Acordul încheiat între județul Neamț, prin Consiliul Județean și Asociația PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, Uniunea Națională a Cooperației de Consum – CENTROCOOP, Asociația de promovare a dezvoltării regionale și integrării sociale, județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean și Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V-Germania, în vederea realizării proiectului “Meșter turistic – integrarea abilităților meșteșugărești în turismul local, alternativă viabilă de revitalizare a spațiului rural” ar putea fi prelungit cu 3 luni, respectiv de la 18 la 21 de luni. Pentru aceasta va fi necesară și o aprobare a CJ Neamț, în ședința din 14 august, în sensul de a-l mandata pe președintele Constantin Iacoban să semneze un act adițional la parteneriatul încheiat în 2013.
“Prin scrisorile M/1095/28.07.2014 și M/1104/05.08.2015 liderul de parteneriat, Asociația PartNET – parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, ne informează despre necesitatea prelungirii perioadei de implementare a proiectului în vederea atingerii indicatorilor proiectului, aspect susținut și de ceilalți parteneri. Pentru aceasta este necesară mai întâi și prelungirea duratei acordului de parteneriat aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Neamț nr.97/26.06.2013 cu 3 luni de zile, respectiv de la 18 la 21 de luni. La această dată grupul țintă selectat în cadrul proiectului urmează cursurile de calificare, a fost aprobat programul pilot și înființarea Centrului pilot și urmează ca în continuare să se deruleze activitățile de dotare și promovare a programului pilot, precum și de sprijinire a celor interesați în deschiderea unor mici afaceri”, se menționează în expunerea de motive a CJ Neamț.
Ce vrea “Meșterul turistic”?
“Proiectul urmărește să sprijine creșterea gradului de ocupare al persoanelor fără un loc de muncă din mediu rural, cu abilități în domeniul meșteșugăresc, prin integrarea lor în activitatea turistică locală. Activitățile proiectului constau în:
* dezvoltarea competențelor persoanelor din mediul rural, în scopul certificării cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor pentru activități în domeniul meșteșugăresc;
* promovarea mesteșugurilor tradiționale prin acțiuni de marketing și integrare în diferite structuri;
* furnizarea serviciilor de informare, consiliere profesională și formare profesională;
* dezvoltarea și aprobarea unui program pilot de susținere de către administrația locală a dezvoltării micilor afaceri care valorifică abilitățile meșteșugărești în contextul turistic local”, se precizează în aceeași expunere de motive. (M. CONSTANTINESCU)