Despre munca și efortul celor însărcinați să vegheze la păstrarea zestrei minunate a județului Neamț care este Muntele Ceahlău, s-a scris și se va mai scrie câtă vreme va exista Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău. Despre ceilalți, care doar pretind a fi iubitori de natură, iubitori de Ceahlău, s-a scris mai puțin, deși poate ar fi trebuit să li se acorde o mai mare atenție, având în vedere că urmele lor sunt tot mai dese și mai vizibile pe cărările de munte, indiferent că vorbim de gunoaie, de panouri de informare vandalizate sau alte ”răni” pe care le provoacă muntelui sfânt al dacilor.
Unii iubesc cu adevărat Ceahlăul
”Nu ascundem faptul că mai sunt încă din aceia care își exprimă dragostea față de Ceahlău mai mult declarativ sau ascunși în spatele unor interese mai mult sau mai puțin transparente”, spune Cătălin Gavrilescu, directorul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău. ”Din fericire, Parcul Național Ceahlău este iubit și ocrotit de mult mai mulți, adevărați prieteni ai săi. Și, cum bine spune proverbul, prietenul la nevoie se cunoaște”, continuă acesta.
Dintre toți prietenii Ceahlăului, directorul PNC îi menționează întru început pe cei de la Clubul Eco-Turistic ”Dr. Gheorghe Iacomi”, din Piatra Neamț.
”Cei care și-au asumat răspunderea ca organizația lor, clubul de eco-turism, să poarte numele doctorului Gheorghe Iacomi, și-au asumat, totodată, și o mare responsabilitate, aceea de a păși pe urmele unuia dintre marii iubitori și cunoscători ai acestui munte magnific. I-am avut alături de noi în dese ocazii, ca pe unii care știu ce înseamnă Muntele Ceahlău. Ne-au fost sprijin și ajutor la nenumărate acțiuni întreprinse în Parcul Național Ceahlău”, spune directorul Cătălin Gavrilescu. ”Pentru noi, nu e ușor să avem oamenii noștri prezenți tot timpul în teren. Sunt 7 rangeri în cadrul Parcului și fiecare are în supraveghere o suprafață mai mare de 1.000 de hectare. Și nu vorbim aici de teren plan, pe care să-l poți supraveghea dintr-un foișor, doar uitându-te prin binoclu! Vorbim de teren extrem de accidentat, împădurit, unde se pot întâmpla multe lucruri, în același timp și în locuri diferite”, adaugă acesta.
Lipsa de educație ar trebui să doară
”Cel mai frecvent ne confruntăm cu lipsa de educație a unora. Aceștia sunt din ce în ce mai puțini la număr, însă este suficient ca unul să arunce un PET sau orice alt gunoi în drum, pentru a umbri bucuria celor care vin din urmă și vor să admire natura, nu resturile lăsate în cale de alții. Sunt și unii interesați să-și arate mușchii distrugând panourile de pe traseele tematice, fără să se gândească la faptul că, procedând astfel, îi lipsesc pe ceilalți călători, care reprezintă marea majoritate, de plăcerea de a se informa direct asupra ceea ce văd, asupra locurilor pe unde trec. Din fericire, așa cum spuneam, majoritari sunt cei care vin în parcul național din dorința de a se recrea, dar și din dorința de a fi de folos atunci când avem cea mai mare nevoie”, precizează directorul DA Parcul Național Ceahlău.
Cei de la CET ”Dr. Gheorghe Iacomi” fac parte din această categorie, a prietenilor. În urmă cu vreo lună, s-au adunat din nou pe munte, la poarta de intrare în Parcul Național, atrași de dragostea care-i animă față de frumusețea naturii. Deși vremea părea potrivnică, fapt confirmat mai târziu, au vrut să se alăture celor de la Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău. ”Cu câteva zile mai devreme, rangerii de la parc își făcusera treaba, igienizând traseele, însă vremea excelentă de la sfârșitul lui septembrie a atras mulți turiști. Printre aceștia, au fost și câțiva care au lăsat în urmă însemne ale trecerii lor «glorioase», demonstrând astfel puținul lor respect față de natură și semeni. A fost de lucru după ei. Alături de rangerii noștri, la acțiune au participat 26 de membri ai clubului «Dr. Gheorghe Iacomi», cărora li s-au adăugat și 10 voluntari, din Piatra Neamț, Târgu Neamț și chiar din Fălticeni!”, povestește Cătălin Gavrilescu.
”Îmbucurător este nu numai numărul mare al participanților, ci și vârsta celor care au venit”, completează Nicoleta Panoschi, directorul de imagine al clubului eco-turistic ”Dr. Gheorghe Iacomi”. Aceasta a explicat că, în această acțiune, adulților li s-au alăturat copii, unii chiar de 7-8 ani, adolescenți și chiar doi seniori ai muntelui, în vârstă de 60 și 65 de ani. ”Deși aproape imediat ce am început treaba a început să plouă, iar sus, pe platou, ploaia s-a transformat în lapoviță, iar vântul a bătut cu putere, nu ne-am lăsat învinși. Doar suntem oameni de munte…! Toți participanții au ajutat la igienizarea traseelor turistice Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Cabana Dochia, Izvorul Muntelui – Lutul Roșu – Cabana Dochia și Izvorul Muntelui – Stânca Dochiei – Jgheabul cu Hotar”, a explicat Nicoleta Panoschi. Deși recunoaște că nu a fost ușor, aceasta spune că nu vremea i-a ținut în loc pe iubitorii muntelui, ci mai deranjantă a fost lipsa de educație a unora. ”Altfel, traseele erau curate. Numai că, în ultimele zile frumoase de toamnă, unii au făcut mizerie și, mai mult decât atât, s-au antrenat aruncând PET-urile cât mai departe, lateral de potecă. Astfel, am fost obligați să ne părăsim poteca și să coborâm pentru a aduna mărturiile unor așa-ziși turiști. Pe lângă acțiunea de colectare a deșeurilor, i-am ajutat pe prietenii noștri de la Administrația Parcului Național să transporte 8 stâlpi din lemn și plăcuțele indicatoare, pentru reamenajarea traseelor tematice de pe Jgheabul cu Hotar și de la Cabana Fântânele la Cabana Dochia”, a mai spus Nicoleta Panoschi.
”Iată cum noi, cei de la parc, avem nenumărați prieteni cunoscuți și încă foarte mulți necunoscuți, care ne sar în ajutor când este nevoie. Le mulțumim sincer și chiar ne gândim să le oferim și diplome, ne gândim să instituim titlul de «Prieten credincios al Muntelui Ceahlău». Avem mulți prieteni, iubitori ai muntelui, la Piatra Neamț, la Iași, chiar la Onești, iar lor li se adaugă oamenii minunați, anonimi, veniți din toate colțurile țării sau de peste hotare, care bat cărările Muntelui Ceahlău, respectându-l și bucurându-se de priveliștile lui. Acestor iubitori ai muntelui le mulțumim. Celorlalți, care vor continua să arunce gunoaie sau să vandalizeze panourile de pe traseele tematice, le pregătim ceva cu totul și cu totul special: niște amenzi grase. Poate vor învăța ceva până la urmă…”, a încheiat directorul Cătălin Gavrilescu. (Mesagerul de Neamț)