A trecut mai bine de o lună de când Corpul de Control al Ministerului Educației a descoperit că, în Neamț, 130 de cereri de transfer (rezolvare situații speciale – n.r.) pentru elevii de clasa a IX-a, au fost aprobate fără a respecta metodologia, fără a respecta criteriul de medie. Deci, este vorba despre o încălcare a legii. Imediat după constatări s-a vorbit despre faptul că în cazul celor care au fost aprobat aceste transferuri (comisia de rezolvarea a acestor situații speciale – aproximativ 12 inspectori, în frunte cu președinta comisiei, prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț) vor fi cercetați de o comisie de disciplină. În consecință, dacă până acum greșeala a fost dovedită de Minister, de la inspectorat afăm că nu au fost încă descoperiți vinovații, deși ei pot fi văzuți, în virtutea funcțiilor pe care le dețin, în fiecare zi, pe holurile instituției.
Sunt și motive invocate pentru această tărăgăneală. „Am trimis o adresă către Ministerul Educației prin care am cerut lămuriri în ceea ce privește legislația ce face referire la constituirea comisie de disciplină. Aceea care ar urma să decidă în privința celor implicați în transferurile descoperite ca fiind neconforme. Așteptăm un răspuns de la minister”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.
În cazul bacalaureatului fraudat, din vară, comisia de disciplină care a făcut constatările în cazurile profesorilor implicați în ilegalități, s-a întrunit în al doisprezecelea ceas. Pentru 5 dintre profesorii care ar fi faciilitat fraudarea examenului de bacalaureat au fost desfăcute contractele de muncă. Doi au contestat în instanță decizia Consiliului de Administrație, iar surse din interiorul inspectoratului spun că profesorii ar avea mari șanse de reușită deoarece s-a acționat în lipsa unei legislații. Tocmai acesta pare să fie și motivul pentru care se amână cercetarea celor din comisia care a „rezolvat” transferurile ilegale. Pe de o parte, adjuncta Elena Laiu, după ocuparea postului prin concurs ar trebui să aibă contract încheiat cu Ministerul Educației. Pe de altă parte, inspectorii școlari ar trebui să aibă încheiat contract cu IȘJ Neamț. Cine pe cine concediază și în baza cărei legislații? Probabil că cei din Inspectoratul Școlar nu vor să ia decizii fără acoperire și așteaptă un semn de la minister. Asta în cazul în care credem și noi în aceste de-acum eterne trageri de timp, cu speranța că lumea va uita ce s-a întâmplat. (M. TEODOROF)
3 comentarii
Cum e posibil așa ceva??La SUCEAVA ,INSPECTOAREA ADJUNCTĂ TEODOROVICI A FOST DESTITUITĂ ȘI Comisia SANCȚIONATĂ.CUM SE POATE ÎNTR-UN JUDEȚ într-un fel în altul invers???Mai ales că au fost la NEAMȚ probleme și la Bac.Trebuie luate măsuri la fel.Elevii au fost trimiși toți la liceele unde au fost prima dată repartizați!!!
Vad ca degeaba scriem unii si altii….. ca se sterg comentariile….. ziarul s-a facut frate cu dracu (=stan) si … totul e in zadar…… poate va ia dna-ul pe toti!
Stimate domnule profesor curajos și gata să te iei în dinți cu tot Inspectoratul Școlar, din jenă nu am publicat și nu vom publica unele dintre comentariile trimise de dumneavoastră. Folosim formula de politețe deoarece știm că sunteți mânat în luptă doar de nobile idealuri de a primi sau păstra funcții. Cât depre ceea ce scrieți și sub formă de înjurături, vă rugăm să poftiți la redacție și să vă asumați ceea ce credeți că știți și acuzați. Atunci vom face o ediție întreagă de ziar doar cu ceea ce ne veți spune.
Ce ziceți, vă așteptăm?