Principiul nediscriminării trebuie să funcționeze la nivelul tuturor categoriilor de salariați. Legislativul are obligația, în calitate de for ales direct de români, să nu facă discriminări între demnitari/parlamentari și ceilalți bugetari. În acest context, PNL cere ca majorarea salariilor bugetarilor să se facă unitar și doar de Parlament, și nu prin decizii ale Guvernului.
Mai mult, cerem ca Legea salarizării bugetarilor, înainte de a fi dezbătută de senatori și deputați, să fie analizată de toate partidele politice parlamentare. Altfel spus, această decizie trebuie luată în contextul consultărilor pe care PNL le-a inițiat cu privire la asigurarea macrostabilității economice a României. Orice hotărâre cu impact bugetar este nevoie a fi luată cu responsabilitate și care să țină cont de riscurile care pot apărea. Un dezechilibru bugetar poate avea repercusiuni și asupra mediului privat. Capitalul privat are în economia românească un rol preponderent și de aceea orice decizie legată de bugetul statului trebuie pusă în concordanță cu sectorul privat, care aduce PIB-ului venituri semnificative din care sunt susținute, printre altele, salariile și pensiile românilor.
Liberalii au cerut de fiecare dată când Guvernul a luat măsuri cu efecte asupra bugetului (Noul Cod Fiscal, Legea salarizării bugetarilor) să dovedească faptul că acestea sunt sustenabile pe termen mediu și lung.
Sunt adeptul motivării angajaților, însă astfel de măsuri trebuie bine calculate din punct de vedere economic. Este adevărat că banii din salarii se duc în consum, dar trebuie bine gândită sustenabilitatea măsurilor de creștere a salarizării pe termen mediu și lung. Consider că Ministerul de Finanțe trebuie să facă precizări clare, care să demonstreze valabilitatea pe termen lung a legii de salarizare a bugetarilor.
Nu se pot mări salariile bugetarilor pe criterii preferențiale. Nu trebuie să fim demagogi, este important să fim corecți și responsabili când luăm decizii. Este important să avem resurse pentru a putea onora cu adevărat măririle de salarii.
Mugur Cozmanciuc, Deputat PNL, Co-președinte PNL Neamț
2 comentarii
Uite cine vorbeste!Alt bugetar “de dreapta”, (…)
…si totusi, pentru demnitari si functionarii de la parlament, guvern, presedintie, cum de au gasit fonduri???…ah, uitasem, mai sunt si pensiile “speciale” ale parlamentarilor pe care le putem incadra la aceeasi categorie…si pentru ca tot nu-si dau seama cam de pe unde sa mai scoata bani pentru salarii, le fac o sugestie, pe care o pot pune in practica imediat, sa reduca numarul functiilor de conducere in administratia publica, mai exact, sa reduca numarul directiilor de la nivelul administratiilor publice(functii care au aparut ca ciupercile pana si in orasele mici, se poate verifica cate functii de directori executivi au aparut in ultimii ani, directori care au salari de peste 5000 de lei pe luna….pe care Agentia functionarilor publici le-a aprobat asa, in virtutea faptului ca aceasta agentie exista degeaba si este plina de “interese”)….si mai sunt multe de spus de unde ar putea veni banii pentru o majoritate salariala… bani sunt, trebuie doar sa stii unde sa-i cauti…!!!