Primul din mulții liberali care și-au anunțat intenția de a candida pentru Primăria Piatra Neamț în 2016 și-a prezentat astăzi, 10 septembrie, intențiile, ce-și propune și, mai ales, ce le propune pietrenilor, cei cărora, în definitiv, le cere votul. Andrei Ignat a anunțat că, până spre finalul lunii octombrie, derulează împreună cu susținătorii săi (”din PNL, din societatea civilă, dar nu numai”) o campanie de consultare publică, din care, la final, să extragă prioritățile cetățenilor și, pe baza lor, să își facă programul electoral pentru anul viitor. Asta pentru că, în opinia liberalului, ”vocea pietrenilor trebuie ascultată” și că ”am convingerea că programul cel mai bun pentru Piatra Neamț este cel făcut împreună cu cei care trăiesc în Piatra Neamț, pentru că orașul Piatra Neamț nu înseamnă numai străzi, blocuri și spații verzi, ci înseamnă, în primul rând, oamenii care trăiesc în el”.
Pentru a afla ce vor pietrenii, Andrei Ignat et Comp. vor distribui pliante și cărți poștale cu aspect de chestionar, într-o operațiune din ușă-n ușă, dar și în puncte fixe din piețele municipiului. În privința acestora din urmă, materializarea sub forma corturilor depinde în mare măsură dacă Primăria Piatra Neamț îi va aproba solicitarea de a le monta. Având în vedere că și Dragoș Chitic este unul din candidații probabili la alegerile de anul viitor, autorizarea corturilor contracandidatului său intern Andrei Ignat ar putea fi blocată, însă Ignat nu-și face probleme. Rămâne ca plan B campania din ușă-n ușă și centralizarea cărților poștale la sediul PNL de la Pietricica.
Până primește părerile concitadinilor săi, Andrei Ignat și-a trasat cinci direcții principale pentru Piatra Neamț: strategie de dezvoltare economică a municipiului (prin implicarea primăriei în contrucția de parcuri industriale, pe modele dovedite deja de succes în alte zone ale țării), astfel încât ”să nu ne mai plece copiii în alte țări, iar cei care sunt plecați să se întoarcă”, plus schimbarea radicală a modului cum funcționează relația primărie – cetățeni (prin ”eliminarea nepotismului și clientelismului mai ales în privința achizițiilor publice”), întărirea instituțiilor care au grijă de liniștea cetățenilor în oraș (”ca să scăpăm de faima că aici s-a format Academia Infractorilor”) și, nu în ultimul rând, concentrarea eforturilor primăriei pentru dezvoltarea tuturor zonelor din oraș, inclusiv a extremităților, nu doar a centrului.
Un punct sensibil de pe agenda lui Ignat este ”o atitudine fermă față de lăcomia furnizorilor de utilități, în special față de lăcomia Apa Serv”, pentru că ”noi, pietrenii, în acest moment, suntem obligați să plătim cel mai mare preț la apă”.
(D.O.)