Tocmai când se stinseseră ecourile descinderilor făcute de mascați, pe 17 septembrie, la gatere și patroni prosperi din Bicaz Chei, cu ceva „activitate” și prin vecini, magistrații de la Curtea de Apel Bacău au reaprins subiectul.
Lăsați în libertate, dar plasați sub control judiciar, cei cinci principali suspecți în unul din multele dosare referitoare la „Mafia lemnului” s-au prezentat în fața instanței din județul vecin, după ce procurorii DIICOT au contestat cercetarea lor în stare de libertate.
La Bacău se vede cu alți ochi jaful din codrii Neamțului, așa că judecătorii au decis arestarea fraților Adrian și Iulian Panțâr, care administrează firmele Bradu Forest și Pan&Forest din Bicaz Chei, a lui Emil Moldovan, patronul firmei Mold Tranzit din aceeași localitate, și a pădurarului Ioan Marcu, fără de care grupul n-ar fi reușit să taie atâta lemn nemarcat.
Singurul care rămâne sub control judiciar este Peter Alexandru Asztalos, administratorul SC Alex Company Trans Bicaz (firmă inactivă din martie 2014).
Decizia magistraților de la Bacău este executorie, astfel că imediat după pronunțarea sentinței, au fost emise mandatele de arestare și trimise Poliției Neamț, care trebuie să le pună în aplicare.
Dosarul în care sunt cercetați afaceriștii cu lemne a fost deschis în 2013, iar procurorii DIICOT Neamț au acționat în forță atunci când au avut suficiente date că pot obține probatoriul necesar. Iar descinderile au fost un succes, pentru că gateriștii au fost luați ca din oală și n-au avut timp să-și pună la adăpost banii și nici să ascundă lemnul nemarcat de pe la punctele de lucru.
Prejudicul creat bugetului de stat a fost estimat la 2,3 milioane de lei (circa 600.000 de euro). Prețul pentru defrișările de la Valea Muntelui îl plătesc, însă, localnicii, care se trezesec, în ultimii ani, că tonele de apă, pe care altă dată le „reținea” pădurea, le rup drumurile, le sfărâmă podețele și le duc casele la vale.