Ceahlăul arată rău în scripte, la debutul în Liga a II-a. În plină procedură de insolvență, cu promisiunile acționarului Angelo Massone neconcretizate și părăsit de fosta conducere administrativă, misiunea antrenorului Costel Ilie pe banca tehnică a Ceahlăului pare, la prima vedere, o ruletă rusească. Dacă reușește să intre în play-off, în primul an de la obținerea licenței PRO, ca tehnician, cu un lot format în mare parte din juniori și fotbaliști sub 21 de ani, meritul riscă să-i fie confiscat de italianul Massone, cel care a proclamat „renașterea” echipei pietrene la declanșarea procedurii de insolvență. În cazul unui insucces, însă, eșecul îi poate fi fatal pentru parcursul lui ca antrenor în lumea fotbalului românesc. Între alb și negru, între lipsa suportului financiar, cu care se câștigă campionate și se construiesc echipe puternice, și posibilitatea afirmării unor fotbaliști fără palmares, Costel Ilie a ales să rămână lângă formația care l-a lansat în fotbalul mare: Ceahlăul. Atașamentul față de echipa ce i-a fost a doua familie nu poate fi pus la îndoială, din moment ce, împreună cu secunzii Mihai Ionescu și Radu Lefter, nu a mai primit salariul din iarnă, dar pune bani din buzunar pentru a asigura combustibilul pentru deplasări, iar motivarea jucătorilor o face apelând la valori ce par uitate: patriotism, determinare, datorie față de club și față de meserie. Startul a fost perfect: 2-0 contra Farului Constanța, după un joc pragmatic. Campionatul este, însă, unul lung și plin de rezultate neprevăzute. Care sunt gândurile antrenorului Costel Ilie, care vrea promovarea Ceahlăului în prima ligă, în ciuda tuturor obstacolelor, aflați din interviul care urmează.
– Ai început cu dreptul noul sezon. Te așteptai la scorul acesta: 2-0 contra Farului Constanța, o contracandidată la promovare?
Într-adevăr, am început cu dreptul, dar vreau să menționez că am avut și puțină șansă, pentru că, în prima repriză cu Farul Constanța, oaspeții au avut două ocazii mari. Bravo portarului nostru Nicu Calancea, care ne-a „scos” într-un moment greu. Ușor-ușor, am echilibrat jocul și mă bucur că jucătorii noștri au reușit să înscrie, atât prin acest copil, Nedelcu, cât și Sebi Chitoșcă. Eu zic că am avut un start perfect, deoarece este o victorie care ne dă moral, care ne aduce oarecum liniște să pregătim serios următorul meci cu Rapid.
– Cum ți s-a părut Farul, care a afirmat, înaintea debutului în noul sezon, că vrea să promoveze?
Au intervenit și la ei, dar și la Rapid, multe achiziții. Sunt multe schimbări de lot față de sezonul trecut. Se vede că nu au omogenitate, dar au în cadrul loturilor jucători buni, cu experiență, care pot face diferența, precum și antrenori buni. Cu Farul, soarta a fost de partea noastră. Știți că eu am o vorbă: poți să antrenezi orice jucător, dar norocul nu-l poți antrena. Sperăm în etapele următoare să jucăm din ce în ce mai bine.
– „Rebelul” Chitoșcă a înscris golul care făcut diferența cu Farul Constanța, un gol senzațional. A revenit la sentimente mai bune față de echipă?
Nu putem vorbi de „rebelul” Chitoșcă, pentru că e specific vârstei comportamentul lui. Fiecare dintre noi am trecut prin asemenea momente, în care ni s-a părut că banii sunt importanți, iar, ca sportiv, pregătirea depinde de ei. Poate am fost mai prost sfătuiți sau poate am luat o decizie la nervi. El a revenit și a revenit cu un gol fabulos. E un copil care se pregătește bine. Sperăm să ne ajute în continuare și să fie pe un drum bun.
– La fel și italianul Masella, care, în fond e un necunoscut, a avut o prestație reușită la debut. A fost o întâmplare?
Nu. Toată lumea a crezut în victorie. Și Masella, și Nedelcu – care a marcat primul gol și care este un vârf de atac luat de la juniori, fără experiență în liga secundă -, și ceilalți jucători tineri care au evoluat. La un moment dat, am avut patru juniori în teren: Pintilie, Lupei, Nedelcu și Masella. Toți au încercat, pe măsura puterilor, să ajute echipa în timpul meciului.
– Partida cu Buzăul s-a amânat. Cum vezi parcursul echipei în continuare, în Cupa României și jocul din etapa a treia, contra Rapidului?
Da, am amânat meciul cu Gloria Buzău, deoarece regulamentul ne-a permis asta, pentru că avem doi jucători convocați la loturile naționale: Sorin Tăbăcariu la naționala de tineret a României și Neculai Calancea la naționala Republicii Moldova. Sperăm ca, până la ora jocului cu Rapid, să-i recuperăm pe Daniel Stana, Valentin Balint și Dan Nedelcu, care sunt accidentați. A fost o săptămână în care am pus accent pe acumulări fizice și relații de joc.
– Emiteți pretenții în Cupa României la o calificare în fazele superioare, având în vedere „subțirimea” lotului și a banilor din contul clubului?
În Cupa României, jucăm la Suceava, cu Rapid CFR. În cazul în care nu sunt bani pentru deplasare, nu e o rușine să punem bani, noi, antrenorii, mână de la mână, să facem rost de combustilbil. E o competiție-surpriză, în care pot apărea rezultate neprevăzute. Nu avem un lot care să ne permită să o susținem și să luptăm pe două planuri, dar o tratăm cu respect. Vom încerca să dăm credit jucătorilor mai tineri, care au evoluat mai puțin, și, dacă se califică, vor fi ”eroi” pentru o zi. Dacă nu, nu cred că are cineva ceva să le reproșeze, deoarece au încercat să apere onoarea unui club de tradiție. Oricum, tinerii noștrii au de câștigat. Dacă nu joacă la calificare, vor acumula experiență. Asta îmi va da prileul să menajez o parte din titulari pentru meciul din 12 septembrie, contra Rapidului.
– Problema restanțelor financiare s-a rezolvat?
Noi sperăm. Până la urmă, dacă nu se va face, nouă nu ne rămâne decât să ne pregătim în continuare, să întreținem o atmosferă bună. Știu că va fi dificil, dar eu apelez încă o dată la caracterul jucătorilor, care au dat încă o dată dovadă că au așa ceva, pentru că s-au pregătit bine înaintea jocului cu Farul Constanța, au înțeles că sunt jucători de fotbal profesioniști și s-au antrenat, nu au tratat ședințele cu jumătăți de măsură. Știu că vor urma o zile grele, în care gândul le va sta la bani, la viitorul lor, dar sper să se îndrepte lucrurile.
– Ești optimist…
Altă șansă nu avem, decât să credem în steaua noastră și în posibilitățile noastre. Toată lumea se aștepta să fim învinși din prima etapă, dar noi am opus problemelor pe care le avem elanul tineresc, dăruirea și abnegația. Nu suntem singurii care gândim așa. I-am văzut pe cei de la Brăila, care au și ei probleme financiare ca și noi, impunându-se fără probleme în deplasarea de la Bacău. Deci, se poate!
– Ce alte rezultate te-au mai surprins?
Eșecurile Oțelului Galați din prima etapă, dar și în jocul de pe teren propriu, sau egalul Bacăului din prima etapă, de la Călărași, acolo unde antrenor este Ionel Ganea.
– Despre cei care nu au fost convocați la naționala de tineret, Popadiuc și Ștefănescu, ce poți să ne spui?
Doru Popadiuc vine după o accidentare. În cazul lui Cătălin Ștefănescu, cred că antrenorii au vrut să încerce un alt fotbalist pe postul lui, dar cei doi sunt în vederile selecționerilor în continuare. Nu trebuie decât să se pregătească, pentru ca, în viitor, să fie din nou convocați alături de Tăbăcariu la echipa de tineret a României. Chiar dacă Sorin Tăbăcariu a fost eliminat în meciul cu Bulgaria, cred că decizia a fost una dură. Atacantul bulgar nu era în poziție iminentă de a marca și cred că acel roșu, arătat lui Sorin din prima, pentru fault din spate, a fost o sancțiune prea dură, având în vedere faptul că nu mai fusese avertizat nici măcar verbal. Păcat că s-a ratat o șansă de un meci egal, cel puțin, dar în fotbal mingea e rotundă. Orice se poate întâmpla.
Mihai STOIAN
2 comentarii
Se spunea ca valoarea cheltuielilor pentru un an competitional este de 1 milion de euro. Mai sunt 2 milioane de euro datorii vechi. Masone nu aduce nici un ban, ceilalti sponsori dau sume mici pentru costurile totale ale echipei (sunt binevenite, totusi). Intrebarea e: Cat va mai rezista echipa, in ritmul cresterii datoriilor si a lipsei sponsorilor de altadata ? Sunt sponsori care nu vin cat timp e Massone. Altii nu vor sa auda de vechea conducere. Sunt cu “capra neagra”, nu vor sa plimbe “ursul portocaliu”. PANA SA VINA Massone, daca era cineva interesat sa ajute echipa, o ajutau. Ajutoarele venite, putine si mici in comparatie cu cheltuielile de liga 1 sau 2, nu acopera cresterea datoriilor… Se vorbea de niste televizari, dar nu se vede nimic. Fara o injectie de capital masiv, echipa n-are nici o sansa, isi prelungeste suferinta… Si chinuie si oamenii care au mai ramas pe langa echipa.
Faceti un sondaj cu preferintele nemtenilor in ceea ce priveste “capra neagra” sau “ursul portocaliu”. Se poate deduce cati suporteri pe stadion pot fi pentru o tabara sau alta; s-ar vedea si preferintele sponsorilor, cat si ce conduceri s-ar profila pe cele doua directii…