Pe 20 octombrie, Ceahlăul a împlinit 96 de ani de existență. O aniversare tristă pentru un club de tradiție din fotbalul românesc, ajuns pe ultimul loc al seriei I, din Liga a II-a, în pragul falimentului și părăsit de toată lumea, fie ei acționari, autorități și suporteri. În aceste condiții, după demisia antrenorului Costel Ilie, secundul Mihai Ionescu a preluat, din mers, frâiele echipei și a dezvăluit că, în condițiile actuale, Ceahlăul nu va putea duce la bun sfârșit campionatul. Lucru care, conform Regulamentului FRF, ar echivala cu o retrogradare în Liga a V-a! Un ”cadou” la care au contribuit foștii diriguitori ai echipei, plus nepăsare, plus larghețea cu care s-a tratat legalitatea în privința actelor care au ajutat societatea de administrare a clubului de fotbal să binemerite, ani la rând, bani publici. Acesta fiind contextul, Mihai Ionescu pare mai degrabă responsabil să stingă lumina la Stadionul Municipal din Piatra Neamț și nu să antreneze o echipă, formată din tineri blazați, care nu joacă nici măcar din plăcere.
– Ați preluat, din mers, frâiele echipei, după demisia lui Costel Ilie, dar nu s-a resimțit niciun șoc. Echipa a luat doar un punct în trei etape cu dvs. pe banca tehnică și acela acasă, cu Bucovina Pojorâta. Ce se întâmplă?
E foarte greu în condițiile actuale să luăm puncte, pentru că suntem o echipă blazată, lipsită de motivație, cu jucători nemulțumiți din toate punctele de vedere. Eu am tras câteva semnale de alarmă, dar nu am putut, nici la ora actuală, să-i fac pe jucători să dea tot ce-i mai bun din ei, până la ora jocurilor oficiale. S-au făcut greșeli mari. Începem meciurile prost, de la 0-1, după o serie de greșeli individuale. Aceeași greșeli le repetăm, în loc să le eliminăm, etapă de etapă. Nu am reușit să motivez echipa, pe fondul dominării teritoriale a adversarilor noștri, și, în aceste condiții, îmi asum toată responsabilitatea rezultatelor.
– În aceste condiții, de nepăsare, se mai poate face ceva?
Este foarte greu! Suntem o echipă care nu are niciun fel de motivație! Sunt probleme grave și nu știu dacă vom ajunge la finalul campionatului.
– Ați încercat să cereți ajutorul cuiva?
Nu mă aude nimeni. Sunt singur și nu pot face absolut nimic. Atâta timp cât jucătorii se prezintă la ora meciurilor cu alte probleme, în afară de cele legate de joc, e foarte greu să-i motivezi și să-i faci să fie concentrați la meci, pe toată durata celor 90 de minute. La ședințele tehnice, le spun titularilor, spre exemplu, să încercăm să fragmentăm jocul în primul sfert de oră, pentru că știam cum joacă Suceava, sau Bucovina Pojorâta, sau Brăila. Dar, după cum am început campionatul, deznodământul era clar. Cu Farul, a fost altceva în prima etapă. Jucătorii încă mai sperau. Acum nu mai așteaptă nimeni nimic. Toată lumea se gândește la ce va face în viitor, în actualele condiții, și vrea să le spună cineva în față, bărbătește, ce se va întâmpla cu ei.
– Și, de ce vă mai agitați pe margine, dacă, în jur, nimeni nu face nimic?
Sunt dator să le dau indicații, să-i învăț ce să facă, cum să joace, dar, dacă v-aș povesti ce discuții am în timpul meciului, v-ați cruci… Nu se poate așa ceva! Avem probleme grave, grave de tot și, dacă nu se rezolvă, noi nu cred că vom mai putea să aducem lumea aproape de noi, cum o făceam odată…
– Fondul de jucători este unul bun, spun specialiștii. Alături de portarul Calancea, selecționat cu regularitate în naționala Republicii Moldova, sunt tinerii talentați, selecționați la loturile de tineret: Popadiuc, Ștefănescu, ori Chitoșcă. Ce se întâmplă cu ei?
Sunt niște probleme delicate, pe care nu aș vrea să le dezvălui. Ce să vă spun? Că, în săptămâna premergătoare jocului de la Suceava, cu Rapid CFR, adică luni, marți, miercuri și joi săptămâna trecută, nici nu am avut apă caldă și nici căldură în cantonament, la stadion?! Jucătorii au stat îmbrăcați în haine groase. Au câte o masă pe zi! Unii dintre ei sunt aproape de cele 90 de zile în care pot cere să plece, pentru că nu au achitate restanțele salariale și nici nu cred că le mai achită cineva, așa încât cred că putem pierde jucători. Sunt probleme foarte, foarte, foarte delicate. Nici Jose Murinho dacă vine antrenor nu poate să schimbe în bine aceste probleme, care persistă de ceva timp.
În acest moment, sunt singur și nu pot să rezolv problemele de unul singur. Măcar utilități să avem, să stăm în condiții decente, să avem apă caldă după antrenament și pentru refacere, să mâncăm și noi, ca oamenii normali, trei mese pe zi… Sunt multe, foarte multe probleme, pe care lumea le ignoră… Eu nu neg că avem, și noi, problemele noastre, pe partea sportivă, dar am început târziu pregătirea, nu am avut condiții pentru o pregătire centralizată, nu știam pe ce lot ne vom baza atunci când ne-am reunit, iar toate problemele s-au răsfrânt asupra perioadei scurte de pregătire. Din păcate, alte interese au luat locul fotbalului în acest stadion, care a rămas gol. Eu, singur, nu voi putea umple acest gol, cu niște fotbaliști tineri, blazați.
– Și alte echipe au probleme financiare, dar joacă: Oțelul Galați, Brăila, Buzăul, Farul Constanța, toate foste prim-divizionare. Ce părere aveți despre starea fotbalului românesc?
Este jalnică. Peste tot sunt probleme financiare și, dacă nu se iau măsuri urgente, părinții nu-și vor mai lăsa copiii să joace fotbal. Alții investesc în fotbal, dau bani de la buget, la noi e interzis! Cine să ajute fotbalul? Oamenii de afaceri sunt din ce mai puțini și nu mai vor să investească într-un campionat care nu produce jucători pentru națională. E plin de străini. Nu mai avem transferuri de jucători în campionate puternice, iar, de calificat naționala la un turneu final de campionat European, nu mai vorbesc… Am ajuns să tremurăm în fața unei echipe de amatori. Astea sunt rezultatele investițiilor din fotbalul românesc. Nu bagi bani, nu ai performanțe!
– Paradoxal, Centrul de Copii și Juniori de la Ceahlăul merge bine în campionatele naționale. Ce se va întâmpla cu copiii selecționați în naționalele de juniori?
Cei mai buni se vor transfera la echipe puternice. Ceilalți se vor plafona în curtea școlii. Păcat! Avem antrenori extraordinari, care dau bani din buzunarul lor pentru copii, dar nu-i ajută nimeni.
– Cine credeți că va promova din seria I, în prima ligă?
Vă spun sincer, pe ansamblu, campionatul Ligii a II-a este unul modest, din toate punctele de vedere și, dacă eram organizați, nu cred că aveam probleme în a promova. Nu merită nimeni să promoveze. Campionatul nostru se nivelează în jos, nu în sus.
– Renunțați sau continuați la Ceahlăul?
Sunt dator față de acest club să nu renunț, dar mi-e teamă că voi stinge lumina, pentru că sunt singur! (Mihai STOIAN)