În cadrul ceremoniei organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, duminică, 13 septembrie, au fost avansate înaintea expirării stagiului minim în grad, cinci cadre ale unității, care au primit noile grade din mâinile prefectului Vlad Angheluță.
Locotenent-colonel Relu Bucureșteanu
Ofițer Specialist în cadrul Serviciului Prevenire
„nu există cărți bune sau proaste, între coperțile fiecăreia existând ceva util”
După ce a absolvit o universitate tehnică, locotenent-colonelul Relu Bucureșteanu a lucrat ca inginer în construcții și, apoi, ca inginer la Direcția de Urbanism a municipiului Piatra Neamț. Ofițerul, având contacte dese cu militarii unități care desfășurau activități de avizare-autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, a susținut examenul pentru un post în cadrul acestui compartiment al unității, scos la concurs în anul 2007, pe care l-a obținut.
Pe parcursul activității, ofițerului i s-au confirmat așteptările pe care le-a avut referitor la activitatea din cadrul Inspecției de Prevenire, susținând că „Întotdeauna e ceva de învățat. Aici elementul de noutate este la ordinea zilei, fie că e vorba de o instalație, un proces tehnologic sau un obiectiv. Mai mult decât atât, din relaționarea cu oamenii am învățat, la fel, în fiecare zi, câte ceva. Indiferent că vorbim de un director sau un simplu angajat, fiecare om îți poate transmite ceva folositor, important este să știi să asculți și ce să iei din ce spune, așa cum nu există cărți bune sau proaste, între coperțile fiecăreia existând ceva util, ceva pe care îl poți doar citi sau îl poți citi și înțelege, uneori chiar folosi”.
Șeful Inspecției de Prevenire, într-o scurtă caracterizare, declara că:
Locotenent-colonel Cătălin Popa
Șeful Serviciului Logistic
„totul e să vrei”
Locotenent-colonelul Cătălin Popa a îmbrăcat, încă de la o vârstă fragedă uniforma militară, fiind elev al Liceului Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, apoi student la Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu. După absolvirea Academiei, ofițerul a urmat cursurile Școlii de Aplicație Tancuri și Auto Mihai Viteazu Pitești. Prima funcție pe care a deținut-o a fost de comandant al plutonului Logistic al Brigăzii 282 Mecanizată Focșani, prima brigadă ce execută misiuni internaționale de menținere a păcii. Ulterior a ocupat funcțiile de ofițer cu operațiile și comandant al unei companii de mecanici-conductori TAB, în cadrul UM 01027 Piatra Neamț, și ofițer în cadrul Serviciului Logistic al UM 01407 Piatra Neamț.
În anul 2006, când au fost scoase la concurs posturi de ofițer în cadrul Serviciului Logistic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, ofițerul a considerat examenul, dar mai ales activitatea acestui serviciu, foarte provocatoare, cunoscând faptul că misiunile unității se diversificaseră foarte mult și erau în curs de extindere, ceea ce însemna o activitate bogată pe viitor în acest domeniu. A participat la concursul pentru ocuparea funcției de ofițer specialist, pe care a și ocupat-o până în anul 2013, când a promovat, urmare a unui concurs, șef al Serviciului Logistic. În afara activităților de bază, locotenent-colonelul Cătălin Popa a executat multe misiuni pentru înnoirea parcului auto, a obținut, în urma cursurilor corespunzătoare, diploma de master în Managementul Situațiilor de Urgență și a devenit Expert în achiziții publice de bunuri și servicii.
Moto-ul său este, atât în plan profesional cât și în plan personal, după cum însuși susține, „principiul de bază al oricărui logistician – totul e să vrei. Nu contează cu ce te lovești – legislație stufoasă, citesc mai mult, mă documentez mai atent; unii colaboratori mai dificili – mai insist, explic necesitatea acelui lucru, de două ori, de mai multe, de câte ori este nevoie, dar, cel mai important este să fii cinstit, minciuna are picioare scurte.”
Maior Marius Gherasim
Ofițer Specialist în cadrul Centrului Operațional
“disciplina înseamnă să faci ceea ce nu vrei să faci,
atunci când nu vrei să faci”
Absolvent al Liceului de Informatică (fost Energetic) Piatra Neamț și al Universității “Al.I.Cuza” Iași – Facultatea de chimie, ofițerul a muncit la o firmă ca inginer chimist, progresând apoi, ca șef al biroului de vânzări al unei firme, urmând ca, pentru câteva luni, să fie agent comercial la o altă firmă.
În anul 2007, a avut ocazia să devină ofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „PETRODAVA” al județului Neamț, prin posturile scoase la concurs, pentru unele dintre ele fiind necesară calificarea de inginer chimist. S-a înscris, motivând alegerea făcută, „pe fondul cunoștințelor dobândite în domeniul chimiei, pe care le-aș putea, pe de o parte, pune la dispoziția semenilor, pe altă parte, le-aș putea evalua în situații-limită. Sigur, cunoștințele mele puteau fi mult îmbunătățite și asta am făcut.” Ofițerul a urmat o mulțime de activități de pregătire, astfel: Training privind responsabilități în domeniul C.B.R.N., Training privind responsabilitățile în domeniul urgenței nucleare și radiologice, Training privind sprijinul pentru implementarea Directivei 96/82/EC (SEVESO II) și a Directivei 2003/100/EC, Training în cadrul proiectului de twining „Suport pentru întărirea capacității I.G.S.U. de evaluare a riscului/efectelor accidentelor majore” (a participat la șapte activități pe timpul anului 2009), Curs postuniversitar de specializare în Managementul Instituțiilor publice, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T Popa ” Iași, Training privind „Managementul performant la locul de muncă” derulat în cadrul proiectului Cooperare Regională pentru Excelență Antreprenorială, Curs pentru dezvoltarea carierei de perfecționare a ofițerilor din cadrul centrelor operaționale în domeniul C.B.R.N., Profesioniști în intervenția integrată la accidentele colective și dezastre, Curs de perfecționare în carieră. Despre lista cu activități de pregătire, maiorul crede că „poate fi îmbunătățită”, conform crezului după care-și conduce viața: “dacă întotdeauna faci ceea ce ai făcut deja, întotdeauna vei avea ceea ce ai deja”.
Ofițerul afirmă că îl caracterizează, cel mai mult, consecvența și perseverența, disciplina, unul dintre citatele preferate fiind “disciplina înseamnă să faci ceea ce nu vrei să faci, atunci când nu vrei să faci”.
Plutonierul adjutant Ciprian Băeșu
Subofițer operativ în cadrul Centrului Operațional
„onoare, sacrificiu și devotament”
Primul lucru care îl leagă pe plutonierul adjutant Ciprian Băeșu de uniforma militară este ziua de naștere – ziua Armatei, însă, după absolvirea facultății de Hidrotehică, când a efectuat stagiul militar la Arma Chimie Militară, a început cu adevărat să îi placă. După efectuarea stagiului militar, a muncit ca inginer, până în anul 2006, când au fost scoase la concurs posturi unde specificul muncii are multe puncte comune cu specialitatea pe care a învățat-o în armată.
Mai mult, cuvintele definitorii pentru personalitatea sa, încă dinaintea stagiului militar erau, spuse cu hotărîre de plutonierul adjutant Ciprian Băeșu, „onoare și sacrificiu”, și au fost decisive în a susține examenul pentru a deveni cadru al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, afirmând, cu zâmbetul pe buze, că și-a îmbogățit motto-ul: „onoare, sacrificiu și devotament”.
Mai mult decât plăcerea activității pe care o desfășoară, subofițerul a este foarte încântat de lucrul în echipă, deoarece, „eu niciodată nu am făcut ceva de unul singur”, după cum declară.
Plutonierul adjutant Dragoș Ciocan
Paramedic
„am fost învățat de mic să ajut”
„Fiind al doilea dintre cei cinci copii ai familiei mele am fost învățat de mic să ajut. Tot de mic copil am iubit uniforma militară, având în vedere că foarte multe dintre rudele mele erau militari de carieră, dar mă vedeam și lucrând în medicină. După ce am absolvit Liceul „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț, am început stagiul militar, unde soarta m-a adus oarecum în fața celor două dorințe în același timp – am fost sanitarul companiei din care făceam parte. După efectuarea stagiului militar, am lucrat la o fabrică de mobilier și, apoi la o uzină chimică. În anul 2006, am avut din nou oportunitatea de a deveni parte din oamenii îmbrăcați în uniformă care ajută oameni și am profitat de ea, devenind în luna septembrie a acelui an, servant în cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. În luna octombrie a anului 2010, a urmat cursul de Prim-ajutor calificat și operațiuni pentru descarcerare, și soarta m-a adus din nou în fața celor două visuri.”
Echipajul din care face parte de doi ani a obținut rezultate meritorii la Competiția de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat la toate edițiile la care a participat, evoluând vizibil de la o ediție la alta – în anul 2013 a obținut locul III la faza pe Zona Moldovei, în anul 2014 – locul I la aceași fază, calificându-se la faza națională, unde a obținut locul V, iar în acest an va participa din nou la faza națională, după ce, în luna iunie a obținut din nou locul I în întrecerea cu echipajele din Moldova, „ținta pentru acest an fiind un loc pe podium”, după cum declară Plutonierul adjutant Dragoș Ciocan, cu toată susținerea colegilor din echipaj, la fel de ambițioși.
Despre modul cum au obținut rezultatele, atât la competiții, cât, mai ales, în activitatea zilnică de salvare a vieților, subofițerul susține că „munca în echipă și studiul necontenit sunt la fel ca aerul pentru supraviețuire”. Motivația pentru activitate vine din două direcții – este conștient că viața unui om poate depinde, în orice moment, de o manevră și de o experiență pe care a avut-o în trecut, când, în cadrul unei misiuni de salvare a unui bărbat aflat în stop cardio-respirator (inconștient, fără puls și respirație) a „simțit în palmă cum începe să îi bată inima”.