Inspectoratul Școlar Județean Neamț a organizat, astăzi, 8 octombrie, darea de seamă după un an școlar 2014-2015, caracterizat chiar de inspectorul școlar general Viorel Stan, ca fiind unul tumultos și care a lăsat o imagine șifonată instituției. În aceeași notă, prefectul de Neamț, Vlad Ioan Angheluță a lăsat să se înțeleagă faptul că, totuși, cea mai mare pierdere ce va fi recuperată cu greu de cei din educație este credibilitatea. Întâlnirea la care au fost prezenți toți directorii unităților de învățământ nemțene și reprezentanți ai autorităților locale și județene a fost una ce a purtat straiele a două momente distincte. Unul de discurs în care aspectele educației au fost dezbătute și nu prea (cu promisiunea că întregul bilanț va fi trimis presei prin mail) și o a doua repriză care a fost cu dedicație pentru oamenii din spatele catedrelor și cei care ocupă funcțiile de inspectori școlari.
Reuniunea a început cu un moment umoristic oferit de președintele Consiliului Județean, Constantin Iacoban, care a părut a fi într-o dispoziție bună. Acesta i-a reamintit lui Ioan Nițică, șeful ISU, că într-o astfel de zi, la masa celor reprezentativi nu poate fi decât un „general”. De asemenea, „generalului” i-a transmis că dacă n-a ajuns medic se poate mulțumi și cu activitatea în agricultură, deoarece deține o grădină cu potențial. Chiar dacă glumițele dinaintea discursurilor s-au purtat între toți cei care au stat la masa fotografiată și filmată, prefectul a avut un discurs cât se poate de oficial, lipsit de prea multe grimase și cu obiective clare. Acelea de a readuce în atenția celor prezenți subiectul legat de credibilitate.
„Credibilitatea se câștigă extraordinar de greu și se pierde foarte, foarte ușor și se recâștigă prin efortul pe care dv, cu siguranță, vi-l imaginați cam care ar fi. Mă refer aici la un nefericit incident care a avut loc la bacalaureat, care trebuie privit cu toată responsabilitatea și căreia toți cei din sală trebuie să găsească o soluție ca lucruri de genul acesta să nu mai umbrească activitatea inspectoratului școlar pe viitor”, a precizat Angheluță. Oficialul nu a ezitat să transmită managerilor de școli că au responsabilitatea de a trage de mână primarii și reprezentanții Consiliilor Locale pentru remedierea problemelor, în special cele legate de lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare.
Paul Tablan, șeful Inspectoratului de Poliție, a recunoscut că se simte din nou scos la tablă, dar că, în același timp, și-a făcut lecțiile. Printre temele prezentate, Tablan a evidențiat faptul că un motiv de îngrijorare îl reprezintă nu mai puțin de 14 școli care nici măcar nu au gard împrejmuitor, în vreme ce o treime dintre unitățile de învățământ nu au nici paznici și nici nu sunt supravegheate video. La capitolul „dascăli cercetați” acesta a spus, cu mulțumire, că, anul trecut, au fost trecute pe acestă listă doar două persoane. Probabil, nu același lucru va putea spune la bilanțul de anul viitor.
Seria discursurilor a fost încheiată de cel numit unul dintre marii prieteni ai Inspectoratului Școlar, dr. Dan Morenciu, directorul Direcției de Sănătate Publică. Medicul a amintit doar despre buna colaborare pe care o are cu unitățile școlare.
De la masa celor care au cuvântat, deși avea plăcuță de prezentare, a lipsit Gabriel Ploscă, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ care n-a mai încăput din motive pur organizatorice. Nimeni nu a fost atent să-i aducă un scaun, însă a fost chemat după ce au plecat toate oficialitățile.
Runda a doua de dezbateri a stat sub semnul unei prezentări tehnice care, însă, nu a fost lipsită și de condimentele rezultate în urma dezastrelor, cu iz penal, de la bacalaureat și transferurile școlare.
„Anul școlar 2014-2015 a fost unul tumultos. A fost un an despre care cu toții o să ne amintim. Un an plin de activități deosebite, de rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare, dar trebuie să spunem că la desfășurarea evenimentelor au fost și câteva sincope. Chiar dacă imaginea inspectoratului a ieșit, cât de cât, șifonată din întâmplări mai mult sau mai puțin nefericite din viața noastră, singurul mod de a repara această imagine, de a o aduce la nivelul la care trebuie să fie imaginea unui inspectorat școlar este munca. Munca noastră cinstită, ceea ce trebuie să transmitem și elevilor noștri, celor cărora trebuie să le sădim în suflete credința că numai prin muncă cinstită pot reuși în viață.” – prof. Viorel Stan, șeful ISJ Neamț. (M. TEODOROF)
2 comentarii
in scolile din orase -cel putin in licee e seriozitate-profesorii isi fac treaba dar de ce domnule general lasati scolile de la sat sa scoata (…) pe banda?De ce nu faceti ordine?
Cu asa echipa-n frunte….. invatamantul nemtean va avea victorii …(!)… multe!!!