îmbucurătoare – asupra cărora vom avea timp suficient să revenim după ce se dezmeticesc APA SERV și autoritățile, plus „vraja” aia de AQUA NEAMȚ – pălesc în fața costurilor. Indiferent de ce distribuție a apei vorbim, rămâne ca abonatul să scoată banii din buzunar. Vechea socoteală a coloanelor de apă din blocuri și inevitabilul păienjeniș de țevi proiectat lovesc încă o dată la temelia seriozității și responsabilității autorităților.
Viorel COSMA
Știați că…
…Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 a fost modificată și completată prin Legea nr. 224/2015, intrată în vigoare de la 2 august?
…Dar că senatorul nemețean Leonard Cadăr se află la originea proiectului?
Un comentariu
Aceasta lege elimina prostia emanata de apa serv si aplica in relatia cu apa serv UN SIMPLU CONTRAC INTRE CONSUMATOR INDIVIDUAL SI OPERATOR,la fel cum procedeaza si ceilalti furnizori de servicii publie ex.EON GAZ,EON ENERGIE ELECTRICA,TELEFOANE,ETC.contract in 2-3 pagini.Retinerea unora ca pentru semnarea in unanimitate a celor dintrun codominiu pentru contorizare ,ca cei ce au restante nu vor semna este puerila intrucat intrun oras sint cel mult 30-40 rau platnici dar marea majoritate nu au retinere in a semna tabelul.
O alta invocare este suspiciunea pretuluimare pentru modificarea instalatiei pe orizontala este nereala,deoarece scarile pilot unde s-a facut modificarea executata de firma autorizata a costat 200 lei cu tot cu apometru de clasa C.Intradevar daca lucrarile vor fi facute de asociatii sau de apa serv devizul acestor lucrari ajunge la peste 10 ori valoarea reala ,pentru a se asigura fondul de SPAGA.Deasemeni cetatenii trebuie sa cunoasca ca instalatile existente au peste 50 ani depasind durata normala de functionare si trebuie schimbate,totodata rezolvand si modificarea necesara. Amortizarea investitiei se realizeaza in maximul 10 luni de zile ,numai din economiile facute prin eliminarea platii pierderilor de apa adaugata de asociatii la consumul de apa.
Pentru relatii privind pretul executiei modificarii instalatiei se poate contacta Comitetul de initiativa privind contorizarea si facturarea individuala la apa rece la urmatoarele numere de telefon:0333881072–0766250544.Multumim.