Lunga listă a gafelor făcute de conducerea Primăriei Piatra Neamț, de consiliul local și de cei care au aplicat hotărâri ale acestuia, are consecințe pe care încă nu le poate cuantifica nimeni. Un caz cu urmări la limita tragicului pentru persoanele care s-au trezit răspunzătoare penal, pentru toți locuitorii municipiului Piatra Neamț, chiar pentru dezvoltarea economică a zonei îl reprezintă cunoscutul dosar al ”taxei pe stâlp”, pe care au plătit-o companii furnizoare de utilități către Primăria Piatra Neamț.
Practic, Primăria Piatra Neamț condusă de Gheorghe Ștefan, prin Direcția Taxe și Impozite, a pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local, în baza căreia E-On Moldova, la vremea aceea structurată pe două paliere – gaz și energie electrică – a plătit pentru țevi, conducte de gaz și stâlpi o taxă care, culmea, acum este valabilă la nivelul întregii țări. Potrivit unor declarații actuale, ar fi vorba de aproximativ 33 de milioane RON (330 miliarde lei vechi), o sumă considerabilă la nivelul municipiului. Banii au fost încasați direct din conturile companiei, care, după aceea, a început demersurile pentru recuperarea lor în instanță. La sumă s-au adăugat penalități, cheltuieli de executare, etc. Viceprimarul de la acea vreme vorbea de un total de 56 de milioane noi, adică peste 12,5 milioane de euro!!!
În decembrie 2014, sub presiunea unor titluri executorii, încep negocieri cu reprezentanții E-ON și Guvernul acceptă introducerea sumei de 26 de milioane ca arierate în dreptul Primăriei Piatra Neamț. În felul acesta, primăria scapă de o primă mare povară și reîncepe negocierile pentru diferențele rămase de plată. Care este valoarea acestor diferențe, care este suma finală de plată la nivelul Primăriei și a Direcției Taxe și Impozite Locale sunt întrebări pe care le-am tot adresat și la care, în timp, am primit răspunsuri contradictorii. Recent, lucrurile par să se fi lămurit întrucâtva, dar, conform obiceiurilor locale, fără să catadicsească să explice cineva opiniei publice ce, cât și de ce s-a plătit la E-ON.
Ce se știe sigur de banii dați către E.ON
În acest moment, au început să apară date cât de cât mai certe în legătură cu banii respectivi. Sigur este că, în decembrie 2014, Primăria a plătit către E.ON nu 26 de milioane, cum știam cu toții, ci 23, pentru că Primăria mai avea și alte datorii stringente. Mai corect spus, Guvernul a plătit acești bani. După aceea, subiectul nu a mai fost amintit oficial, nu s-a mai discutat despre el, chiar dacă este unul de maximă importanță. După ce, în rectificările de buget, au apărut sume care au fost sau trebuie plătite către E-ON, am cerut lămuriri Primăriei. Și lămuririle au venit, după cereri oficiale, nu într-o conferință de presă, cum ar fi fost normal, având în vedere importanța și gravitatea subiectului.
Așa am aflat că, în 22 aprilie 2015, s-a semnat un contract de tranzacție, autentificat sub nr. 1989, având ca obiect stingerea datoriilor Municipiului Piatra Neamț și Consiliului Local Piatra Neamț – Direcția Taxe și Impozite, față de E-ON Distribuție România SA. Autoritățile locale ”se obligă în solidar la plata către E-ON a debitului principal în sumă de 11.646.065, 80 lei, care se compune din: suma de 10.929.851, 93 lei reprezintă diferența neachitată din titlurile principale și suma de 716.213, 67 lei reprezintă cheltuieli de executare aferente dosarelor de executare”. Asta se precizează în răspunsul Primăriei. Acum putem spune că debitul principal achitat de autoritățile municipale se învârte pe la 34-35 milioane lei. Să reținem suma de 7,16 milioane de lei cheltuieli cu dosarele de executare, adică peste 160.000 de euro, sumă pe care o putem trece liniștiți la categoria pierderi operaționale.
Din acest moment, intrăm la capitolul penalități. În aceeași adresă, se vorbește despre 19.440.000 lei ca penalități, dobânzi și actualizări sumă, rămase după ce E-ON a acordat o reducere a acestora în valoare de… doar 10.505.514, 22 lei! Așa că putem trece liniștiți, tot la categoria pierderi operaționale, frumoasa sumă de 4,5 milioane de euro! Aceasta este suma, superficial calculată și fără a adăuga alte cheltuieli, pe care o va plăti comunitatea Piatra Neamț către E-ON, din cauza unei hotărâri a Consiliului Local prost făcute sau prost aplicate.
Plățile de anul acesta: 11.604.651,05 lei
În 2015, după încheierea tranzacției, de la Primărie s-au plătit două sume importante. Prima – în valoare de 6.304.240,18 lei, achitată în 26 aprilie, și a doua – de 5.300.410, 87 lei, plătită în 19 august. În 4 luni, s-au achitat peste 11,6 milioane lei, o sumă foarte importantă dacă ne raportăm doar la ceea ce ne spunea Dragoș Chitic, într-un interviu acordat Mesagerului de Neamț la începutul anului, că nu sunt probleme financiare la primărie, în ciuda datoriilor care există deja.
Ce a mai rămas de plată, adică penalizările de 19,4 milioane lei ”urmează să fie achitată în rate lunare egale în cuantum de 540.000 lei începând cu data de 30.09.2015 și până la data de 31.08.2018, conform graficului anexat la contractul de tranzacție (…) Pentru sumele achitate anterior acestei adrese, fondurile au fost alocate în bugetul aferent anului 2015 precum și în rectificarea aprobată prin HCL din 31.07.2015. Sumele care urmează să fie achitate până la sfârșitul anului 2015 au fost alocate prin rectificare de buget aprobată prin HCL din 27.08.2015”.
Să ne bucurăm sau să plângem?
În mod normal, ar trebui să ne bucurăm că actualii șefi din Primărie au reușit să lămurească, într-un fel, și știm cât are comunitatea de plată. În același timp, ar trebui să plângem după banii care pleacă pe prostia sau interesul unora.
Primăria, așa cum spunea Dragoș Chitic, trebuie să se îndrepte spre cei vinovați pentru recuperarea sumelor. Este greu de crezut că Acarii Păun din deciziile judecătorești vor putea plăti aceste sume. În mod normal, ar trebui văzut exact – lucru pe care ar fi trebuit să-l stabilească organele de anchetă – în ce măsură exista o hotărâre dată în temeiul legii de către Consiliul Local Piatra Neamț. Apoi, cum a fost posibil ca, la nivelul Direcției Taxe și Impozite, să fie interpretată într-o manieră care a dus municipiul în situația de acum. Este greu de crezut că o directoare fricoasă, precum doamna Rodica Zelincă, de la Taxe și Impozite, a acționat de capul ei, că un jurist ca Puiu Fecic nu și-a dat seama de pericol. Abia când spusele lor și ale celorlalți implicați vor fi ascultate, primăria va ști împotriva cui să se îndrepte pentru recuperarea sumelor ce vor fi achitate ca penalități, dobânzi și cheltuieli cu dosarele de executare.
Dragoș Chitic, după plata celor 26 de milioane de lei
”Prin rezolvarea acestei probleme cu E-ON, care, trebuie să recunosc, este foarte importantă pentru noi și care ne-a deblocat puțin…
– Este doar o rezolvare parțială. Primăria a scăpat, dar mai sunt banii pe care trebuie să-i plătească cei de la Taxe și impozite.
- Da, dar e vorba despre o sumă relativ mică,
– Despre ce sumă vorbim?
- Până în 8 milioane de lei mai sunt de plată.
– Numai atât?
- Mai este un proces, care cuprinde strict penalități, iar din discuția pe care am avut-o la Târgu Mureș există deschidere de a renunța la acele penalități. În 20 ianuarie, vom discuta, la Piatra Neamț, cu președintele Consiliului de Administrație al E-ON, vom puncta foarte clar ce este de plată, vom ajunge la o finalizare cu acest subiect și suma care va rămâne de plată va fi eșalonată. Noi vom propune o perioadă de doi ani, care este una suportabilă pentru Primăria Piatra Neamț. (22 ianuarie 2015)
Aurelia Simionică, viceprimar: 56 milioane datorie
”Primăria Piatra Neamț nu mai are de dat bani societății E-ON, dar mai există niște titluri executorii, tot de la E-ON, având același obiect, împotriva Direcției de Taxe și Impozite. În momentul de față, E-ON are titluri executorii pe 56 de milioane în total. Din aceste 56 de milioane, 26 s-au plătit. Ce a rămas, a rămas pe DTI, care, și ea, a plătit până acum. Buna credință ne-am dovedit-o. Și primăria, și DTI… Am plătit în fiecare lună câte o sumă, cât a permis bugetul” – Aurelia Simionică, declarație dată pe 7 ianuarie 2015.
Dragoș Chitic, despre consecințele penale ale ”cazului E.ON”
”- Dar a fost chemată în solidar și Primăria, care a beneficiat de banii proveniți de pe urma hotărârii Consiliului Local… Este adevărat că au venit bani de la Guvern pentru plata datoriei, dar acei bani sunt tot din taxele și impozitele cetățeanului, fie el din Piatra Neamț sau Alexandria…
- Este adevărat și vreau să vă spun că o parte din acele persoane, care au primit sentințe de închisoare cu suspendare și de returnare a sumelor de bani, au fost la mine în audiență și am încercat să înțeleg fenomenul.
Într-adevăr, pare puțin ilogic. Ei erau simpli funcționari, unii au întocmit o simplă hârtie, nici măcar nu au aprobat-o, și, totuși, în instanță, E-On s-a îndreptat împotriva lor și, bănuiesc că având avocați foarte buni, a reușit să câștige aceste procese. Pare nefiresc. Atâta timp cât banii nu au ajuns acasă la acei oameni, nu au ajuns în buzunarele lor, ci ei au fost cheltuiți, consumați de Primăria Piatra Neamț, mi se pare normal ca banii să fie returnați de entitatea care i-a încasat și s-a folosit de ei.
- De aceea și instanța a stabilit să intre și Primăria în solidar cu cei în cauză…
-
Bun, acest termen ”în solidar” nu este foarte clar… El nu stabilește proporțiile sau procentele care trebuie achitate de fiecare parte în cauză. Noi asta vrem să facem acum, pentru că, stingându-se procesele cu E-On, nouă ne rămâne în sarcină să recuperăm sumele. Ar trebui să ne adresăm instanței pentru lămuriri suplimentare, care este procentul pe care fiecare parte ar trebui să-l achite. Vom vedea ce răspuns va da instanța. Repet, mi se pare nefiresc ca o persoană fizică angajată la o instituție să plătească din buzunar o sumă de bani de care nu a beneficiat”. (tot 22 ianuarie 2015)
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Nu ii mai satura Dzeu de atatea furturi. Spagari nenorociti. Toti angajatii care vin la interventii. ROMANIA TREZESTE-TE!!!