Aproape că nu există pietrean care să nu fi urcat vara aceasta spre restaurantul Terasa Gospodinelor și care să nu fi văzut ruinele unei construcții care a purtat pompos numele de „Punct Belvedere”. Ea a făcut parte dintr-un proiect care s-a dovedit a fi unul dezastruos, cel puțin ca finalizare, „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Masivului Cozla”, iar în punctul respectiv trebuia făcută o modernizare. Valoarea ei, modică, după standardele de la Piatra Neamț, de doar 786.875, 59 lei! Sau 7,8 miliarde lei vechi sau, mai semnificativ, aproximativ 175.000 de euro, la un curs valutar generos.
Onorabilul Consiliu Local de la Piatra Neamț, la propunerea viceprimarului Vasile Popescu, a votat cu voioșie „constituirea ca mijloc fix” a investiției respective. Până aici, totul pare a fi în regulă. Dacă intri în amănunte, lucrurile încep să apară în altă lumină.
Bunul respectiv a „beneficiat” de o autorizație de construcție emisă în anul 2009 și prelungită până la data de 11.04.2011. În mod normal, după acea dată ar fi trebuit să apară un proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Primăria, probabil foarte ocupată, a trecut peste acest mizilic de 8 miliarde și încheie procesul verbal pe 24.09 2012. Se încheie niște documente, apar și niște anexe cu fotografii alb-negru-sepia și foarte greu de înțeles ceva, la nivel de detaliu sau ansamblu, și se recepționează lucrarea fără ca în documentul respectiv să apară clar suma pentru care se recepționează. Ca să nu mai vorbim de faptul că cineva și-a bătut joc de întrega comisie, de Primăria Piatra Neamț și de lungul cârd de semnatari ai procesului verbal, trecând în document că este vorba despre „Modernizarea, extinderea și dotarea «Centrului Social Împreună»”.
Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună orice om normal, chiar dacă nu are experiența celor care se ocupă de programe în primărie, în frunte cu responsabilul proiectului, domnul Florin Bălușescu, este: „Cum recepționezi o lucrare în 2012 și o introduci în Patrimoniu în 2015?”. Mai ales că, imediat după momentul „recepției”, locația respectivă a fost distrusă, vandalizată, deoarece nu a existat nicio metodă de protejare a ei. Pentru a înțelege cât de bine sunt stăpânite lucurile din punct de vedere administrativ în Primăria Piatra Neamț, ne permitem, cu respectul cuvenit, să atragem atenția că acum o ședință- două, instituția despre care facem vorbire, a promovat un proiect de hotărâre pentru un parteneriat public-privat ca să valorifice „Punctul Belvedere”. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, dar asta nu înseamnă că primăria nu a promovat un proiect pentru un bun pe care nu îl avea înregistrat în Patrimoniu.
Acestea fiind spuse, propunem consilierilor locali, în frunte cu viceprimarul desemnat Dragoș Chitic, ca următoarea ședință de Consiliu Local să o țină la „Punctul Belvedere”. De acolo, pot vedea orașul, cât este de frumos și, dacă nu sunt răciți, pot simți toate miasmele specifice celor care, în lipsa unui WC public, lasă urme la (Bel)vedere. (V.B.)
2 comentarii
Ce priveliste superba se oferea ochilor pe acea terasa protejata doar cu un grilaj. Pe vremea lui Nicu Albu, poate, exista mai multa grija pentru cheltuirea banului public. Si, cred, mult mai mult bun-gust.
Acest Punct Belvedere este un loc extrem de periculos, pe langa faptul ca acum se concretizeaza doar intr-un WC mizer! Daca mergi in plimbare, cu copiii, in zona Belvedere si doresti sa le arati privelistea superba a orasului de pe platforma construita deasupra WC-ului, constati ca nu exista nici un fel de protectie: gard, grilaj, zid – nimic! Acolo ai doar sentimentul de teama! Si toate aceste MARI NEAJUNSURI ne-au costat, pe toti locuitorii orasului, aproximativ 175000 de euro!!