După ce-a funcționat, nestingherită, fără autorizații de niciun fel, având alimentarea cu apă de la căsuțele de sub „coasta” bisericii lui Ștefan cel Mare și cea cu energie electrică din curtea Muzeului de etnografie, crâșma domnească a intrat în legalitate. Construcția – care adăpostea două firme sub același acoperiș încăpător – a fost demolată. Au rămas la „locul faptei” cablurile de curent direct pe pământ, țevile de apă, niște urme în pavele pe locurile unde au fost fixați stâlpii de susținere și o tejghea neagră, cu chiuvetă inclusă.
Și a mai rămas ceva: o sumedenie de întrebări îndreptățite despre felul în care instituțiile cu atribuții de control al modului în care se desfășoară activitatea de alimentație publică și cea de comerț în general, și-au făcut datoria. Ocolind cu grație „obiectivele” protejate de numele, funcțiile și relațiile patronilor. Patroni care au ignorat somațiile Poliției locale Piatra-Neamț vreme de mai bine de un an și au continuat să servească, printre ele, sucuri de fructe (făcute pe loc, în condiții pe care nu le-a verificat nimeni, niciodată) clienților care le treceau pragul. Și pentru că toată activitatea s-a derulat în baruri fără autorizații de construcție și de funcționare, Poliția locală a făcut, într-un final dramatic, plângeri împotriva patronilor. Iar în acest moment s-a început deja urmărirea penală.
Apropo de modul în care instituțiile statului și-au făcut datoria, pe 2 septembrie 2015, când unul din baruri era deja demolat, Direcția de Sănătate Publică Neamț, cunoscută pentru rigoarea și duritatea cu care-și face treaba, ne-a comunicat: „Vă facem cunoscut că pe numele societății nominalizate în sesizare, s-a emis de către Registrul Comerțului Neamț un Certificat Constatator prin care se avizează doar comercializarea produselor din tutun. Pentru activitatea propriuzisă a barului există Certificatul Constatator emis de către aceeași instituție cu nr. 4548 din 14.08.2011 cod CAEN 4711. În urma controlului de verificare a conformității cu declarația pe propria răspundere nu au fost constatate deficiențe din punctul de vedere al legislației sanitare în vigoare. Cele două societăți funcționează concomitent în același spațiu amplasat în zona „PIAȚA CURTEA DOMNEASCĂ”.
Acum suntem curioși cam cum putea să sune declarația pe propria răspundere a unui patron care, neavând autorizație de funcționare, nu avea, teoretic, nici posibilitatea legală de a-și face branșamente la utilități și, mai ales – condiție de bază în orice unitate de alimentație publică – nu avea baie nici pentru clienți, nici pentru personal.
Pentru conformitate, o galerie foto cu ce a rămas de pe urma locației atât de mult discutate.
Cristina Mircea
2 comentarii
Felicitări pentru consecvența articolelor d-voastră în ceea ce privește acest subiect.
Eu ma intreb cum de li s-a dat voie in prima faza sa deschida, din moment ce nu era legal.