La Piatra Neamț, s-a investit în stadion mai mult decât în orice altceva. Întotdeauna s-au găsit motive – echipa, mândria locală, model pentru restul țării, stadion european etc. În realitate, lucrurile stau mult mai simplu: echipa de fotbal a fost o imensă fabrică de bani, de toate nuanțele, de la albi la negri, cu mențiunea că, în malaxorul de la SC FC Ceahlăul SA, ultimii se transformau în albitură de cea mai bună calitate. Șmecherii care au gestionat clubul au învățat repede că banii vor veni atâta timp cât îi vor hrăni orgoliul de investitor lui Pinalti, omul care ținea echipa înainte să devină primar.
Sutele de miliarde băgate în infrastructură, atât cât sunt ele inventariate, sutele de miliarde băgate în club pentru cheltuieli și salarii ar fi trebuit să genereze, la Piatra Neamț, o emulație și să producă performanță. Rețeta a fost, însă, alta: conducători bogați, cu salarii babane, cu bani câștigați din decontări duble (dacă nu triple), protejați de o întreagă mafie, care, la rândul ei, beneficia de locuri, de favoare și chiar de bani din fotbal. Clubul a intrat în degringoladă în momentul când șmecherii de la conducere nu s-au mai putut baza pe influența și banii lui Gheorghe Ștefan. Și din momentul când au apărut informațiile despre deconturile fictive, iar Consiliul Județean Neamț nu a mai acceptat să fie jecmănit și mințit. Mai cu voie, mai fără voie, cu ghionturi de la Curtea de Conturi, Primăria Piatra Neamț, după tergiversările specifice instituției, s-a aliniat, și ea, curentului și a cerut înapoi banii pe care i-a dat și pentru care a primit, în schimb, minciuni sub formă de deconturi.
Pentru a justifica banii aruncați în gaura fără fund a societății care administra clubul, s-a încheiat un contract de societate civilă. Deși contrcatul a fost încălcat cu nonșalanță, SC FC Ceahlăul SA ocupă, în continuare, spațiile generoase de la stadion, pentru care nu plătește niciun leu, beneficiază de facilitățile de acolo, deși se află în litigiu cu Municipiul Piatra Neamț, care a fost mai mult decât generos în relația cu societatea respectivă. Pentru a vedea care este punctul de vedere al primăriei, i-am adresat câteva întrebări lui Dragoș Chitic, cel care acum are delegate atribuțiile primarului.
– Domnule primar, care mai este situația cu stadionul municipal? Toată lumea vede că acolo sunt probleme, că acționarul majoritar mai mult se ceartă, că a cerut ajutor pentru paza stadionului. Care este punctul de vedere al instituției pe care o conduceți?
- Stadionul reprezintă un obiectiv pe care îl monitoprizăm cu atenție. Există un contract pe care-l monitorizăm cu atenție și care este în termen…
– Cu clauze, multe din ele, încălcate…
- E un contract pe care l-am preluat, care a fost făcut la vremea respectivă, ăsta este! Pe noi ne interesează ca acel obiectiv să fie în folosul comunității. Adică, noi am venit, în anii anteriori, cu investiții ample într-un stadion modern și este rolul unei societăți comerciale cum este FC Ceahlăul, care are contract pentru acest stadion, să fie partener, în sensul de a desfășura activități sportive care să fie măcar la nivelul investiției de la stadion. În acest moment, din punctul meu de vedere, nu se întâmplă acest lucru. Bun, echipa a retrogradat… A mai retrogradat și altădată, și-a revenit, au mai fost perioade din acestea… Nu cred că faptul că este în divizia B reprezintă o problemă.
– Problema este ce se întâmplă acolo…
- Deocamdată, se joacă fotbal. Ei sunt înscriși în campionat, joacă meciuri… Repet, monitorizăm cu atenție, pentru că, dacă vom sesiza încălcări ale contractului, există și posibilitatea rezilierii acestuia de către municipalitate. Problema este la ei, la acea societatea comercială. Ei trebuie să găsească cea mai bună cale să-și desfășoare activitatea și nu mi se pare firesc ca ei să se adreseze tot municipalității pentru susținere financiară. Deci, eu cred că este nevoie de un parteneriat corect. Noi am pus la dispoziție o bază sportivă – gratuit, la urma urmei, pentru că nu se încasează bani, se plătesc utilitățile, se asigură întreținerea -, dar, totodată, e și rolul clubului să vină cu finanțare pentru susținerea echipei de fotbal. Adică nu putem ca noi să dăm totul – și baza sportivă, și banii pentru echipă… Nu, nu așa. Eu sunt foarte atent la lucrurile acestea și nu vă ascund că, atunci când a venit și a preluat clubul, domnul Massone a avut câteva întâlniri cu mine, în care i-am prezentat acest punct de vedere. Dumnealui a fost prezentat ca un investitor or, din câte știu eu, un investitor este o persoană care investește, care aduce bani. Inclusiv în DEX se spune asta. Or, acest lucru nu l-am simțit până în acest moment și așteptăm să vedem ce se întâmplă în continuare, iar orice variantă este posibilă.
Știu că în Piatra Neamț sunt oameni care iubesc fotbalul. Mi-aș dori ca echipa fanion a județului Neamț să fie una care să realizeze performanțe, să readucă spectatorii la meci, pentru că, vreau să vă spun că te duci la stadion, are 20.000 de locuri și vezi 200-300 de spectatori… Este nefiresc lucrul acesta! Și asta se întâmplă în primul rând pentru că echipa nu joacă fotbal. În echipă trebuie investiți bani. Sunt oameni inclusiv în Piatra Neamț dispuși să finanțeze echipa, eu îi cunosc, dar trebuie să vadă că banii pe care ei îi dau se duc acolo unde trebuie…
– Că nu există șmecherie…
- Deocamdată, este în analiză. Eu vreau să vă spun că am urmărit cu mare interes dacă echipa se înscrie în campionat, erau chiar semne de întrebare. Dacă nu s-ar fi înscris în campionat, eram dispuși să luăm niște măsuri de reziliere a contractului. Acum sunt în campionat, haideți să vedem ce se întâmplă în continuare. Dar vreau să vă spun foarte ferm acest punct de vedere, al meu: am venit cu baza sportivă, ei trebuie să vină cu banii pentru susținerea echipei.
– Recuperarea banilor de la SC FC Ceahlăul (pentru decontările duble – n.red.) în ce stadiu se află? A fost vreun termen până acum?
- Din câte știu eu, nu a fost, dar este deschisă procedura în instanță pentru recuperarea acelor sume de bani, așa cum e cazul pentru toți cei care au datorii față de primărie.
De ce nu își preia primăria stadionul în administrare?
Este, din punctul nostru de vedere, o întrebare firească. Dacă tu, primărie, ai un asemenea complex sportiv, cu o mulțime de spații care pot fi folosite în diferite modalități, este, practic, o crimă să le lași la mâna unor oameni care dovedesc că nu se pricep la gospodărirea lor. În acest moment, este și o obligație, a Primăriei și a Consiliului Local, să recupereze ce se mai poate recupera. Dacă Sala Polivalentă este administrată de Locativ Serv, de nu s-ar putea administra și stadionul, loc unde se pot organiza inclusiv evenimente artistice? De ce nu ar putea să se organizeze aici conferințe, întâlniri de afaceri, întreceri sportive școlare, concerte mari, cu nume consacrate, care să aducă public? Și multe alte lucruri… După cum, la fel, multe spații ar putea fi închiriate. Pentru că sunt ale orașului și nu trebuie să ajungă exact pe mâna celor care au contribuit la distrugerea clubului. Contractul de societate civilă a fost încălcat de atâtea ori încât rezilierea lui nu ar fi decât o chestiune de voință. Iar falsa idee că ar dispărea fotbalul la Piatra Neamț dacă s-ar întâmpla acest lucru este susținută doar de cei interesați să mai mulgă ceva de pe urma fotbalului. O curățenie generală, urmată de investiții raționale la nivel de copii și juniori, cu răbdarea necesară unui asemenea proces, cu alungarea pseudo-antrenorilor și păstrarea celor ce au dovedit profesionalism și dragoste față de meserie ar relansa acest sport în Piatra Neamț. Și ar aduce și spectatori în tribune.
Valentin BĂLĂNESCU