Ieri, 15 octombrie, la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, câțiva părinți ai unor elevi de la unitatea de învățământ ”Gh. Ruset Roznovanu” din Roznov au venit să-și exprime revolta față de faptul că ai lor copii trebuie să stea în clasă cu alții de etnie romă. Situația a apărut după ce două clase de la a I-a (cel puțin așa susțin inspectorii școlari – n.r.), a câte 33 de elevi, au fost împărțite în 3 clase a câte 22 de elevi. Asta pentru că, așa cum a precizat Florin Dimon, inspector de specialitate în cadrul IȘJ Neamț, potrivit normativelor, într-o clasă nu pot fi mai mult de 25 de elevi și nici mai puțin de 12. În aceste condiții, unii elevi au fost luați de clasele lor și duși în cea nou înființată. Toate aceste mutări se pare că nu au fost pe placul tuturor părinților. Astăzi, directoarea liceului, Oana Ilarie, ne-a precizat că toate neînțelegerile au fost lămurite, iar părinții s-au conformat.
„Chiar astăzi am purtat discuții cu părinții și cu reprezentanți ai inspectoratului și lucrurile s-au rezolvat. S-a explicat că totul a fost făcut conform procedurilor, iar părinții s-au conformat”, a precizat directoarea școlii.
Problema claselor din ciclul primar este una care a fost rezolvată parțial în Neamț. La nivelul județului Neamț, așa cum au precizat inspectorii școlari la ședința de bilanț, care a avut lor în această lună, au fost prezentate 3 școli care se confruntă cu problema suprapopulării claselor pregătitoare. Pentru soluționarea acestei situații e nevoie de norme, iar de la inspectorat ni s-a precizat că oferta disponibilă în momentul de față este… o jumătate de normă. (M. TEODOROF)