ACTUALIZARE 2: În cadrul ședinței de judecată din această după-amiază (18 septembrie), în care s-a propus arestarea preventivă a celor 5 reținuți, judecătorii au decis că este suficient ca aceștia să fie plasați sub control judiciar.
ACTUALIZARE 1: În urmă cu puțin timp, pe pagina de internet a DIICOT a fost publicat un comunicat de presă referitor la perchezițiile de la Neamț. Comunicatul poate fi lecturat AICI. Pe aceeași pagină, dar AICI, se poate viziona un film referitor la același eveniment.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Descinderile pe Valea Muntelui au devenit aproape la fel de banale ca raziile pe care le făceau polițiștii din Neamț în cartierul Orbic din Buhuși. Cu diferența că de la Orbic erau ridicați infractori mărunți, hoți de porumb și de găini, dar și de vreascuri din pădure, în vreme ce pe Valea Muntelui a înflorit o adevărată mafie, cu gulere albe, sprijinită exact de cei care ar fi trebuit s-o combată. Ultimele acțiuni de la Grințieș au scos din sistem niște polițiști și niște pădurari, iar ultimele descinderi, făcute ieri, la Bicaz Chei și Bicaz Ardeal au scos la iveală că „grupul infracțional organizat” care se ocupa cu tăiatul copacilor era sprijinit – cum altfel? – de un pădurar.
Așadar, în ziua de 17 septembrie, cu noaptea în cap, mascații au luat cu asalt niște firme, de altfel respectabile, din Bicaz Chei și Bicaz Ardeal, despre care lumea locală, bună cunoscătoare a oportunităților de afaceri cu lemn, vorbea de mult timp pe la colțuri. Au fost duși la sediul DIICOT Neamț patroni nervoși, care fumau țigară de la țigară, sub ochii tăioși ai jandarmilor din trupele speciale, dar și pădurarul Ioan Marcu, omul lor de „încredere”.
Au fost în total 32 de percheziții, din care 29 în județul Neamț, iar 17 persoane au fost conduse la anchetă. După audieri, seara târziu, au fost reținuți frații Adrian și Iulian Panțîr, care administrează firmele Bradu Forest și Pan&Forest din Bicaz Chei, Emil Moldovan, patronul firmei Mold Tranzit din aceeași localitate, Peter Alexandru Asztalos, administratorul SC Alex Company Trans Bicaz (firmă inactivă din martie 2014, dar extrem de „vioaie” prin 2011 când avea o cifră de afaceri de un milion și jumătate de lei, cu doi angajați), și, evident, pădurarul Marcu. Toți vor fi prezentați în fața judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă, pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, tăiere ilegală de lemn și abuz în serviciu doar în cazul pădurarului, care are astfel un capăt de acuzare în plus. Cum prejudiciul estimat până la acest moment este de 600.000 de euro, iar la percheziții s-au găsit foarte mulți bani și cantități mari de lemn nemarcat, decizia instanței este deja previzibilă. Să vedem, însă, cam câți ani vor dura procesele și, mai ales, cât din ceea ce s-a furat va fi recuperat.