Pentru locuitorii din zonă, Sărbătoarea Războienilor este un moment deosebit, prilej de evocare a faptelor vitejie a oștilor voievodale care au apărat pământul Moldovei, fie că au fost conduse de Ștefan cel Mare sau de ceilalți mari domnitorii ai vremurilor. Pentru istoria comunei, bătălia de la Valea Albă – Războieni rămâne eveniment demn de rememorat, pe care populația locală o cinstește creștinește în fiecare an. În fapt, chiar dacă este singura înfrângere sărbătorită în țară, 26 iulie 1467 este și va rămâne un reper în timp, greu de uitat, la care participă un număr impresionant de localnici. În spațiul actual al comunei, Mănăstirea Războieni a fost ridicată în memoria celor căzuți pentru apărarea țării Moldovei, fiind primul mausoleu al neamului românesc. Așezământul e ridicat pe osemintele celor căzuți în luptă, fie moldoveni, fie otomani. Peste secole, meritul tradiției este al militarilor din Batalionul 15 Dorobanți Piatra Neamț, dar și al celor din fruntea comunității locale, al celor din diverse foruri și instituții județene, care au susținut și sprijină, în continuare, organizarea acestei mari manifestări.
Remarcabil este faptul că Sărbătoarea Războienilor nu este un eveniment doar al celor din această comună, ci al întregului județ, al celor care, an de an, poposesc pe 25 și 26 iulie în locurile unde și-a purtat pașii marele voievod Ștefan cel Mare. Ca și la edițiile trecute, manifestările s-au desfășurat pe durata a două zile. Sâmbătă, 25 iulie, a fost ceremonialul depunerii de coroane la troița de la Valea Albă, din punctul ”La Cetățuie”. A doua zi, în Parcul comunal au fost depuse coroane la monument, apoi au avut loc întrecerile sportive și spectacolul în aer liber, la care și-au dat întâlnire tineri și artiști consacrați – Grupul Folcloric ”Sânzienele” Tupilați, ansamblurile foclorice ”Izvorașul” și ”Floricică de la Munte”, interpreții Valentina Tipa, Ionuț Vieru, Dănuț Onoiu, Oana Crețu și Kronos. Invitați de marcă au fost Maria Dragomiroiu, Alessia și DeepCentral. Sfârșitul programului a fost ”condimentat” cu mult așteptatul foc de artificii, care a încheiat seria manifestărilor dedicate Sărbătorii Războienilor din acest an.
Bogdan Sebastian ȚARĂLUNGĂ, primarul comunei Războieni:
”Mulțumesc tuturor celor prezenți pentru bunăvoința de a răspunde invitației la această mare sărbătoare, când comunitatea noastră comemorează 539 de ani de la marea bătălia din 26 iulie 1476, dusă de oastea Moldovei, condusă de marele voievod Ștefan cel Mare, contra oștirii otomane, în frunte cu sultanul Mehmed al II-lea Cuceritorul. Alături de invitații din comuna Războieni, aducem astăzi recunoștință veșnică faptelor de glorie și vitejie ale înaintașilor noștri, care s-au jertfit pentru țară în crâncena încleștare armată a acelor vremuri. Mulțumesc viceprimarului, consilierilor locali, angajaților primăriei și locuitorilor comunei Războieni, care și-au adus aportul la organizarea acestei manifestări. În md special, mulțumesc domnilor Gheorghe Neculae – subprefect al județului Neamț, Constantin Iacoban – președinte al Consiliului Județean Neamț, domnilor parlamentari și reprezentaților Cultului Eroilor Neamț, consilierilor județeni, pentru semnarea acordului de parteneriat încheiat între Consiliul Județean Neamț și Consiliul local Războieni, făcând posibilă, din punct de vedere financiar, continuarea tradiției acestei sărbători atât de dragi tuturor. De asemenea, mulțumesc domnului deputat Ioan Munteanu, fiu al comunei noastre, care în fiecare an ne onorează sărbătoarea. Aduc mulțumiri măicuțelor de la Mânăstirea Războieni și parohiilor din comună, dar și sponsorilor care ne-au ajutat în aceste zile”.
Gheorghe NECULAE, subprefect al județului Neamț:
”Cu acest prilej, aduc tuturor locuitorilor comunei Războieni un salut din partea prefectului de Neamț. Sărbătoarea Războienilor este o zi scumpă a acestor meleaguri și a oricui simte românește în spiritul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Marele domnitor nu a fost numai un mare conducător de oști, ci și un mare lider. A costruit 44 de mânăstiri, curțile domnești de la Suceava, Piatra Neamț, Huși și Bacău. Cele mai importante lăcașuri bisericești construite de Ștefan cel Mare sunt cele de la Putna și Voroneț – Capela Sixtină a Orientului. Apoi, Mânăstirea Războieni și Biserica Sfântului Ioan din Piatra Neamț sunt tot ctitorii ale aceluiași mare domnitor. Așadar, la o asttfel de sărbătoare încărcată de istorie, doresc trăitorilor acestui ținut numai bine, iar dumnealor să onoreze memoria înaintașilor”.
Constantin IACOBAN, președintele Consiliului Județean:
”Județul Neamț are două mari sărbători. Este vorba de Sărbătoarea Războienilor și cea a Muntelui Ceahlău. Muntele Ceahlău nu poate fi înlocuit de nimic, la fel și Sărbătoarea Războienilor. În primul rând, la Războieni, Ștefan cel Mare a apărat demnitatea nației pe câmpul de luptă. Nu a vândut și nici nu și-a cumpărat tronul. Astăzi se face cu mai mare ușurință acest lucru decât acum 539 de ani. Armata lui a avut 12.000-15.000 de oșteni, în fața la 100.000-150.000 de otomani, nu spun de turci. Pe otomani, i-a susținut și voievodul Țării Românești, Laiotă Basarab. Să nu uităm că și astăzi nația română încă mai este dezbinată și, de aceea, vreau ca, în județul Neamț, populația să nu fie dezbinată. Dragii mei, eu am venit în comuna dvs. în anul 1984, în calitate de coorganizator al evenimentului, ca să asigurăm alimentația publică de atunci. Însă, cu un an înainte, am avut un necaz în familie, de Sărbătoarea Războienilor, chiar pe 26 iulie, cu toate că manifestarea era pe data de 30. De aceea, cunosc oamenii, cunosc zona. Urez celor de aici, din Războieni sănătate, bucurie și să aveți parte de mulți, mulți ani! Remarc prezența domnului deputat Ioan Munteanu, care întotdeauna a avut grijă de această comună și nu vorbesc doar de investiții”.
Ioan MUNTEANU, deputat:
”În primul rând, mulțumesc tuturor invitaților, dar și celorlalți, care nu sunt de pe aceste meleaguri, pentru prezență. Concluzia este una singură: aici, la Războieni, trăim istorie adevărată. Avem un trecut și mă bucur că administrația și comunitatea locală – primarul, viceprimarul, consilierii locali – au continuat ceea ce a însemnat la noi această comemorare, adică a 47-a ediție a Sărbătoarii Războienilor. Câți din Țara Românească se pot mândri cu o asemenea sărbătoare? Vă mulțumesc din suflet că ați venit într-un număr așa de mare și sper să ne întâlnim și la edițiile viitoare, sănătoși și plini de voie bună. La mulți ani, Războieni!” (Mesagerul de Neamț)