Președintele Consiliului Județean Neamț a făcut o analiză a ultimului trimestru rămas din acest an, pentru a prezenta modul de cheltuire a banilor publici – lucru firesc, spune Constantin Iacoban, pentru orice autoritate publică respectabilă, care administrează fonduri publice -, dar și pentru a sublinia direcțiile prioritare pentru județ, domeniile în care s-au demarat, s-au continuat și sunt pe cale să se finalizeze proiecte. S-au desprins, din analiza șefului CJ Neamț, cu grad principal de prioritate Sănătatea, drumurile și proiectele de anvergură începute în județ.
”Am cerut mai mulți bani pentru drumurile județene”
Din inventarul făcut după toate lucrările executate pe drumuri în acest an, au rămas 6 DJ-uri încă în ”suferință”. Pentru cele șase drumuri județene, președintele Constantin Iacoban a solicitat suplimentare de buget, de 5,5 milioane de lei. ”Au nevoie de intervenții”, a explicat șeful Consiliului Județean, adăugând că sursa de finanțare este deja cunoscuta Ordonanță 28, via Ministerul Dezvoltării Regionale. ”Condiția este să folosim banii până la sfârșitul acestui an. Este vorba despre modernizarea DJ 155G Bodești – Cârligi (6,2 km), modernizarea DJ 156C Tazlău – Casa de Copii (3,09 km), a drumului județean 157 Podoleni – Negritești (aproximativ 9 km), modernizarea DJ 157A Dulcești – Talpa (7,96 km), a drumului DJ 155B Bodești – Urecheni (6 km) și a drumului județean 157A Dulcești – Talpa (încă 12 km). Sunt sigur că până la sfârșitul anului vom termina treaba pe Tazlău. Drupo va asigura indicatoarele rutiere și toate vor fi montate în locurile unde se justifică, nu unde vor unii, prin fața magazinelor sau în fața caselor lor. Am încredere că vom primi acești bani și vom putea să-i cheltuim până la sfârșitul anului, ca să îndeplinim astfel și condiția pusă de minister”, a declarat Constantin Iacoban.
Investiții la Spital: corectitudinea duce la economisire
Președintele Consiliului Județean a anunțat că au început alocările pentru investițiile de renovare și modernizare a secției Pediatrie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Lucrarea se ridică la 14,61 milioane de lei, iar Ministerul Sănătății a alocat deja un milion, pentru demararea procedurilor. Aici se adaugă și contribuția proprie a județului, în valoare de un milion de lei, tot anul acesta. ”Sperăm să înaintăm cât mai repede cu lucrările, pentru că ni s-a promis că ni se vor vira banii în funcție de cum avem nevoie, iar interesul nostru este de a avea finanțarea, pentru a putea oferi condiții europene copiilor care sunt internați la Secția de Pediatrie de la Piatra Neamț”, a precizat Constantin Iacoban. În cazul lucrărilor la Pediatrie, acesta spune că proiectul se derulează pe parcursul a 24 de luni, iar lucrările vor fi destul de dificile, fiindcă nu pot fi mutați copiii internați, dar și-a exprimat speranța că Pediatria va fi un succes, la finalul celor doi ani.
Constantin Iacoban a precizat, totodată, că s-a rezolvat problema cu Unitatea de Primiri Urgențe, unde exista, la un moment dat, riscul să se piardă un milion de lei, finanțare pentru modernizare, din cauza neîncadrării în termenul impus pentru organizarea licitației, stabilit pentru 10 decembrie: ”Ministerul Sănătății a alocat un milion de lei, dar am fi avut numai 57 de zile la dispoziție pentru a organiza licitația și pentru a desemna câștigătorul, firma care să se ocupe de lucrări. Pentru că nu vrem să pierdem acești bani, am discutat cu cei de la Minister și, pentru că nu s-a putut prelungi termenul, am primit promisiunea că vom primi finanțarea la începutul anului viitor, când va fi și timpul necesar organizării licitației”.
Modernizarea SJU Piatra Neamț este un proiect de anvergură, care include nu doar reparații capitale și reorganizarea spațiului la Urgențe, ci și reparații și reabilitarea blocurilor operatorii, un lift la Medicină Legală, plus amenajarea unui heliport în curtea spitalului județean, pentru a facilita accesul elicopterului SMURD și activitatea medicală. Și aici termenul de realizare este tot de doi ani.
Președintele Iacoban spune că n-ar trebui să fie impedimente majore, câtă vreme finanțarea este asigurată și procedurile se derulează corect. Pe acest considerent, șeful CJ Neamț a dat exemplul aparaturii medicale, în valoare de 1,879 milioane de lei (24 de aparate medicale moderne), care a intrat în dotarea spitalului județean, dar și al instalației de incendiu, unde, prin licitație, s-a reușit economisirea a aproximativ jumătate din sumă: ”S-a finalizat lucrarea privind instalația de incendiu, unde, vreau să vă spun, au fost ofertanți chiar și cu 600.000 de lei, dar în final s-a făcut lucrarea cu mai puțin de jumătate, respectiv 297.000 de lei. Desigur, s-a lăsat cu supărări, dar pentru noi e important că am făcut lucrarea și am reușit să facem și economie, de bani, nu de calitate”.
Proiecte aproape de punctul terminus
Pe ultima sută de metri a lui 2015, se apropie de finalizare alte proiecte de importanță majoră pentru județul Neamț. Unul este cel privind reabilitarea și modernizarea fostului Centru Școlar de Educație Incluzivă Ștefan cel Mare, actualmente liceu tehnologic, singura unitate din județ care se adresează elevilor cu nevoi speciale din Neamț și unde, prin proiectul CJ Neamț, s-a dorit reabilitarea și modernizarea școlii, a cantinei și internatului, construirea unei săli de sport și a două terenuri de recreere în aer liber, înlocuirea centralei termice și amenajarea accesului pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.
Alt proiect care se va încheia în curând este cel pe gunoaie. Constantin Iacoban a anunțat că s-au grăbit lucrările la stația de transfer de la Tașca și acestea sunt aproape încheiate: ”Sperăm ca lucrările de la Tașca să se termine cât mai curând posibil. Este un proiect important pentru județ și, cu cât se termină mai repede, cu atât poate deveni operațional la capacitate maximă, așa cum este prevăzut”.
După cea mai recentă actualizare, însușită de plenul consiliului, proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț se ridică la aproape 151 de milioane de lei.
Festivalul de Teatru: ”Vă spun sincer că n-am putut face rost de o invitație”
Constantin Iacoban a ținut să sublinieze importanța reluării Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț. După absența din calendarul cultural național, anul acesta Teatrul Tineretului a reușit să organizeze ediția a XXVII-a, chiar dacă ”la nivel de avarie”, după cum descria directorul Liviu Timuș. Început pe 11 octombrie, festivalul TT s-a dovedit a fi un succes dacă se iau în considerare rezervările și biletele ”sold out”, dar, mai ales, prezențele notabile, atât în cadrul concursului, cât și în afara lui. ”Vă spun sincer, eu n-am putut face rost de invitație! Chiar cu tristețe trebuie să recunosc că, la câteva din spectacole, n-am putut face rost de bilet. Dar asta e bine. Eu o să mă descurc, voi merge la câteva reprezentații. Este foarte important că am reluat festivalul, care este o emblemă pentru județul Neamț. Când am discutat cu cei de la teatru, prin primăvară, nu erau foarte determinați, erau ușor descurajați de greutăți, dar am insistat, am făcut demersuri, am alocat finanțare, au mai intervenit și sponsorizările și, iată, festivalul s-a organizat, totuși. Noi am prevăzut bugetul încă din iarnă, un estimat de 518.000 de lei, din care am alocat până acum 350.000 de lei. E bine că s-a reluat tradiția, e bine că putem crea evenimente bune în oraș, că și-așa orașul are destule pierderi, de la industria care a cam plecat și din cauza lipsei marilor investiții”, a declarat Constantin Iacoban.