Cum poți afla o informație în Inspectoratul Școlar Județean Neamț, astăzi, 7 septembrie? Adică cu câteva zile înainte de începutul anului școlar. Mai ales că e vorba despre o informație importantă și bâlbâită de minister, ca să nu ne referim la planul local. Ne referim la cei 139 de elevi cărora Ministerul Educației le-a anulat transferurile speciale pe motiv că sunt ilegale. Cărora o comisie de la Inspectoratul Școlar Neamț le-a dat girul de legalitate și care acum ar trebui să răspundă cumva. Așa că am făcut primul pas, un telefon către șeful inspectoratului, „generalul” Viorel Stan. Acesta ne-a răspuns, însă se află în Sinaia, la un curs de pregătire cu specific pe chestiuni legate de management și leadership pe care oficialii din Ministerul Educației au găsit de cuviință să le programeze acum (la un curs cu același specific participă și Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al ISJ, „distribuită” la Predeal – n.r.). Cum distanța este încă un impediment în comunicare, inspectorul Stan ne-a îndrumat spre prof. Nina Sava, inspector școlar în cadrul IȘJ Neamț, care ar putea să ofere toate datele necesare. Evident, a urmat un telefon la doamna Sava, a răspuns colegul de birou, care ne-a anunțat că este plecată la consfătuire, în altă localitate, așa că domnul general ne-a îndrumat către inspectorul Mihai Giosanu, cu mențiunea că nu crede că vom avea prea mari șanse. O surpriză plăcută a fost aceea că l-am găsit pe domnul Giosanu în inspectorat. Partea neplăcută a fost că acestea s-a declarat neputincios, deoarece lista cu elevii care n-au primit acceptul pentru transfer sunt în mapa inspectoarei Sava. Probabil singurul exemplar, care este bine păstrat în mapă până după începerea anului școlar.
Surpriza adevărată a fost prezența în Inspectorat, după ce a venit și el de la un curs de instruire, a dlui prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct, numit de Ministerul Educației. Acesta ne-a întâmpinat cu ușa deschisă, dar fără vreun folos semnificativ pentru demersul nostru deoarece, așa cum ne-a precizat cu sinceritate, nu este foarte bine informat cu tema pusă în discuție, semn că până la această oră nu i-au fost „predate” în gestiune și problemele cu care se confruntă Inspectoratul Școlar. În momentul de față, cu doar câteva zile înainte de începutul unui nou an școlar, nici comisia de disciplină care ar trebui să-i cerceteze pe cei responsabili cu semnătura pe transferurile „anormale” nu se poate constitui, deoarece fiecare este plecat în interes de serviciu. După care s-a scuzat, deoarece trebuia să participe – ingrată postură – la o videoconferință cu Ministerul – unde probabil se discutau probleme stringente. În urma „generalului” plecat la instruiri, a rămas de pus în aplicare o informare, din 4 septembrie, care amintește despre cazurile speciale aprobate ce vor fi trimise către unitățile școlare din județul Neamț.
Cât privește cei 139 de elevi transferați ilegal, rămâne cum am stabilit. Adevărul este bine păstrat în mapa doamnei Sava. (M. TEODOROF)
3 comentarii
Pai la o asa echipa manageriala in fruntea ISJ Neamt……. asa raspunsuri! Poate se vor autosesiza, in sfarsit, organele abilitate sa intreprinda o cercetare serioasa legata de transferuri, admitere, bacalaureat, titularizare, gradatiile de merit etc., etc…. ce ziceti? ar cam fi cazul!!!!
CAND SE VERIFICA MODUL IN CARE S-AU OBTINUT GRADATIILE DE MERIT ANUL TRECUT SCOLAR!
Problema este ca in aceste ,,rafuieli” privind Ministerul Invatamantului si anumite persoane ce se afla in fruntea Inspectoratului Scolar Neamt, au lovit in copii nevinovati ce au fost abuzati emotional si psihic.Ganditiva cum ar fi sa cereti transferul copilului dv. pe motiv ca este un loc vacant la liceul si profilul pe care si l-a dorit,s-a aprobat transferul iar apoi Ministerul sa spuna ca nu-i corect.Asta inseamna:du dusarul ,i-a dosarul de inscriere de la unitate de invatamant la cealalta.
Intreb,oare cei mari s-au pus o secunda in locul copiilor sau a parintilor acestora?