Printr-un comunicat de presă, trimis de către DSP Neamț, reprezentanții sănătății nemțene ne anunță că este vară și ne îndeamnă să ne apărăm de bolile infecțioase cu transmitere digestivă. Mesajul pentru nemțeni este binevenit, dar poate ar fi fost mai util dacă era transmis pe la începutul verii, când valul de caniculă punea stăpânire pe Neamț. Sfaturile Direcției de Sănătate Publică Neamț:
„ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”
În anotimpul cald frecvența bolilor infecțioase cu transmitere digestivă (boala diareică acută, toxiinfecțiile alimentare) este crescută.
Toxiinfecțiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecțioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene și caracterizate prin grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, amețeli, stare de șoc. Germenii implicați în apariția toxiinfecțiilor alimentare aparțin mai multor genuri microbiene cum ar fi: Salmonella, Shigella, Escherichia, Proteus, Clostridium. Aceștia produc îmbolnăvirea datorită înmulțirii lor în aliment și/ sau toxinei pe care o eliberează. Alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecțiilor alimentare sunt: preparatele de ouă și carne, lactatele, cremele, maioneza, înghețata. Toxiinfecțiile alimentare sunt mai frevente în sezonul estival, iar gravitatea clinică depinde de germenii incriminați precum și de cantitatea de aliment ingerată.
Măsuri de profilaxie:
- Evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
- Asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8 º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);
- Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
- În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º C;
- Evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate;
- Spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor;
- Spălarea cu apă și săpun a mâinilor înaintea de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei;
- Întreținerea curățeniei tuturor suprafețelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);
- Evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecție (panarițiu) la nivelul mâinilor/ degetelor – în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/ infecția de exterior;
- Spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de consumarea lor;
- Păstrarea în condiții de maximă igienă a tuturor suprafețelor destinate preparării alimentelor;
- Asigurarea condițiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului și insecte sau animale;
- Folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor și consumul uman – o atenție deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
- Fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calității surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman și prepararea alimentelor;
- Evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum înghețată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
- Fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.
În prezența febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente și lichide (cu mucozități și sânge) prezentarea la medic este obligatorie!
Este contraindicată administrarea fără avizul medicului a medicamentelor antidiareice și a antibioticelor.”