Blocul de lângă Școala ”Nicu Albu” – construit fără autorizație
În ediția print a Mesagerului de Neamț de zilele trecute, scriam despre cogeamitea blocul de locuințe, răsărit din pământ chiar în vecinătatea școlii ”Nicu Albu” din Piatra Neamț, pe strada Ecoului nr. 3 bis. Spuneam că blocul a fost construit fără a avea autorizație și că, în acest moment, el este aproape gata, fiind la faza de vândut apartamente, în condițiile în care recepția lucrării nu este făcută. Cum se fac acele vânzări, la ce notar și dacă sunt chiar vânzări sau promisiuni de vânzare este strict treaba cumpărătorilor. Pe noi ne interesează doar dacă s-a respectat legea. Din ce spune Primăria rezultă că nu! Mai mult, dacă datele la care s-au dat sancțiunile sunt cele reale, atunci aproape că putem vorbi de complicitate în realizarea unei infracțiuni!
”Ca urmare a controlului efectuat de către Poliția Locală în data de 20.02.2014 pe strada Ecoului nr. 3 bis, s-a constatat că SC. Vitalis Conbet SRL a început execuția lucrărilor de construire a unui bloc de locuințe colective, cu regim de înălțime D+P+4E, fără a deține autorizație de construire. În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, fapta a fost sancționată contravențional prin Procesul verbal de constatate și sancționare a contravenților încheiat în data de 20.02.2014 cu amendă și luarea măsurilor complementare de sistare lucrări, intrare în legalitate. Procesul verbal a fost transmis Direcției de Taxe și Impozite a municipiului Piatra Neamț la data de 15.04.2015 (nota redacției: operativitate maximă, de două luni, pentru valorificarea unui proces verbal!), în vederea executării silite. Pentru intrarea în legalitate a fost emisă Autorizația de Construcție nr. 179 din 26.06.2014.
În scopul verificării respectării prevederilor autorizației de construcție, Poliția Locală a electuat un nou control la data de 09.07.2014 (nota redacției: foarte tare constructor – a făcut 4 etaje în doar 2 săptămâni, spre invidia chinezilor, de exemplu), în urma căruia s-a constatat nerespectarea autorizației respective și a documentației tehnice cu privire la regimul de înălțime al construcției. În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, fapta a fost sancționată contravențional cu amendă și luarea măsurilor de sistare lucrări, intrare în legalitate. Procesul verbal a fost transmis Direcției de Taxe și Impozite a municipiului Piatra Neamț în data de 15.10.2014, în vederea executării silite.
Pentru neîndeplinirea de către firma respectivă a obligațiunilor stabilite prin al doilea Proces Verbal la data de 17.12.2014, Poliția Locală Piatra Neamț a formulat și a înaintat la IPJ Neamț plângere penală în temeiul art.27 al.(1) din Legea 50/1991 republicată, modificată și completată”.
Acesta este comunicatul primit de la Primăria Piatra Neamț. El stabilește clar ilegalitatea construcției. Mai stabilește, la fel de clar, că măsurile luate sunt doar pentru a mima acțiunea. Și că la momentul sancțiunii cu numărul doi, construcția depășea deja nivelul aprobat retroactiv. Principiul de bază care s-a aplicat, cunoscut în administrația publică locală ca ”Lema lui Traian”, este ”tu construiești, noi ne facem că aplicăm legea, tu ne dai în judecată și mai vedem pe urmă”.
Întrebarea de bun simț care se cuvine adresată este foarte simplă: de ce nu a dat primăria în judecată pe constructorul recidivist, pe ”obligația de a face”?
V.Bălănescu
Despre subiect puteți citi și aici.