Prima zi a celei de-a 27-a ediții a Festivalului de Teatru ”Pledez Pentru Tine(ri)” s-a încheiat.
Ironiile dintre Caramitru și Mălăele au continuat și după încheierea spectacolului ”Câte-n lună și în stele”, când cei doi au oferit autografe, de această dată, cititorilor lor. ”Admiratorii tăi de la autografe s-au terminat înaintea alor mei”, i-a spus Mălăele lui ”Pino” Caramitru.
Printre fanii lui Mălăele, s-a numărat și doctorul gastroenterolog Iurie Oprea, pe care Mălăele, când a aflat că-i medic, l-a chestionat cu interes: ”Ce specialitate aveți? Sunteți ginecolog?”
O doamnă i-a spus lui Mălăele că spectacolul a fost ”nesimțit de bun”. ”Se vede că ai jucat la Piatra Neamț!” a completat Caramitru. Tot Mălăele: ”În seara asta vă cinstește Caramitru!”, aluzie la faptul că un spectator i-a oferit o sticlă de țuică sau palincă directorului Teatrului Național din București, din care a și gustat imediat, apreciind-o ca foarte bună.
”Aveți un public elevat, experimentat”
Ion Caramitru: ”Teatrul Tineretului este instituția care a avut cea mai mare contribuție la promovarea actorilor de prim rang. Este un public minunat la Piatra Neamț. Ce s-a întâmplat de-a lungul anilor aici a lăsat urme adânci. E un public elevat, experimentat, se bucură de nuanțe, de subtilitate. E și teatru unde a debutat Horațiu, a fost o trambulină importantă pentru toți actorii mari ai țării”.
”Promit că ne vom revedea”
Horațiu Mălăele: ”Au fost doi ani frumoși petrecuți aici, în acest oraș binecuvântat. Promit că ne vom revedea”.
Actor, regizor, caricaturist și scriitor, acesta a terminat I.A.T.C. ”I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. La Piatra Neamț, a jucat, în cinci spectacole, rolul Dromihete, din ”Muntele”, de D.R. Popescu, din 1977, fiind cel mai apreciat de critica teatrală a vremii.
* Adrian Naidin a predat un an la Piatra Neamț
Considerat omul-spectacol, violoncelistului și compozitorului Adrian Naidin nu-i este necunoscut orașul nostru. Ba, din contră, un an a locuit în Piatra-Neamț, unde a predat la Filiala Neamț a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”. ”Este o ocazie uriașă de a ne bucura de o experiență în care se împarte suflet. Am predat un an la Extensia Piatra Neamț a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca. Am fost profesor de violoncel. Asta se întâmpla înainte de 2000. Cât am stat în Piatra Neamț, cel mai mult îmi plăcea să merg la Teatrul Tineretului și să mă plimb pe Muntele Cozla, Nicu Albu cum îi spuneam eu. Pe lângă Caramitru și Mălăele, am mai colaborat cu Daniela Nane”.
Ana MOISE
sursa foto: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț