La începutul anului, realizam un interviu cu Dragoș Chitic, primar interimar la Piatra Neamț, un oraș în care fiecare investiție a costat mult mai mult decât era necesar, în care 2015 a venit cu probleme de o gravitate extremă pentru municipalitate. Datorii, investiții finanțate nefericit, bani aruncați, la propriu, constituie portofoliul unei primării unde scadențele vin una după alta în acest an. După rectificarea de buget, am realuat firul discuției, pentru a vedea, acolo unde este cazul, ce pași s-au făcut înainte. Sau înapoi. În postarea de astăzi despre litigiul cu E.ON.
Politică sau administrație
– Domnule primar, o primă întrebare: câtă politică este, în acest moment, în actul administrativ de la Primărie?
- Eu doresc să fie 100% administrație și-mi doresc din tot sufletul lucrul acesta, nelăsând politicul să se implice în niciun fel în administrație. Odată ce am intrat pe ușa primăriei, lăsăm politica deoparte și facem administrație. Eu, cel puțin, și colegii mei din conducere facem doar administrație.
– Același lucru se întâmplă și la nivelul Consiliului Local, unde consilierii provin de pe liste de partid? Evident, am nevoie de percepția dvs. de șef al executivului…
- Nu, consiliul local este format din grupuri politice, care, în general, conțin consilieri disciplinați, care respectă decizia grupului politic. Da, pot să confirm, sunt hotări ale consiliului local care sunt uneori tratate politic, îndeosebi din zona stângă a politicii, dar e doar o excepție, nu și o regulă.
– Se poate un exemplu?
- Da, vă dau un exemplu recent, despre care am mai vorbit: aprobarea documentației și a caietului de sarcini pentru parcările publice cu plată. Eu consider că a fost politizată, ceea ce nu a fost în regulă, dar, prin discuții, prin negocieri, s-a căzut la o formulă corectă și aici chiar vreau să insist. Dorința mea este ca municipiul Piatra Neamț să obțină cât mai mulți bani din contractele de concesiune, iar acestea să fie corecte din ambele părți, să ducă la îndeplinirea unor servicii de calitate, dar să nu ducă la creșterea tarifelor plătite de populație. Redevența trebuie calculată foarte bine și, important, ceea ce aprobam noi, în Consiliul Local, nu era redevența ce urma să se plătească primăriei, era doar valoarea de pornire la o licitație. Exemplul cel mai clar este al parcărilor de reședință, de acum câteva luni, unde s-a plecat de la 25% și s-a ajuns la 40%, ceea ce este bine.
– Care ar putea fi efectele sociale ale unor redevențe mărite?
- Să nu uităm că tarifele sunt stabilite tot de Consiliul Local. Exemplul de la Parking este relevant. Firma nu a cerut mărirea tarifului, și-a rezolvat problemele în interiorul ei, prin revederea schemei de personal, prin ajustări ale unor contracte etc.
19.400.000 de lei penalități fără vinovați
– În interviul de la începutul anului, spuneați că datoriile municipalității sunt suportabile pentru un oraș ca Piatra Neamț, cu condiția să fie eșalonate pe o perioadă mai mare de timp. Atunci făcea vâlvă cazul E-On, un caz dureros pentru municipiu, prin consecințe. Care este, în acest moment, situația, ce s-a întâmplat, ce s-a plătit, ce eforturi s-au făcut?
- Datoriile Primăriei este clar că nu-mi convin, mi-aș fi dorit să avem mult mai mulți bani la dispoziție, pentru a rezolva lucrurile din oraș. Totodată, nu vreau să cad într-o capcană practicată de politicieni, că trebuie să dăm vina pe greaua moștenire. Noi trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt. Am ieșit de fiecare dată în public și am explicat cum s-a ajuns în această situație, pentru fiecare datorie în parte, și cum s-au făcut aceste datorii. Cum spuneam, plecăm de la o realitate existentă: sunt datorii de achitat, care ne încurcă în ceea ce vrem să facem, dar nu înseamnă că ne dăm bătuți. Politica noastră este de a gestiona foarte bine banii existenți, de a-i cheltui exact acolo unde este mai mare nevoie și anul 2015 a demonstrat că se pot face lucruri importante în oraș chiar și cu bani puțini. Important este ca aceste datorii să fie cunoscute și eșalonate la plată, astfel încât primăria să poată funcționa în continuare. La sfârșitul lui 2014, așa cum ne amintim cu toții, problema E-On a lovit ca un trăsnet asupra Primăriei. Ea a fost lăsată nerezolvată nepermis de mult, a venit peste noi exact în momentul când am preluat mandatul de primar interimar. Am tratat-o cu atenție deosebită și s-a demostrat că, prin implicare, prin negocieri, prin deschidere, se poate găsi o soluție. Eu zic că am reușit să eliminăm riscul unui blocaj financiar, realizând o eșalonare avantajoasă și suportabilă pentru municipiul Piatra Neamț, reușind chiar ca, din suma totală, să reducem suma pe care ar fi trebuit să o plătim…
– …din penalități…
- În principal din penalități, de altfel legale și prevăzute în contracte, în legislația existentă în România. A fost o negociere destul de dură, în 3 etape. Repet, cred că a fost un succes și am convenit cu E-On să plătim această sumă într-o variantă suportabilă pentru Primăria Piatra Neamț.
– Ne puteți da niște amănunte, mai ales cu privire la ce s-a plătit anul acesta și la eșalonare?
- Vă spun foarte exact. Noi am plătit în două tranșe, în luna mai, cred, și în august, suma de bază – 11,6 milioane lei – și, din septembrie, începe plata eșalonată a penalităților, în 36 de rate lunare. Este vorba de 19.400.000 de lei, care vot fi plătiți în rate lunare de câte 540.000 de lei. În anul 2018, sperăm să stingem datorie către E-On. Prin această eșalonare, au dispărut riscurile de dinainte, există documente semnate de ambele părți. Practic, nu mai există riscul să ne blocăm activitatea.
– Acum, dacă știm sumele care trebuie plătite, dacă ne uităm la cele 4 milioane de euro penalități, ce va face primăria împotriva celor vinovați, pentru recuperarea debitelor?
- Bun, nu știu dacă putem găsi neapărat niște vinovați, pentru că, atât timp cât Consiliul Local a fost de acord cu încasarea acestor sume, Direcția Taxe și Impozite a aplicat hotărârea de Consiliu Local, este greu de estimat… dar ce vreau eu să vă spun că societatea E-On s-a îndreptat atât asupra Primăriei, cât și împotriva persoanelor care au încasat aceste sume.
– Decizia judecătorilor a fost de plată în solidar…
- Da, cei vinovați au plătit și plătesc în continuare, pentru că sunt procese câștigate de E-On, procese definitive, și li se oprește maximum 1/3 din venituri, așa cum prevede legea.
– Deci putem consideră că acești bani, de la penalități, au fost o greșeală strategică?
- Nu știu, mi-e greu să spun. Eu nu eram aici, în primărie, în momentul când s-au încasat banii, nu știu cum s-a gândit la momentul respectiv, dar, din punctul meu de vedere, a fost o greșeală. Evident că oricine poate greși, dar ar fi trebuit reparată din timp și nu se ajungea la aceste penalități.
(Valentin BĂLĂNESCU)
= VA URMA =