Planuri cu parola la ADI Aqua Neamt
Despre Apa Serv și lucrurile de acolo s-a scris de atâtea ori, încât orice analiză suplimentară nu ar veni decât să confirme redundant tabloul unei companii județene de utilitate publică, în care acționari sunt cetățenii județului Neamț – sau, cel puțin, ar trebui să fie -, prin reprezentanții lor legali, recte Consiliul Județean și câteva comunități locale. N-am fi pornit această analiză dacă managerul companiei, dl. Ionuț Cătălin Dughir, după o perioadă de lungă abstinență mediatică, n-ar fi început o serie de conferințe de presă, iar pe una din ele a justificat-o cu ”superficialitatea” cu care a tratat presa temele despre Apa Serv. Din acest motiv, cu ”superficialitatea” dată doar de lipsa unor informații bine ținute sub obroc, îndrăznim câteva observații și adresăm câteva întrebări, la care sperăm să primim un răspuns simplu, nu pe bază de tabele. Mai ales că ne vom strădui să fim cât mai direcți în prezentare.
Evident, răspunsurile nu trebuie să vină doar de la compania județeană. Ele ar căpăta un grad mai mare de credibilitate dacă ar veni și de la acționarii cei mai importanți (Consiliul Județean Neamț, Municipiul Piatra Neamț, Municipiul Roman etc.), de la membrii Consiliului de Administrație al companiei și, mai ales, de la reprezentanții în Adunarea Generală a Acționarilor.
Apa Serv funcționează fără o bază de date clară!
În încercarea de a justifica pierderile pe rețele, dl. Cătălin Dughir a transmis presei superficiale de la Neamț că, la nivelul companiei, nu există o bază de date – a rețelelor, presupunem -, fiindcă așa a fost preluată activitatea!!!
Pentru acuratețe, vă prezentăm declarația directorului: ”Noi am preluat doar administrarea. Am preluat fără date și de aceea apar aceste probleme. Vrem să prezentăm adevărata situație.Trebuie să punem toată baza de date la punct. Toate pierderile intră în pierderi care sunt pe companie”.
Nimeni nu i-a adresat o întrebare referitoare la superficialitatea de administra ceva fără o bază de date clare. Cum poți face acest lucru și, mai ales, de ce, din 2003 și până acum, nu există o bază de date clară? De ce niște oameni competenți, angajați nu pe bază de pile, cunoștințe, relații (e corect ce spunem, nu, domnule Dughir?), au acceptat să conducă o societate pentru care nu au baza de date pe fundamentul căreia ar trebui să managerieze?
Evident, nu-i punem în cârcă lui Dughir preluarea societății, dar, de aici până la a o explicație privitoare la pierderi, acuzând ceea ce intra în sfera ta de competență, este cale lungă. Cam la fel de lungă ca traseul de cale ferată de la Piatra Neamț la Constanța.
Declarația domnului Cătălin Dughir are, însă, o conotație mult mai gravă, care poate pune sub semnul întrebării cea mai mare investiție a companiei, îi poate pune în încurcătură pe cei care au aprobat mega-proiectul european privind rețelele de apă din județ, de la nivel local până la nivel central.
CUM A PUTUT FI ÎNTOCMIT UN PROIECT DE O ASEMENEA VALOARE, FĂRĂ SĂ EXISTE DATELE DE BAZĂ, pe care lucrezi tu, ca societate? Cum a putut fi el aprobat, fără ca tu, societate, să ai datele necesare? De unde au fost scoase datele care au fost, totuși, trecute în proiect? Să fie – întrebăm, nu dăm cu parul – o dovadă de superficialitate sau putem vorbi despre alte conotații, de care, vorba aceea, ”să sparie gândul”?
Dacă tu, companie, nu ai o bază de date, cum poți să calculezi mărimea rețelelor, cum poți să-ți dai avizul de lucrări pe divese intervenții și cam cu cât este umflat prețul acestor lucrări? Întrebări, recunoaștem, superficiale, dar care ar trebui lămurite.
Dublul limbaj al Apa Serv față de acționari și populație
Compania Județeană Apa Serv a ajuns un fel de stat în stat, pentru că plătește bine și, dacă vrea, poate pune presiuni chiar la nivelul unor mari comunități locale. Scenariul unor întreruperi la apă, bine justificate și pe lege motivate, în preajma unor alegeri locale, vara, deși poate fi aberant, este luat în calcul de primarii localităților, că doar ei își iau înjurăturile și pierd voturile. Compania plătește bine membrii ne-executivi ai Consiliului de Administrație. Conform legii, desigur, dar, în fața acestor salarii și a beneficiilor de informații privilegiate, plus posibilitatea folosirii lor prin firme privilegiate, personajele componente se transformă în curele de transmisie pentru dorințele executivului. Membrii AGA sunt, și ei, bine plătiți și răsplătiți cam cu aceleași privilegii.
Înainte de a vorbi despre specialiștii din Consiliul de Administrație și metodele prin care au ajunși ei să fie selectați, să ne oprim puțin asupra dublului limbaj al companiei.
Pentru executivul de la Apa Serv, acționarii există doar ca să aprobe prețuri mărite și să dea bani. Când unul dintre acționari îndrăznește să ceară ceva, o explicație, orice, este trimis la o altă instituție, numită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț. Această asociație este folosită ca paravan atunci când e nevoie de o mărire de prețuri, pentru că din ea fac parte și au drept de vot reprezentanți ai consiliilor locale. Votul Consiliului Județean sau al Primăriei Piatra Neamț are exact aceeași putere (valoare) ca al unei comune cu 2000 de locuitori, unde primarul este mult mai ușor de manevrat politic. Degeaba Consiliul Județean sau Primăria Piatra Neamț se opun măririi prețului la apă, pentru că lucrurile se rezolvă în ADI Aqua Neamț, prin decizie a majorității simple.
Evident, toată lumea știe asta, totul se face la mica înțelegere. La urma urmei, vorbim de voturi și politică, amândouă convertite în bani. Toată șmecheria este că acționarii de care aminteam mai sus se fac că nu știu că au puterea de a bloca încă de la nivelul societății astfel de solicitări aberante. Prin ceea ce se cheamă Adunarea Generală a Acționarilor. Ce-i drept, niciun reprezentant din AGA nu a informat, așa cum cere legea, în amănunt ce se întâmplă într-o societate care NU este de capul ei și care TREBUIE să acționeze în primul rând ca societate și abia apoi ca membru în ADI Aqua Neamț. Din această cauză, nu-i putem considera mai puțin vinovați pe acționari, la nivel de instituții, și pe reprezentanții acestora în structura de conducere a companiei județene.
Șef la ADI Aqua Neamț este, la nivel de reprezentare, dl. consilier județean PSD Adrian Bourceanu. După ce a intrat în dizgrația partidului, la nivel de executiv lucrurile sunt făcute și desfăcute de dl. Valeriu Stăcescu, ajuns acolo cu competențele proprii, dar și pe linie directă de la conducerea PSD.
Dl. Stăcescu se poate lăuda cu o activitate politică prodigioasă, care nu putea rănâne fără urmări pe plan profesional. În primul rând, a fost persoana de contract a domnului deputat Ionel Arsene la cabinetul acestuia din sediul partidului, conform paginii oficiale a președintelui de acum al PSD Neamț, unde răspunea la telefonul 0740 801 372. În iunie 2014, a ajuns la ADI Aqua Neamț și se face remarcat printr-o declarație profundă și adâncă, probabil asimilată în urma discuțiilor cu cetățenii care sunau la cabinetul parlamentar: ”E normal să crească prețul apei, asta cere UE”! Ideea era că prețul apei trebuie să crească, pentru că vor nesimții de europeni să ne facă să plătim mai mult, nu pentru că niște șmecheri au făcut un proiect în așa fel încât să poate acoperi toate pierderile, toate lucrările neeligibile, toate sancțiunile, iar acum un alt șmecher să ne justifice porcăria, cu trimitere și mai șmecherească, de factură social-democrată, spre imperialiștii de la Bruxelles.
Portretul profesional al dlui Stăcescu trebuie neapărat întregit și cu recenta sa funcție, de șef la TSD Piatra Neamț, postură onorantă, din care trebuie să-i lămurească pe tinerii nemțeni și, mai ales, pe părinții acestora, vajnici votanți PSD, de ce prețul apei crește în raport invers proporțional cu bunăstarea promisă de partid populației.
După ce ne-am lămurit cum partidul și-a trimis conducătorii la ADI Aqua Neamț, care, astfel, este la unison politic cu directorul Dughir, trecut discret la PSD, în momentul când, din rațiuni de apărare a funcției, s-a plasat în tabăra opusă lui Culiță Tărâță, să vedem cine sunt cei din Consiliul de Administrație, oameni atent selecționați de o societate de profil. Atât de atent au fost selecționați, încât au picat tot în curtea partidelor și tot concentric cercurilor bine conturate de interese locale.
Desigur, cei mai mulți dintre ei pot fi plasați în curtea PSD-ului. Cel mai simplu se încadrează în schemă dl Leonida Preda. Specialist în transporturi, angajat al unei societăți care se ocupă cu comerț și imobiliare, are și un curs de management, dar, mai presus de toate, are soția care lucrează ca factotum la comandamentul general al PSD Neamț, omul care a schimbat mulți președinți și care știe cam totul în partid. Cât a contat poziția ei și cât au contat cunoștințele domnului Preda este greu de analizat, dar, în mod sigur, întrebarea trebuie adresată și situația prezentată.
Al doilea om care poate fi plasat în curtea aceluiași partid este dl Vasile Dăscălescu. El provine din prolifica pepinieră de cadre de la Mecanica Ceahlău și a prezentat referințe de la Neculai Timaru, fost director al societății, stâlp al PSD Piatra Neamț, fost director SC CMI Urban SA Piatra Neamț (!!!), membru în consilii de administrație vitale pentru municipiul Piatra Neamț și care s-a retras discret când, financiar, pierdea.
Ca să nu depășim subiectul, să remarcăm că site-ul oficial al Apa Serv îl trimite pe dl Neculai Timaru direct în brațele Agenției de Integritate, spunând clar ceea ce știa toată lumea – mai puțin secretarul municipiului – că dl Timaru a administrat în fapt o societate a Consiliului Local din care făcea parte.
Al treilea membru al CA care poate fi trecut în curtea PSD Neamț (sau măcar în curtea grupului de interese de la Târgu Neamț) este dl Florin Cucu. Economist de meserie, cu un master obținut de la Facultatea de Textile și Pielărie, care are ca hobby-uri gastronomia, designul și NLP (o fi programare neuro-lingvistică?), angajat ca director comercial la Sofiman Impex SRL. Dincolo de calitățile pe care le poate certifica și cu diplome, cu multe diplome, nu putem trece peste atuul său principal, esențial în Neamț în ultima vreme: locuiește în Târgu Neamț.
Un al patrulea membru în CA este de-acum celebrul și cunoscutul soț al dnei Ana Monda, Radu. Specialist în căi ferate, drumuri și poduri, ceea ce ar explica legătura profesională cu dl. Dughir, dl. Monda are în CV și câteva locuri de muncă interesante, precum cel de director tehnic la Tehnoutilaj SA Piatra Neamț, director general la Drupo SA Neamț, trecut și pe la Pa&Co International a altui domn celebru, Costel Cășuneanu, iar acum lucrează la Rutier Cons SRL Piatra Neamț. Dl Radu și soția au făcut clar parte din echipa lui Gheorghe Ștefan, iar prezența lui în Consiliul de Administrație se datorează tocmai calităților demonstrate din această postură.
În concluzie, nu ne rămâne decât să admirăm abilitatea și competența firmei de selecție a candidaților pentru CA-ul Apa Serv, care firmă a știut să țină cont de toate recomandările și sensibilităițile locale, semn că se mai poate apela la ea și cu alte prilejuri.
Consilierii personali ai lui Cătălin Dughir
Pe lângă alte avantaje specifice funcției – sumă forfetară, premii, cursuri, sejururi, etc. – directorul Apa Serv are și privilegiul de a-și putea alege consilier personal.
În mandatul trecut, cel portocaliu, când, la Consiliul Județean, trona Vasile Pruteanu, consilier la Apa Serv a apărut un personaj mult prea neglijat în județ, pe numele său Ciprian Enache. Acesta avea funcție în partid (PDL), avea un tată bine situat în partid și prieten cu șefii, iar recompensa cu postul de la Apa Serv a venit firesc. Mesagerul de Neamț scria la vremea aceea despre plasarea lui Enache la compania județeană și salariul exagerat pe care-l primea doar pentru că semna condica, atunci când o semna.
Pe lângă atuurile amintite, dl Enache jr. a beneficiat, într-o vreme, și de calitatea de apropiat al dlui Vasile Pruteanu, fiind fratele asociatei cu care fiica lui Pruteanu împărtășea o farmacie și contractele cu CJ Neamț, de la care i s-a tras lui Vasile Pruteanu plecarea din Consiliul Județean (și prima, și a doua oară).
Dl Dughir, cu un umor probabil involuntar, justifica prezența lui Ciprian Enache cu faptul că acesta ar ține legătura cu Consiliul Județean și comunitățile locale.
Schimbarea de macaz din CJ Neamț și războiul dintre Culiță Tărâță și Apa Serv pe de o parte, Culiță Tărâță și Ionel Arsene pe de altă parte, a făcut ca în peisaj să apară, pentru o perioadă, o tânără de la Târgu Neamț, Alina Petrariu. Promovată, probabil, pentru a ține și mai bine legătura cu comunitatea din Târgu Neamț, nevoile acesteia (ale comunității) și cu organizația de tineret a PSD. Teoretic, în accepțiunea dlui Dughir. Practic, în accepțiunea largă, a publicului, doar s-a schimbat partidul.
Ultimul venit este un alt personaj celebru din Neamț, Stejărel Nistor, pe care e greu să-l încadrezi în vreun partid. Unii spun că ar fi început pe la PSD, până să-l ia PDL-ul la reciclat, pentru ca apoi să-l trimită undercover în PRM-ul aripa pro-Vadim și anti-Badea, unde a ”reușit” să obțină, fără să facă nimic, un scor care l-a adus în atenția lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț. Cu speranța că va fi util și în proximele alegeri, a fost dus la Apa Serv, pe postul perfect pentru el, cu leafă bună și atribuții evaziv conturate.
Dl Stejărel Nistor reprezintă însă o puternică organizație transpartinică, în care statutu-i de lider nu poate fi contestat, ci doar recunoscut – aceea a tinerilor promițători care fac planuri de viitor, trag sfori și pun la cale mici business-uri pe terase de cafenele din Piatra Neamț. În plus, are și calitatea de a(-și) face bine cărțile.
Revenind la dl Cătălin Dughir, ne întrebăm dacă nu cumva a tratat cu superficialitate alegerea consilierilor săi personali, asta în cazul în care a avut vreun cuvânt de spus în chestiune. Cât despre alte cuvinte pe care onor managerul Apa Serv le mai spune prin conferințe de presă, așteptăm cu interes informațiile deloc superficiale pe care TREBUIE să le aducă la cunoștința publicului, nu numai pe cele pe care VREA el să le enunțe.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Dughir, de ce deversezi apele uzate în Bistrița?