Acum, în aceste zile ,când unii se bucură de vacanță, membrii UNPR vor să anunțe iminenta lansare a unui program coordonat de președintele Gabriel Oprea intitulat „ SIGURANȚĂ ȘI PROSPERITATE PENTRU ROMÂNIA”. Programul are în vedere o viziune pe termen lung pentru România pe teme economice, sociale și de politică externă. Acest program abordează subiecte extrem de importante pentru societate și pentru noi ca partid și va fi lansat în luna decembrie a acestui an.
“La aproape 100 de ani de la Unirea din 1918 consider că suntem obligați să definim o viziune pe termen lung pentru România. UNPR își asumă această misiune și invită toate partidele la un dialog onest pe această temă”-a declarat președintele UNPR, Gabriel Oprea.
Pe de altă parte, UNPR vrea ca în acest proiect să se implice și președintele Klaus Iohannis, pentru a “armoniza” toate punctele de vedere. Președintele României, care este omul ales de popor, va trebui să armonizeze ca toate entitățile – partide politice, ONG-uri, cetățeni- să se așeze la dialog ca să putem avea o viziune pe termen lung, a explicat vicepremierul Oprea.
Programul este structurat pe 5 TEME:
- renașterea națională,
- funcționarea statului,
- rolul României în lume,
- funcționarea economiei
- noul stat social.
- În privința “renașterii naționale“, UNPR dorește restabilirea echilibrului demografic, dar și lansarea unei “componente identitare”, atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din străinătate. “UNPR consideră că renașterea națională este strâns legată de valorile familiei. Familia trebuie să fie în centrul tuturor preocupărilor clasei politice. Siguranța și prosperitatea sunt mai valoroase când beneficiarul direct este familia. Familia este garanția păstrării identității naționale”, a declarat președintele Gabriel Oprea, precizând că familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale.
Ca măsuri concrete, UNPR propune susținerea familiilor cu copii prin servicii publice de calitate, cum ar fi creșterea numărului de creșe publice care să îngrijească copiii de la 1 an, “când se întorc mamele la muncă”, dar și extinderea programului “Școală după școală” gratuit până la ora 18.00, pentru “armonizarea programului copiiilor cu cel al părinților”. În privința diasporei, UNPR vrea sprijinirea familiilor cu copii prin investiții în educație. “Se cheltuie prea mulți bani pe festivaluri folclorice, pe expoziții, în loc ca unele din aceste fonduri să fie cheltuite pentru școli sau măcar pentru cursuri despre istoria și limba română”, a explicat domnul Gabriel Oprea. - În privința “funcționării statului“, UNPR dorește să se axeze pe educație și pe sănătate, domenii care sunt gratuite “doar pe hârtie”, dar și pe o reașezare a administrației publice, care este în acest moment “supradimensionată”. “Ca măsuri concrete, vizăm o creștere a salariilor în sistem public, însă trebuie să fim conștienți că aceste creșteri și aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public”, a spus președintele, adăugând că în acest moment administrația “produce prea multe hârtii și prea puține soluții”.
Atât profesorii cât și medicii sunt nevoiți din cauza salariilor mici să își ia câte o jumătate de normă în sistemul privat, însă lucrurile nu pot funcționa așa. Între sistemul public și cel privat trebuie să existe o competiție reală, nu trebuie să existe o complicitate”, a adăugat d-l Oprea, care a precizat că UNPR își dorește dublarea salariilor profesorilor și medicilor.
3. În ceea ce privește “rolul României în lume“, UNPR vrea ca statul să își asume un rol activ în sprijinirea Republicii Moldova. “UNPR consideră că România trebuie să își asume mai clar destinul său istoric în regiune, în special în relația cu Republica Moldova. Principala misiune pe care o avem este de a semnala și explica comunității internaționale și în special partenerilor noștri importanța pe care Moldova o are în evoluțiile geopolitice din regiune. Singurul parcurs realist pentru Republica Moldova este cel normal către Uniunea Europeană și către NATO, iar România trebuie să se implice cu toată forța ca un astfel de parcurs să devină realitate”, a spus liderul UNPR.
4. Viziunea UNPR asupra economiei se referă la “consolidarea competitivității economiei naționale, ținând cont de atuurile și oprtunitățile pe care le avem ca țară”, iar aici progresiștii propun cinci “pârghii” pentru relansarea economiei: “un Cod Fiscal care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor”.
“Nu este normal ca multinaționalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton. Nu este normal ca un străin să poată cumpăra terenuri mai ușor decât poate cumpăra un agricultor român. Nu este normal să ne complacem într-o economie de consum și să tolerăm exportul de resurse și importul de produse finite. Suntem o țară europeană, dar să nu încercăm să fim mai europeni decât alte țări din Uniunea Europeană”, a spus președintele, adăugând că România trebuie să se intereseze de protejarea resurselor proprii.
5. În privința “noului stat social“, UNPR consideră că accentul trebuie să se extindă treptat dinspre protecția de natură materială, adică de la ajutoarele sociale, către protecția de natură juridică, adică în relațiile de muncă și în relațiile de natură comercială.
“Măsurile pe această direcție vizează restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt în anii tranziției. Concret, trebuie restabilit echilibrul între angajați și angajatori, între consumatorii și furnizorii de utilități, între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri foarte mici. Astfel, susținem taxarea suplimentară a marilor averi și a profiturilor excepționale, susținem ca amenzile să fie proporționale cu cifra de afaceri și susținem ca instituțiile să vegheze cu mai multă atenție la modul în care multinaționalele respectă legislația muncii”, a declarat președintele Gabriel Oprea.
Luând în considerare preocupările noastre, perseverența cu care încercăm să lăsăm lucruri bune, in mod concret în urma noastră, deasemenea, avănd în vedere viziunea președintelui nostru, Gabriel Oprea, îi invitam alaturi de noi pe toti cei care iubesc Romania si doresc stabilitate, seriozitate si competență.