Dosarul care a „explodat” odată cu descinderile DIICOT pe Valea Muntelui este în lucru din 2013. În tot acest timp, anchetatorii i-au ținut sub observație pe protagoniști și au așteptat momentul potrivit ca să acționeze și să-i prindă cu lemnul nemarcat în „curte”.
O scurtă privire aruncată prin datele financiare ale societăților implicate arată creșteri substanțiale de profit exact în perioada în care ancheta era deja începută. Asta în condițiile în care toți administratorii puseseră la punct un mecanism funcțional de evaziune fiscală, deci raportau cifrele pe care chiar nu le mai puteau modifica.
Așadar, SC Pan&Forest, administrată de Iulian Pantîr, a fost înființată în 2004, având ca obiect de activitate clasicele „tăierea și rindeluirea lemnului”, plus „exploatări forestiere”. Până în 2010, firma a mers în parametrii obișnuiți pentru o astfel de afacere, dar în 2011 raportează o cifră de afaceri de aproape 15 milioane de lei, 25 de angajați și 522.000 lei profit. Un an mai târziu numărul angajaților crește la 36, cifra de afaceri la 21 de milioane, iar profitul scade foarte puțin, pentru ca în 2013 totul să devină spectaculos: 58 de angajați, 31 de milioane cifră de afaceri și 2,4 milioane profit. Anul următor este și mai interesant. Cu zero angajați, Iulian Panțîr își menține cifra de afaceri, dar își înjumătățește profitul, ceea ce arată, cel puțin scriptic, că a lucrat la fel de mult și aproape la fel de bine ca 58 de oameni la un loc. E adevărat, societatea figurează și cu datorii deloc de neglijat, în unii ani chiar de ordinul milioanelor.
Modelul de succes a fost preluat și de Adrian Panțîr, fratele lui Iulian, care a înființat, în 2007, firma Bradu Forest, specializată tot în exploatare forestieră. După câțiva ani de afaceri constante, în 2012 vine soarele și pe strada lui Adrian: profitul se dublează față de anul anterior, iar cifra de afaceri ajunge la aproape 5 milioane de lei. Trendul ascendent se menține în 2013, când 13 angajați reușesc o creștere a cifrei de afaceri la 7,2 milioane de lei și un profit de 110.000 lei. În 2014, însă, spre deosebire de fratele său și de partenerii de „grup infracțional organizat”, Adrian Panțîr scade sub 7 milioane la cifra de afaceri și obține un profit de doar 17.000 de lei. Scriptic. Faptic, lucrurile pot să fi stat cu mult mai bine.
Cel mai echilibrat manager pare să fie, însă, Emil Moldovan, administratorul SC Mold Tranzit, firmă înființată în 2003, cu scopul de a se ocupa cu „tăierea și rindeluirea lemnului” și „intermedieri în comerțul cu material lemnos”. În anii 2012 și 2013, cu niciun angajat, Moldovan are cifre de afaceri în jurul a două milioane de lei și profituri de 350.000 de lei în 2012 și 250.000 de lei în 2013. În 2014, administratorul se hotărăște să angajeze 9 persoane și, deodată, cifra de afaceri crește la două milioane și jumătate de lei, iar profitul la peste 400.000 de lei. Și, deodată, liniștea patriarhală din Bicaz Chei a fost spartă de „năvălirea mascaților” care au strâns oamenii de afaceri și i-au dus direct în fața procurorilor.
Ședința de judecată în care se va decise arestarea celor 5 reținuți a început astăzi (18 septembrie) la ora 16 și se anunță de durată în condițiile în care unii dintre cei care și-au petrecut noaptea la arest și-au angajat și câte trei avocați care să-i apere.
DIICOT. Comunicat de presa 18.09.2015
La data de 17.09.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț au efectuat un număr de 32 de percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Bacău și Argeș în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafețe mari cu vegetație forestieră și comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispozițiilor legale referitoare la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracțional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizațiilor emise de către Direcția Silvică Neamț, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoțire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum și la comercializarea materialului lemnos obținut.
Modalitatea specifică în care acționau membrii grupului infracțional era aceea de a participa în mod frecvent la licitațiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza județului Neamț și de a oferi prețuri foarte mari, scopul fiind acela de a-și asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât și la tăierea unui număr important de arbori nemarcați, prejudiciile produse fondului forestier național în această modalitate fiind considerabile.
Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverși beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoțire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinație iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoțire.
Pentru a justifica proveniența materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziționat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăți intermediare sau de societăți de tip fantomă.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum și importante cantități de material lemnos de proveniență ilicită.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de inculpații Panțîr Iulian, Panțîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloș Peter Alexandru și Marcu Ioan pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept și abuz în serviciu, urmând să fie prezentați Tribunalului Neamț, cu propunere de arestare preventivă.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcției Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Galați, Suceava și Pitești precum și cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.