Compania Județeană Apa Serv a organizat, astăzi, 21 septembrie, o conferință de presă, pentru a lămuri sau măcar a ridica un colț de perdea în privința misterului sistării apei potabile din orașul Târgu Neamț și comunele arondate.
Au participat președintele companiei, Cătălin Dughir, coordonatorul zonei operaționale, Ioan Păcală și șeful zonei operaționale nord, Iustin Lungu, adică cei mai buni specialiști pe care îi are compania la ora actuală.
Din cele declarate se înțelege că avem un vinovat principal, SECETA, și un vinovat secundar, LUCRĂRILE DE MODERNIZARE.
Cât privește soluțiile, dacă Iustin Lungu pare resemnat, Ioan Păcală crede că Dumnezeu i-ar putea ajuta pe târgnemțeni. Dar numai dacă se roagă…
“Sistemul de alimentare cu apă este compus din două captări: captarea Lunca, care se află în satul Vânători și captarea Preotești din comuna Timișești. Aceste două captări, ca să putem asigura apă atât în oraș cât și în toate comunele, trebuie să meargă simultan. În vremurile normale, din captarea de la Lunca asiguram cam 80% din necesarul de apă, iar din Preotești cam 20%. Începând cu luna iunie, au demarat lucrările de remediere a rezervorului de la Preotești, rezervorul de la Batalion, cum îi spunem noi, care are o capacitate de 5.000 de mc. Începând lucrările la acest rezervor, noi n-am mai putut să alimentăm acest rezervor și să funcționăm așa cum a fost proiectat. A trebuit ca apa de la Preotești să o dăm direct în rețea. Acest lucru ne-a creat mai multe inconveniente deoarece atunci când avem o avarie pe această rețea, care are o lungime de peste 13 kilometri, suntem nevoiți să întrerupem furnizarea apei în oraș. Neavând apă în rezervor, obligatoriu trebuie să întrerupem apa”, a declarat Iustin Lungu.
„La Târgu Neamț avem o situație deosebită. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca acum, ca în pânza freatică de pe râul Nemțișor să nu mai avem deloc apă, iar pe Ozana să avem un pârâiaș. Noi ne așteptam la acest lucru și la Roman, dar acolo datorită faptului că râul Moldova am putut să-l dirijăm și are un debit mult mai mare prin lucrări suplimentare făcute de companie deși era treaba celor de la Apele Române să mențină debitul constant și să nu-l îndepărteze de puțuri, acolo am reușit. Peste toate aceste probleme, au venit și cele pe investiții, unde noi avem de finalizat niște lucrări la Târgu Neamț. Trebuia neapărat să facem probele care se impun pe rezervorul de la Batalion, deci să încărcăm acest rezervor, din care apa nu poți să o folosești, apa aceea nu se duce la populație. Așa am blocat și suplimentarea din captarea de la Preotești”, a precizat și Ioan Păcală.
Din păcate, nu s-au prea oferit soluții.
Iustin Lungu e de părere că nu te poți juca cu seceta, de bine ce afirmă că “nu vedem o rezolvare până când nu va trece acest fenomen de secetă”.
Total alături de suferința târgnemțenilor e și Ioan Păcală, care, conștient de răul făcut de secetă, crede că doar Divinitatea îi mai poate scapă pe cei de sub Cetate: “să ne rugăm la Dumnezeu să mai și plouă”. (M. CONSTANTINESCU)