Aflate deja oricum în criză, cluburile sportive abonate la bani publici din județul Neamț au primit un avertisment sever și public din partea conducerii Consiliului Județean Neamț. Constantin Iacoban, președintele în exercițiu, a simțit nevoia să explice, într-o conferință de presă, de ce unele cluburi sportive nu au primit bani pe Legea 350 (cea privind acordarea de fonduri nerambursabile pentru asociații și organizații non-guvernamentale).
Mirarea președintelui a fost exprimată deja de ani buni de publicația noastră care a scris, de nenumărate ori, despre bani aruncați pe performanțe îndoielnice și decontări penale sau la limita penalului. Ceea ce spune acum Iacoban confirmă ce spunea Mesagerul de Neamț despre asocierea cu clubul de fotbal Ceahlăul, indiferent că aceasta a fost făcută pe SA-ul plin de personalitățin locale sau pe Asociația „Ceahlăul 05” (dar și pe alte asociații sportive). În declarația sa, el amintește despre litigiul cu clubul de fotbal și, fără să folosească aceste cuvinte, despre indolența și nesimțirea celor de la Ceahlăul 05, care nu au putut justifica cheltuieli de 100 mii de lei, dar au venit cu proiecte de milioane.
„Am vrut să ajutăm mișcarea sportivă din Neamț, pe considerentul că și în anii trecuți au primit niște sume. Unii le-au justificat, alții nu. Cu FC Ceahlăul nu are rost să mai discutăm, suntem în proces. Dar cu Ceahlăul 05, spre regretul nostru, n-am putut să-i sprijinim. Ei aveau 100 mii de lei să ne dea fiindcă nu i-au justificat și n-au putut să fie eligibili. Noi trebuie să ne recuperăm întâi banii. Ar fi bine să se gândească și la alte surse de finanțare pe anul viitor, fiindcă nu poți să ții echipe la pretențiile lor de performanță numai cu ce alocă Consiliul Județean”, spune Constantin Iacoban.
În aceeași ordine de idei sau continuându-și expunerea, Iacoban îl dă exemplu și pe președintele de la Volei Club Municipal, domnul Niță, care n-a fost capabil să facă un proiect ținând cont de regulile existente, iar când pe proiect a fost scăzut ceea ce nu avea dreptul să primească a rezultat că un manager de top al unei asociații aproape familiale avea o finanțare proprie la buget de doar 8%.
„Volei Club Municipal Băieți pierde suma respectivă la prima sesiune de alocare. Noi am făcut niște punctaje ca să intre echipele de performanță, de ligă națională. Ce constatăm? Că domnul Niță a considerat să treacă acolo și primele de transfer. Aceste prime de transfer nu erau prevăzute în regulament. Ulterior a venit Guvernul și a dat o ordonanță prin care se pot include primele de transfer și niște bonusuri. Scăzând primele de transfer pe care le-a cerut dumnealui, bugetul a ajuns la 8%. Comisia a respins”, explică Iacoban.
După toată această argumentație a venit și vestea proastă: managerii acestor echipe trebuie să se gândească serios și la alte surse de finanțare: „Probabil că la anul, nu vom avea atâția bani alocați la acest capitol. Anul acesta, Consiliul Județean a alocat bani și sperăm că nu vom avea probleme și ne vom reechilibra în momentul în care se va face rectificare la buget. Nu cred că o echipă de perfomanță nu are și compartiment special de marketing care să atragă sponsori susținători și care în felul acesta să producă fonduri proprii”, a declarat pentru Mesagerul de Neamț, Constantin Iacoban.