Două din cele trei cadre didactice sancționate cu desfacerea contractului de muncă după scandalul iscat de frauda de la bacalaureat au câștigat o primă bătălie din războiul cu Inspectoratul Școlar Neamț. Gabriela Ciubotariu, care era profesoară la Școala Gimnazială Arhimandrit „Chiriac Nicolau” Vânători Neamț și Cornelia Grigoraș, educatoare la Școala Brusturi s-au adresat Tribunalului Neamț cu câte două cereri. O dată au solicitat suspendarea deciziei de concendiere, iar prin cea de-a doua acțiune au contestat decizia de concediere. Prin ordonanță preșidențială, magistrații au decis ca ambele doamne să fie reîncadrate până la soluționarea dosarelor de fond. Iar până ce se va ajunge la o hotărâre judecătorească definitivă, poate dura luni sau chiar ani. În acest timp, ambele cadre didactice își vor relua locul la catedră. Unde anume și când, nu știe încă nici șeful inspectoratului.
„Nu cunosc pașii procedurali care trebuie urmați într-o astfel de situație, dar vom face în așa fel încât această decizie să fie pusă în aplicare”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector general școlar al IȘJ Neamț.
Nici nu se poate altfel, pentru că ordonanța preșidențială este executorie prin natura ei și se pune în aplicare de îndată ce a fost pronunțată. Însă nu are legătură cu fondul cauzei, care presupune cântărirea argumentelor ISJ, pe de o parte, și ale profesoarelor, pe de altă parte.
Oricum, nu știm dacă reîncadrarea le permite celor două doamne să facă parte, în continuare, din comisiile de examinare, dar ar prinde la consolidarea imaginii învățământului nemțean. Pe de altă parte, tot Tribunalul Neamț a respins toate cererile elevilor care au copiat sau au „împrumutat” ciornele colegilor, așa încât criteriile după care se împarte dreptatea par greu de deslușit.
Al treilea profesor care a fost dat afară pe motiv că a pactizat cu elevii care au fraudat bacalaureatul este Marius Adrian Bostoacă, profesoar de sport la Crăcăoani, însă dumnealui nu a contestat decizia de concediere. C. MIRCEA; M. TEODOROF