A cincea zi a Festivalului de Teatru ”Pledez pentru Tine(ri)” a desfătat și entuziasmat auditoriu. Tonul a fost dat de demonstrația de virtuozitate actoricească a celor de la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila, artiști care au prezentat spectacolul ”Îndoiala”. Actorul Emilian Oprea (procurorul Panait, din pelicula ”De ce eu?), care a jucat de foarte multe ori pe scena TT, a declarat că se simte foarte bine în compania spectatorilor și colegilor săi de la Teatrul Tineretului. ”E un prilej de regăsire cu spectatorii, cu prietenii și colegii mei de la Teatrul Tineretului. Despre «De ce eu?»… A fost o experiență deosebită, pentru că e după un caz real și nu mă raportez la el ca la un rol. Teatrul și filmul îmi plac în aceeași măsură. Probabil ca să fii bun în film trebuie să te antrenezi bine în teatru. Sunt două meserii diferite, într-un fel, dar îmi plac ambele. Aș și dansa, aș și cânta dacă a-și avea voce, aș face tot ce ține de meseria asta”.
* ”Pentru mine, Piatra-Neamț este un pol al performanței”
Actrița Liliana Ghiță, strălucitoare în rolul Sorei Aloysius, a spus că teatrul din Piatra-Neamț este un pol al performanței: ”Eu fac parte dintr-o generație care cunoaște foarte bine ce s-a întâmplat aici: un fenomen extraordinar, o mulțime de actori care au devenit mari personalități ale scenei românești trecând prin acest teatru. Ce se întâmpla aici, ce săli, ce oameni calzi… Aveai senzația că spectatorii se pregătesc acasă, că vin cu evlavia cu care intri în biserică. De fapt, se spune că în teatru trebuie să intri cu respectul cu care intri în biserică. Am tânjit ani de zile să fiu aici actriță, dar nu s-a potrivit. Mi-aș fi dorit măcar așa, din când în când”.
* ”Cred că-i cel mai complex rol din CV-ul meu”
”Sunt puțin necăjită că spectacolul a fost programat la o oră mult prea nepotrivită pentru complexitatea lui, a fost un handicap, dar cred că am depășit acest impediment. Poate publicul nu a observat că ne este un pic greu. Sunt foarte bucuroasă că un tânăr din generația nouă de regizori, Eugen Gyemant, a fost atât de aplicat pe profesie, să găsească acest text, să-l traducă și cumva să mi-l dăruiască. Prima discuție a fost cam așa: «Am un rol pentru dumneavoastră!» M-am «speriat» îngrozitor. M-a bucurat foarte mult, pentru că nu am văzut filmul care s-a făcut după acest text și personajul meu era interpretat de marea actriță Meryl Streep. Am spus, nu mă poate acuza nimeni, pentru că, nevăzând filmul, nu știu despre ce e vorba. Formăm o echipă bună, ne-am înțeles foarte bine, scenografia a fost de excepție, dar aici a trebuit să renunțăm la foarte multe lucruri. Chiar îi spuneam lui Eugen Gyemant, consider că este unul dintre cele mai grele roluri din CV-ul meu. Dar, prin complexitatea lui, cred că este unul dintre cele mai frumoase”.
* Andrea Gavriliu a entuziasmat auditoriu
Seara s-a încheiat cu ”Zic Zac”, un spectacol de zile mari realizat de tânăra Andrea Gavriliu, fostă actriță a Teatrului Tineretului. Revenirea pe scena unde a jucat 7 ani a emoționat-o profund: ”Încă de miercuri eram foarte nerăbdătoare să ajung. Am așteptat foarte mult clipa în care să vin cu spectacolul pentru care m-am îndepărtat de Piatra-Neamț. Să vin cu el, să le arăt de ce-am plecat. E spectacolul meu de dizertație de la masteratul de coregrafie, am lucrat foarte mult la el. L-am gândit, l-am scris și l-am plănuit foarte în detaliu, încă de când eram aici, și am muncit foarte mult la el cu acești oameni minunați din echipa mea, Ștefan Lupu și Gabriel Costin. Am vrut să fie un spectacol de teatru-dans care să combine dansul și actoria, pentru că toți trei suntem actori la bază, spectacol care să fie plin de umor, dar și emoționant în același timp. Faptul că l-am jucat în Festivalul de la Piatra-Neamț pentru mine a însemnat extrem de mult. Datorită acestui Festival, am ajuns la Teatrul Tineretului în urmă cu 7 ani”.
Petrică Diaconu, artist plastic: ”Foarte interesant. Vorbim de noul val în teatru. Andrea Gavriliu este prietena noastră. De la noi a plecat. Grozav. De fapt, multă calitate, mult dans”.
Delia Tărcăoanu, naistă, elevă în clasa a XII-a a Liceului de Arte ”Victor Brauner”: ”Mi-au amorțit brațele de cât am aplaudat. A fost absolut genial! Mișcare scenică excepțională, n-am cuvinte! Cine n-a fost aici în seara asta, a avut mult de pierdut. Un spectacol absolut superb!”.
Ana MOISE