Pentru cei mai mulți dintre pietreni, numele societății Perla Invest este sinonim cu referirile la cabinele de telegondolă care plimbă aerul la Piatra Neamț și pe care n-a mai ajuns să scrie Coca-Cola. În realitate, societatea este un soi de bancă privată, în care au intrat banii tuturor nemțenilor și au ieșit, aliniați disciplinați, pentru anumiți domni și tovarăși bine selecționați. Faza loviturilor financiare măiestre a fost, fără îndoială, până prin 2012, după care a început îmbălsămarea rahatului rămas în urmă. În acest moment, la Perla Invest se fac, cu mare grabă, pregătiri de înmormântare, fără praznic, probabil și fără slujbă creștinească, pentru că toată lumea va considera că este vorba despre o sinucidere făcută în deplinătatea facultăților mintale. Cum arăta public, pentru prima dată, Mesagerul de Neamț, scadența pentru Perla Invest va veni odată cu cea a creditului luat de la Alpha Bank pentru construcția telegondolei. Adică 9 milioane de euro. Pe lângă acești bani, Primăria a mai ”investit” la Perla Invest încă 7.000.000 RON, prin celebrul contract de societate civilă, plus sume fără număr prin multe și (i)legale aporturi de capital social, făcute prin inconștiența membrilor AGA și a plenului Consiliului Local. Sumele sunt inimaginabile pentru o societate care nu a produs decât pierderi și a îmbogățit câțiva șmecheri.
În acest moment, prin mai multe acțiuni succesive, a început operațiunea de mascare a dezastrului. Protagoniști: consilierii locali, membrii AGA și ai Consiliului de Administrație, conducerea Perla Invest, primarul Dragoș Chitic și compartimentul juridic din Primărie.
Cum se compensează primăria cu ea însăși
În deplină clandestinitate, făcută la vedere, Consiliul Local Piatra Neamț a adoptat o hotărâre care modifica o altă hotărâre, dar numai articolul 2! Nimeni nu a explicat nimic, despre ce-ar fi vorba, toată lumea a ridicat disciplinată mâna și hotărârea a trecut. Era vorba doar de 5.712.683,15 lei (fărăTVA) care au fost trecuți, pe hârtie, din dreptul Perla Invest la Primărie! Și nimeni, niciun consilier local, nu a întrebat nimic! Nimeni! De parcă ar fi fost vorba despre un prânz servit de executivul primăriei în restaurantul de la Unic sau la Noir.
Hotărârea sună nevinovat: «Se aprobă modificarea art. 2 din HCL nr. 177 din 28.05.2015 privind preluarea în proprietatea privată a municipiului Piatra Neamț a unor investiții realizate în cadrul proiectului ”Dezvoltare infrastructură turistică Cozla”». Dacă mergi la prima hotărâre, articolul cu pricina spune fix același lucru, numai că diferă suma: este vorba despre una mai mare, de 6.419.850,53 lei. Ce reprezintă aceste sume?
În prima hotărâre, este vorba despre ”clădire stație sosire telescaun, în valoare de 2.517.433,37 lei și cotă parte din clădire stație sosire telegondolă, în valoare de 3.902.417,37 lei, valori fără TVA”. În cea de-a doua hotărâre, rămâne partea de la stația de sosire, dispare cea de la plecare și sumele sunt completate cu ”echipamente sistem alimentare cu apă, rețele electrice exterioare și lucrări Tubbing alimentare cu energie electrică”.
Șmecheria care se dorește a fi făcută legală stă în felul următor: Municipiul Piatra Neamț a intrat într-un contract cu el însuși, în calitate de acționar unic la Perla Invest, a pus 7.000.000 de lei în asociere și acum îi ia înapoi, sub formă de active. Cum se poate face asta este o temă de cercetare și practică pentru specialiștii în insolvență sau pentru polițiștii de la investigarea fraudelor economice.
Hazul apare când citești ce anume preia primăria. În primul rând, ia o parte dintr-o clădire neterminată, cea de pe munte, de la sosirea telegondolei. Pământul de dedesubt – nu, pentru că a fost dat sub formă de capital social! Frumusețea vine în momentul în care se preiau niște instalații electrice – instalația de nocturnă, tunurile de zăpadă, partea care este la vedere -, dar nu se preia nimic din ce se află îngropat în pământ. În felul acesta, instalația respectivă va avea primăria drept proprietar pe ce se vede, iar Perla Invest, care are ca acționar unic tot primăria, va fi proprietar pe ce e în pământ. În toată bulibășeala asta pe care o pricep doar mințile bine luminate într-ale secretariatului de municipiu, nu se poate face decât un singur lucru: stuchit în sân și ”Ptiu, drace!”
La fel e și cu pista de schi: o parte este acum a primăriei, o altă parte este a Perlei Invest, deci tot a primăriei. Dar, dacă Perla Invest va intra în insolvență, ce se va întâmpla?
2.000.000 de motive pentru preluarea stației de telegondolă
De la o ședință la alta a Consiliului Local Piatra Neamț, executivul primăriei s-a răzgândit cu privire la ce anume preia de la Perla Invest și așa a dispărut clădirea de la baza telegondolei. Motivația pentru credulii consilieri locali este aparent logică, deși, cu o lună înainte, nimeni nu-și punea această problemă. Managerul Cătălin-Narcis Goldan explică primăriei: ”Având în vedere imposibilitatea întabulării și apartamentării clădirii stație sosire telegondolă, motivat de faptul că aceasta figurează ca investiție în curs, nefiind finalizată, situație care împiedică realizarea compensării între Perla Invest SRL și Municipiul Piatra Neamț cu cota parte din clădire, vă rugăm să fiți de acord cu înlocuirea acestui activ”.
Cine trece prin zonă vede, chiar cu ochi de nespecialist, că respectiva clădire este gata, are chiriași, are utilități și funcționează conform scopului pentru care a fost construită. Secretul lui Polichinelle este altul: dacă s-ar declara investiția finalizată, atunci clădirea ar trebui declarată la Taxe și Impozite și, pe cale de consecință, ar trebui plătit impozitul aferent, plus plăți retroactive. O valoare estimată de noi ad-hoc, fără mari pretenții de exactitate, ne duce spre vreo 2.000.000 de lei cât se poate de grei. Pe care societatea nu-i are, iar primăria… compensează oricât, dar bani nu dă.
Da’ TVA-ul, cine plătește TVA-ul?
Toată ”compensarea” Primăriei cu ea însăși are și o parte mai puțin veselă pentru Perla Invest. Societatea care a hălăduit mulți ani din rambursări de TVA – directorii care s-au perindat pot depune mărturie de banii cheltuiți de pe urma acestor manevre – ar avea o problemă. Deoarece a colectat TVA pe vremea când s-au făcut lucrările, acum ar trebui să plătească TVA măcar pentru ”compensările de utilaje și echipamente”, lucru de care se pare că primăria și Consiliul Local nu au ținut cont în momentul adoptării hotărârilor Consiliului Local.
Situația este foarte veselă, mai ales că, acum, Perla Invest pare să mai aibă garanții de trai aparent liniștit doar până în octombrie, perioadă de grație acordată de bancă. În acest timp, primăria trebuie să facă ce știe, cum știe, pentru reeșalonarea unui credit de la BCR, ca să poată prelua legal și creditul luat de Perla Invest. Odată preluat creditul, dacă el este plătit, din partea primăriei lucrurile ar fi rezolvate. Perla Invest, în schimb, ar rămâne fără ștrand și ar avea de făcut față unor posibile și foarte probabile cereri de insolvență. Cum raportul dintre active și pasive este unul catastrofal pentru societate, orice judecător onest ar declara falimentul societății la primul termen!
Cine dorește dispariția Perla Invest?
După cum se văd lucrurile din exterior, în zona butoanelor de la primărie există persoane care nu doresc salvarea societății. Dacă se dorea salvarea societății, se putea face, exact pe modelul pe care s-a lucrat, cu condiția ca diferența de compensări să se facă în bani. În aceste condiții, Perla Invest ar fi scăpat și de ultimele datorii pe care le are față de cei care au prestat sau prestează diverse servicii: E-On, Bratner, etc. Suma este de doar 1.000.000 de lei, mică față de sumele ”compensate” sau ”date în plată” la primărie. Numai că, în aceste condiții, societatea ar fi putut participa la licitații, ar fi avut certificat fiscal pe zero și ar fi încurcat niște ape în zona intereselor primăriei. Fără datorii, cu ștrandul în administrare, cu chiriile pe care le-ar fi încasat, chiar și cu telegondola, fără a fi obligată să facă sponsorizări la fotbal sau aiurea, fără căpușe gen Decebal Draghiș sau Gabriel Muraru, cu licitații corecte, societatea ar fi avut o șansă reală de a-și desfășura activitatea, mai ales dacă creditul ar fi fost preluat de primărie.
Cine ar putea fi aceste persoane? În primul rând, foștii directori și susținătorii lor. Îngroparea tuturor măgăriilor de la Perla Invest este clar pohta ce-o pohtesc cu toții. Pentru că așa s-ar îngropa și măgăria cu contractele de achiziții directe de pe Cozla, în valoare de vreo 10.000.000 de lei. Și șanțul lui Vătăjelu, care a făcut muntele s-o ia la vale. Și multe altele.
În al doilea rând, ar fi o ușurare pentru cei care au girat cu autoritatea lor luarea de credite de către primărie și Perla Invest și care și-ar vedea visul cu ochii. Un credit este un credit, iar dacă nu se mai poate plăti, tot cei care știu cum se mișcă lucrurile ar profita, în înțelegere cu banca.
Singurii care pierd și, din păcate, nu le pasă sunt pietrenii plătitori de taxe și impozite.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Dar autoritățile ce se ocupă cu cercetarea fraudelor economice, ce fac? Mai există poliție economică? Cine este șeful acestei instituții plătite tot din bani publici?
E o mafie la P.Neamț, ceva de speriat!