„Eu sunt copilul. Tu ții în mâinile tale destinul meu. Tu determini, în cea mai mare măsură, dacă voi reuși sau voi eșua în viață! Dă-mi, te rog, acele lucruri care să mă îndrepte spre fericire. Educă-mă, te rog, ca să pot fi o binecuvântare pentru lume!”. Acesta este motto-ul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Alexandru Roșca” din Piatra-Neamț, instituție care „oferă o gamă largă de servicii educaționale copiilor cu cerințe educative speciale”, conform propriei prezentări.Tot conform propriei prezentări, personalul centrului are în atribuții activități de predare-învățare, terapii, consiliere și activități din cercurile aplicative care au „efecte pozitive în privința sprijinirii procesului de orientare profesională, iar pentru copiii instituționalizați reprezintă în plus un câmp de exersare a relațiilor interpersonale și sociale”.
Dincolo de prezentarea ușor idilică, stă realitatea crudă: la centrele de acest tip sunt educați elevi cu deficiențe mentale și cu grave probleme de comportament. Mulți și-au făcut un obicei din a fugi constant, perioade lungi, de sub supravegherea pedagogilor și a bântui pe unde-i taie capul. Ei devin, astfel, subiecții unor procese verbale seci, niște documente bizare de predare-primire, de parcă ar fi niște simple obiecte. Le vom reproduce pe cele încheiat în seara de 27 august la ora 20 și pe următorul, datat 28 august ora 8 – ziua în care un elev fugit de la centru s-a înecat în Bistrița. Consilierul județean Ciprian Șerban care a vizitat centrul în urma acestei nenorociri, pentru a verifica în ce fel a fost consemnat evenimentul în documentele oficiale, a avut surpriza să constate că există modificări și adăugiri în scripte.
„Proces verbal -20,00 – Încheiat astăzi 27.08.2015 între instr. de serviciu L. Văideanu și suprav. de noapte Ciohoreanu M. Predau – elevi prezenți – 62. Elevi fugiți: Darandoi, Cobzariu. Elevii: Muscă Loredana, Melnic C., Pieptănaru, Caluș, Vitău au plecat la CC3 fără știrea noastră. Paza la poartă nu a fost asigurată pe timpul zilei. Alexa Vasile a fost adus în unitate de către Ciorhan C. la ora 12”. (n.r. Alexa Vasile este elevul care s-a înecat). Urmează o completare, făcută cel mai probabil după ce s-a aflat de moartea băiatului, cu pix negru, diferit față de restul procesului verbal, scris cu pix albastru: „Alexa V.plus Ciorhan C. nu a fost prezent”. Următorul proces verbal, scris pe aceeași foaie, are trei culori: „Proces verbal – 8.00 – Încheiat azi 28.08.2015 între supraveghetoarea Ciohoreanu M. și instructorul Racariu Mona (n.r. scris cu pix diferit). Predau: elevi fugiți- Darandoi, Cobzariu, Alexa V., Alexa Costel, Ciorhan Cătălin. Elevi prezenți – 60 (n.r. modificat vizibil din 59). Urmează completarea cu pix negru: „Alexa Vasile și Ciorhan Cătălin a intrat pe geam la bucătărie de unde a luat pîine paznicul a anunțat Poliția unde a venit să constate organele de Poliție la fața locului”.
Trecând peste dezacorduri și formulările absurde (până la urmă cum poți preda niște elevi fugiți despre care n-ai habar unde sunt și dacă mai sunt în viață?), aceste procese verbale arată, cu adevărat, problemele unui sistem defect: nu este pază ziua, nu există nicio modalitate de a ține copiii împotriva voinței lor în centru și, evident, nici de a-i controla în perioadele în care fug în lume. Revenind la cazul băiatului de 11 ani, care și-a pierdut viața stupid, directoarea Centrului „Alexandru Roșca”, Irina Bălțătescu ne-a declarat: „Chiar mă bucur că am ocazia să explic cum s-a întâmplat, pentru că s-au făcut multe speculații. Eram în concediu atunci, dar am discutat cu personalul și am înțeles că în seara de 27 august pe la ora 22,30, copilașul acesta și celălalt care-l însoțea au escaladat un geam de la dormitor, au intrat în blocul alimentar, probabil să ia ceva, și au fost văzuți de paznic când au aprins lumina. Domnul s-a apropiat de geam, le-a spus să iasă de acolo și atunci ei au fugit pe un alt geam, care dă spre curtea interioară. Atunci, dumnealui a sunat la 112, a venit un echipaj de poliție care a ridicat amprente de pe cele două geamuri. Totodată, polițiștii au stat de vorbă cu supraveghetoarele care le-au semnalat dispariția copiilor și le-au furnizat semnalmentele acestora. Conform regulamentului de ordine interioară, angajatul în programul căruia fuge un copil este obligat să sune imediat la 112. Ziua nu avem pază, e adevărat, și sunt câțiva elevi care fumează sau consumă alcool și sunt capabili să recurgă chiar și la forță împotriva personalului, ca să fugă în oraș. Eu am discutat cu celălalt băiat cu care a fugit copilașul ăsta și mi-a povestit că au mers pe jos până la Stejaru, le-a dat cineva de mâncare, lui Alexa i s-a făcut sete, s-a apropiat prea mult de apă și a căzut. În acest moment, în școală se desfășoară două anchete simultan. Avem o comisie internă care ia declarații și urmează să stabilească în ce mod au fost întocmite acele procese verbale, care au adăugiri, și o comisie de la Inspectoratul Școlar. După ce se vor termina verificările, în funcție de concluzii se vor lua măsuri împotriva celor responsabili. Marele meu regret este că acel copilaș a murit în acest fel și nimeni nu mai poate schimba asta”.
În acest moment avem un copil mort. Este greu să spui dacă x sau y sunt vinovați, dar sigur există în sistem multe vulnerabilități. Este suficientă vizita unui consilier local, a unui vicepreședinte pentru ca, în sfârșit, cineva să se sesizeze și să propună DGAPDC Neamț să-și ia treaba în serios de toate aceste centre? Sigur nu!
Cristina Mircea