Din cauza frigului, dar mai ales din cauza indiferenței autorităților locale, județene, naționale și câte soiuri de autorități or mai fi, elevii nemțeni au de suferit. Este vorba despre mii. Numărul lor nu îl prezintă nimeni oficial. Nici într-un bilanț. Nici într-un an. Astăzi, 12 octombrie, a fost prima zi de școală în care elevii au prins zăpada și odată cu apariția ei, micuții s-au lămurit că orele de sport vor putea fi făcute doar în săli improvizate, că vrând-nevrând vor trebui să joace mai mult șah și că, vor sau nu vor, își vor întinde mușchii pe saltele vechi, până la primăvară. Problema este veche de ani de zile, însă trendul promovării orelor de sport s-a stins și odată cu el și șansa multor elevi de a avea dreptul la condiții prielnice actului educațional. Asta în ciuda certificatelor de calitate pe care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar le eliberează pe bandă rulantă.
Am încercat să aflăm câți elevi nemțeni sunt constrânși să facă ore de sport în condiții anormale, doar pentru că au căzut primii fulgi de nea. Precizăm faptul că la ora redactării articolului (ora 15), cei trei inspectori școlari generali ai IȘJ Neamț nu ne-au răspuns la telefon sau ne-au răspuns parțial. Fie din motive de participare la „un seminar”, fie din motive de participare la aniversarea a 160 de ani de la „nașterea” Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț.
De prin școlile nemțene ne-au răspuns mai multe persoane care ne-au dat asigurări că în ceea ce privește căldura, lucrurile sunt în „limitele” normalului, însă în ceea ce privește orele de sport acestea sunt ținute pe apucate. Spre exemplu, copiii de la Școala Gimnazială ”Dr. Emanuiel Rigler” din comuna Ștefan cel Mare, cunoscuți pentru rezultatele deosebite de la concursul ”Prietenii Pompierilor” au neșansa de a duce lipsă de o sală de sport, dar așa cum ne-au asigurat reprezentanții școlii există o sală de clasă amenajată. De o sală amenajată ne-a vorbit și directoarea școlii din Dulcești, care a refuzat să-și spună numele (dacă nu a fost schimbată, avem toate motivele să credem că este vorba despre Rodica Pop) pe motiv că nu este timpul să amintească despre acest aspect. Primăria de acolo este pe cale să finalizeze un proiect, cu fonduri europene, prin care se va mai ridica un corp de clădire, iar acolo ar urma să fie și o sală de sport. Până atunci, se trag băncile deoparte, elevii întind saltele pe jos și poate începe ora de sport.
Lipsa sălilor de sport se cunoaște și în urban, iar ca exemplu avem două școli din Piatra-Neamț: Școala Gimnazială ”Daniela Cuciuc” și Școala Gimnazială Nr. 8. Sportul se face, în adevăratul sens al cuvântului, abia când începe să se încălzească afară. De ce? Pentru că iarna autoritățile s-au învățat să vorbească despre asigurarea combustibilului pentru căldură. Nu e rău, dar cu orele de sport ce facem? Nu de alta, însă o oră sau două pe săptămână tot se fac. (M. TEODOROF)