O nouă atitudine în prezentarea echipei PNL a fost vizibilă înainte de începerea întâlnirii cu presa, în cursul acestei dimineți (duminică, 2 august – n.red.), dacă tot vine 3 august, un fel de termen limită oficial pentru depunerea candidaturilor interne la candidaturile mai mari de la alegerile locale de anul viitor. Fiecare membru al echipei avea locul său prestabilit pe scaun, marcat de o etichetă cu nume și prenume, în timp ce copreședinții urmau a sta în picioare, la pupitre, cu Mugur Cozmanciuc în dreapta lui Alexandru Drăgan. În echipă, nimeni alții decât doritorii funcției de primar la Piatra Neamț, 8 la număr sau „o pleiadă de 8 candidați”, cum au fost anunțați: Andrei Ignat, Constantin Teodorescu, Monica Anton, Dragoș Chitic, Paul Râtan, Bogdan Mihăilă, Mihai Obreja și Paul Pintilie.
Poate fără să vrea, liderii PNL ne-au convins că regula desemnării candidatului final este… că nu e nicio regulă. Se va face un gigasondaj complex de opinie, la nivel național, comandat de la nivel central, dar nu se știe cât va c
osta. Altfel spus, au uitat că pe cât plătești, aia primești. La rigoare vorbind, cercetarea sociologică pomenită este aproape imposibil de realizat. Numai că sondajul nu bate nimic în cuie fiindcă biroul județean desemnează, iar cel național aprobă. Mai mult, locul din sondaj doar contribuie la scorul fiecăruia, povestea prezentată în declarații și răspunsuri fiind excesiv de lungă și stufoasă. Apoi, trebuie ținut cont că se lasă loc pentru candidați providențiali, iar candidaturile finale pot fi anunțate și la anul, în special în privința consilierilor. Aici, altă surpriză: PNL afirmă că pentru consiliul județean va prezenta o listă de candidați atât de valoroși încât oricare dintre să poată deveni președinte de consiliu județean. Ar fi o premieră națională de neimaginat astăzi. Oricum, reținem dimensiunea competiției interne: 56 înscriși pentru consilier local la Piatra Neamț și 58 pentru județ. Despre Roman, Târgu Neamț sau Bicaz, de exemplu, rămâne să aflăm altădată.
Oricum, fiindcă miza zilei era pe primari, s-a reținut că niciun primar în funcție nu are candidatura garantată și că Laurențiu Leoreanu, la Roman, e un caz aparte. Pe lângă că a fost anunțat candidat cert peste rând, pur și simplu nu are concurență în interiorul partidului.
Excesul de vorbărie s-a regăsit pe urmă în diverse dozaje. Așteptata prezentare a situației politice locale a arătat că „local” s-ar traduce prin PNL, cât mai mult PNL. N-au lipsit lamentările legate de șosele, de parcă PNL nu ar fi fost la guvernare cu USL. Proiecțiile apocaliptice cunoscute au alunecat repede spre ridicol, din moment ce partidul confundă în continuare Master Planul General pentru Transporturi cu proiectul unei autostrăzi și crede că acest document strategic e vreun fel de ordonanță de urgență. După mai bine de un an, au descoperit că esența nenorocirilor din transportul rutier trebuie căutată în Capitolul Transporturi din Acquis-ul Comunitar și ce-au semnat ai noștri în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, de altfel un tratat comun cu Bulgaria. Solicitat direct să spună cine a făcut descoperirea zilei, cea cu încărcătura pe osie a mijloacelor de transport marfă suportată de șosele, copreședintele Drăgan a dat un răspuns neconcludent. De altfel, de primarul de Tașca se leagă și un moment vesel. A afirmat la un moment dat că „Piatra Neamț nu s-a dezvoltat pe bani nerambursabili, ci pe bani de împrumut”. A fost rugat să nominalizeze realizările avute în vedere. N-a reușit, iar din „dezvoltare” a făcut o simplă „înfățișare”, exprimând și scuzele de rigoare.
Dacă nu insista presa, ratau cu totul subiectul anunțat despre chinurile și consecințele „rectificării bugetare”. Nu e de mirare, din moment ce la PNL se crede că Regiunea Nord-Est e cea mai săracă din Uniunea Europeană. Pe cifre, în realitate, ne-a depășit în jos o regiune din Bulgaria. Dar, deja visăm la un altfel de întâlnire cu presa. Căldură mare la partid, nu?… (Viorel COSMA)