Într-o declarație dată pentru ZCH News, legată de faptul că șefa comisiei județene de bacalaureat, dna Elena Laiu, a fost acuzată de incompatibilitate de către unii părinți, pe motiv de rudenie cu unii din elevii participanți la examenul pe care l-a coordonat, dl. inspector general Viorel Stan spunea că ”am stat și am calculat și, în acest caz, este vorba de rude la a V-a spiță, deci nu este nici un fel de problemă”.
Declarația este extrem de interesantă, deoarece ridică o problemă clară de documentare. Dacă arborele genealogic nu i-a fost pus la dispoziție chiar de doamna Laiu, înseamnă că există alte surse alternative. Dacă doamna Laiu este sursa, atunci ar trebui ridicat măcar un semn de întrebare cu privire la obiectivitate. Dacă sursa este alternativă, la fel.
Potrivit metodologiei de bacalaureat, „Cadrele didactice care sunt numite în comisiile de bacalaureat nu pot avea soțul/soția, o rudă sau un afin, de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidații care participă la examenul de bacalaureat în respectiva sesiune de examen.”
Dacă se demonstrează că o persoană din Comisia Județeană de Bacalaureat a avut afini în examen, potrivit inspectorului general, aceasta va fi sancționată de Comisia de Disciplină. După, pot începe inclusiv întrebări de natură penală, deoarece doamna Laiu a declarat pe propria răspundere că nu se află în situația amintită. Scandalul generat de frauda la examenul din Neamț i-a făcut pe unii părinți să facă adevărate scheme cu legăturile de rudenie ale doamnei general adjunct. Unele se află și la noi la redacție. „Dacă se va constata că persoana care a avut afini și a fost sancționată de Comisia de Disciplină a viciat bacalaureatul, după aceea putem vorbi despre o eventuală anchetă penală. Dar nu am toate datele a ceea ce se poate întâmpla, trebuie și eu să mă consult. Repet, asta numai presupunând că cineva din Comisia Județeană a avut afini până la al IV-a spiță”, spune același inspector școlar general.
Sincer, noi ne îndoim, dar credem că o parte dintre întrebările părinților sunt valabile. Mai ales cele privind criteriile prin care unii dintre elevi au fost eliminați și alții nu. Ca să nu mai vorbim despre profesorii supraveghetori.
V. Bălănescu