Aglomerația cumplită din preajma Școlii „Elena Cuza”, sporită de decizia, absolut neinspirată, de a programa tocmai între orele 9 și 10 examene la școlile de șoferi, anunța cert că începe școala. Pe terenul de sport era deja pregătit „tunelul” de flori pentru întâmpinarea bobocilor de clasa zero, iar elevii mai mari erau așezați în careu. Ținute elegante, multe buchete, emoții, câte o mămică grijulie cu șervețelul în mână să șteargă lacrimile copilului și, evident, instalația de sunet care a dat rateuri de la prima încercare a directorului de a ura bun venit elevilor. După ce-au închis rând pe rând microfoanele, le-au redeschis și au repetat manevra, directorul și alți domni din prezidiu au conchis că tehnica i-a trădat și au așteptat, cuminți, să li se aducă un alt microfon. Care s-a întrerupt din nou, firește, da oricum le-a „bătuit” pe celelalte la longevitate.
Invitat de onoare, Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, a vorbit despre importanța momentului, precizând că 75.000 de elevi din județ încep școala, iar 150.000 de părinți le sunt alături: „Cei mai mici nu realizează acum că fac un pas important pentru viitorul lor, dar pe măsură ce vor crește vor înțelege că școala este esențială pentru definirea personalității, pentru instruire și pentru formarea lor ca oameni”.
Secondat de consilierul local profesorul Gheorghe Dumitreasa, președintele CJ n-a mai așteptat să se termine discursurile celorlalți din prezidiu, printre care și dr. Daniela Maroci, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Neamț, venită în calitate de președintă a asociației de părinți, și a „fugit” la Liceul auto, unde era așteptat să deschidă festivitatea.
Într-o atmosferă austeră, departe de strălucirea și emoțiile de la Școala Cuza, elevii care vor deveni „meseriași” erau împărțiți în două: unii așezați deja în careu, alții dincolo de gardul terenului de sport sau chiar pe stradă, savurând țigara „festivă”. Deși atât conducerea colegiului este asigurată de două doamne, cât și corpul profesoral este majoritar feminin, nici măcar 10 elevi nu aveau buchete de flori. Directoarea vorbea despre emoții, dar, de asemenea, puțini dădeau semne că ar avea astfel de trăiri. Cei mai mulți erau detașați, cu mâinile în buzunare, unii căscau plictisiți, alții trimiteau sms-uri sau se jucau pe telefoane și, în fine, segmentul libertin fuma prin curtea școlii ca să nu piardă timpul la festivitate.
Președintele CJ le-a urat tuturor succes în noul an și a menționat că și-a dorit foarte mult să participe la ceremonie la un liceu care „scoate meseriași” pentru că el însuși a urmat o astfel de formă de învățământ și nu-i pare rău.
Cristina Mircea