După principiul „jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-șchiop”, Crâșma Domnească din coasta Turnului lui Ștefan cel Mare, luptă și nu se predă. În vreme ce firma Tupomar Vega SRL s-a conformat și a demontat construcția pe care o ridicase ilegal, fără nicio autorizație și fără a îndeplini condițiile minime ale unui local de alimentație publică, SC Arles SRL, administrată de Mihai Bogdan Ganea, s-a adresat instanței. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamț pe 21 iulie 2015 și are drept obiect anularea procesului verbal seria POL nr. 0000133 din 15.07.2015, prin care Poliția locală Piatra-Neamț a amendat firma în cauză, pentru că funcționa fără autorizație. Acum, în condițiile în care activitatea de alimentație publică în România este reglementată foarte strict, prin legi și ordonanțe, care prevăd de la autorizații și avize, până la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească personalul – cele de sănătate fiind foarte importante, având în vedere că, prin mâinile acestor oameni, trec cești și pahare din care beau alți oameni -, o acțiune de acest tip pare să se îndrepte previzibil spre eșec. Nu sunt excluse însă nici surprizele, mai ales că, vreme îndelungată, ambele baruri au funcționat „ferite” de orice tip de control, chiar peste drum de una din instituțiile, care, teoretic, veghează la respectarea legii. Acea instituție numită Primăria Piatra-Neamț, care s-a arătat promptă până acum în a sancționa drastic orice chioșculeț care vindea băutură la pahar fără să fie autorizat în acest sens.
Revenind la plângerea dlui Ganea, deocamdată dosarul nu a primit termen, dar, dacă ar fi să mergem pe logica juridică, dublată de cea a bunului simț, procesul n-ar trebui să dureze mai mult de o ședință, pentru că lucrurile sunt clare. Firma Arles a ridicat o construcție fără autorizație, într-un perimetru care este protejat o dată în plus, prin lege, pentru că include obiective de patrimoniu, și a funcționat fără niciun fel de problemă, deși nu avea nici măcar o baie pentru clienți și pentru personal. Discuțiile despre alimentarea cu apă și cu energie electrică la stabilimentul care va rămâne în memoria colectivă drept Crâșma Domnească sunt interesante și reprezintă teme de studiu viitoare, mai ales că barul nu funcționa cu avizele și autorizațiile care, de regulă, trebuie la întocmirea oricărui tip de contract de utilități.
De asemenea, este frapantă toleranța instituțiilor care au obligația să vegheze ca toți comercianții să respecte legile, indiferent de statut, relații, nume și prenume. Poliția locală Piatra-Neamț a constatat, încă din luna mai a anului trecut, că ambele terase se construiesc ilegal, a amendat firmele cu câte 1000 de lei și le-a somat ca, în termen de 30 de zile, să sisteze lucrările și să intre în legalitate. Apoi, vreme de un an întreg, iulie 2014-iulie 2015, nu le-a mai întrebat nimic de sănătate (publică). Abia după apariția articolelor din Mesagerul de Neamț, Poliția locală a făcut plângeri penale pe numele reprezentanților firmelor și le-a mai aplicat o amendă, de 400 de lei. Pe care dl Ganea o contestă acum și, probabil, speră să aibă câștig de cauză. Până la urmă, flerul său de afacerist este de înțeles: cum să plece tocmai acum, când abia a scăpat de concurență, și vremea încă mai ține cu pietrenii care vor să stea seara la terasă?
Cristina Mircea
Un comentariu
Incredibil în ce hal au putut degenera lucrurile în acest oraș ” turistic”. Domnul Mihai ar trebui sa-și aminteasca când a apărut cu o umbrela și o căsuța de lemn sa vândă sucuri și înghețată pentru târgurile organizate de aceeași societate care încearcă pe orice cale sa “desfasoare evenimente ” în centrul orașului. Intr-un oraș care nu ar fi controlat de anumite persoane cu vechime în “combinatii” era demolat și amendat. Continuați sa-i urmăriți în aceste activitati de comerț ” stradal ambulant” și o sa aveți parte de mai multe surprize.