Alexander Mircea Bibac și “Trecere”
A noua zi a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț a debutat cu lansarea cărții “Trecere” a lui Alexander Mircea Bibac, fost actor al Teatrului Tineretului între anii 1971 și 1981. Autorul, vizibil emoționat pe tot parcursul evenimentului, locuiește de mai bine de 34 de ani într-o țară înfloritoare, Suedia. “Chiar dacă-i orașul mic, ceea ce se întâmplă aici este lucru mare. Cultura este un factor important în formarea unui om”. Scriitor, pictor, fost cântăreț de muzică ușoară, participant la Festivalul de la Mamaia din 1971, Mircea Bibac a mai spus: “Eu nu am știut că am asemenea valențe artistice și împrejurările au fost cele care au dictat. Eu cred că majoritatea oamenilor este înzestrată cu aceste calități numai că nu găsesc ieșire din cauza situației în care se află. Mă bucur că teatrul e în haine noi. Ar trebui să fie menționat undeva și primul director, Ion Coman care a fost de-o mare importanță în apariția și menținerea faimei Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Eu nu l-am cunoscut dar mi se pare că ar trebui onorat într-un fel”. Mircea Bibac a plecat din România de frică: ”Aveam o teamă de toți și de toate, mai ales că locuiam pe atunci la Piatra-Neamț, un oraș mic, în care aproape toți oamenii se cunoșteau între ei. Pe atunci, tânăr actor, îl imitam bine pe Ceaușescu, iar unii mi-au spus că nu ar mai trebui să fac asta”.
Ziua în care regizorul Vlad Cristache a debutat ca actor
Spectacolul “The History Boys. Povești cu parfum de liceu”, s-a bucurat de mare succes, actorii și regizorul Vlad Cristache fiind aplaudați îndelung pentru jocul scenic din cele două ore și 45 de minute (-15 minute pauza) cât a durat reprezentația. Vlad Cristache trebuie prețuit și pentru curajul de a înlocui un actor, care, din motive obiective, nu a putut veni la Piatra-Neamț. “Actorul pe care l-am înlocuit a avut o problemă personală foarte gravă și a trebuit, ca să nu se suspende spectacolul, din respect pentru publicul pietrean, să joc eu. Cu ocazia asta am debutat ca actor și mă bucur că acest fapt s-a petrecut pe scena Teatrului Tineretului. Sper că m-am descurcat și n-am «bramburit» prea mult jocul actorilor. Am fost abordat de Teatrul «Excelsior » pentru a monta un spectacol având ca target publicul adolescentin și am căutat foarte multe texte și textul ăsta de prima dată când l-am citit, m-a emoționat. Are o poveste nostalgică despre cei mai frumoși ani ai unui om, anii de liceu. Este perioada în care te formezi ca individ, perioada în care pare că poți muta munții din loc și apoi viața te contrazice. E important că noi putem surprinde cum acești puști de liceu pot face orice, sunt plini de viață și plini de speranțe”. În iunie, Vlad Cristache a avut premiera cu spectacolul “Revanșa” la Teatrul Tineretului, semnând regia și scenografia. Colaborarea cu renumita instituție pietreană de teatru nu se oprește aici: “Urmează o nouă producție la Piatra-Neamț. Se va numi «Aproape» și are un text foarte «dulce». Este o comedie romantică despre niște oameni care trăiesc într-un mic orășel și care se au numai unul pe celălalt”.
Mihai Dinvale : “Teatrul Tineretului este un loc de căpătâi al festivalurilor de teatru”
Din distribuția spectacolului prezentat într-o manieră admirabilă de Teatrul “Excelsior” din București face parte și renumitul actor Mihai Dinvale, directorul Teatrului Mic. “Am venit cu un spectacol în care deși în principiu s-ar părea că este o problematică a tinerimii engleze, vedem că este un caz universal. Dezbaterea este atât de umană, de profundă, cu capcanele vieții, cu sistemul de învățământ, cu necazuri, cu bucurii. Dincolo de ce fac eu, ați văzut o trupă de tineri actori de primă mână. Vlad Cristache și-a asumat înlocuirea. A fost absolut sclipitor. Îl respectăm, cu atât mai mult că știam că este unul dintre cele mai rotunde spectacole ale lui și s-a și dovedit faptul acesta pentru că el a fost în stare să înlocuiasă interpretul obișnuit știind spectacolul și textul foarte bine. Pe vremuri veneam des cu Teatrul Mic la Piatra-Neamț. Tradiția teatrală pe care o are orașul ăsta, greu va fi recuperată de o altă zonă să zicem. Au mai rămas puține manifestări artistice de acest gen în țară, iar Piatra-Neamț este un loc de căpătâi al acestor festivaluri”. Al doilea spectacol în concurs a fost “9 din 10” al Asociației “Reciproca și Reactor de creație și experiment” din Cluj-Napoca.
Cristian Grețcu: “E o mare bucurie să revin în orașul natal”
Seara a culminat cu spectacolul oferit de trei dintre foștii componenți ai vestitului grup de satiră și umor”Divertis”: Cristian Grețcu, Paula Chirilă și Florin Constantin “Stamina”. De obârșie din Piatra Neamț, Cristian Grețcu a participat și la lansarea cărții lui Mircea Bibac: “E o mare bucurie atunci când pot să revin în orașul natal. Oamenii care încă mai citesc cartea scrisă, sunt niște oameni deosebiți. Se vede că la nivelul educației din ziua de astăzi mai mult multimedia contează: tablete, telefoane, etc. Nu îl cunoșteam pe domnul Bibac, acum ne-am cunoscut. Aici în holul de la etaj al Teatrului Tineretului, privind la fotografiile de pe pereți am depănat amintiri cu domnia sa. Sunt foarte multe piese de referință în care a jucat”. (Ana MOISE)