În organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, luni, 26 octombrie, la Căminul Cultural din Borca, ora 12, va avea loc lansarea celei mai noi cărți scrise de profesorul Gheorghe Țigău, „Valori și destine din Borca – Neamț”, lucrare apărută de curând la Editura „NONA”.
Deși de pământ din Rucăr (Argeș), profesorul Țigău s-a îndrăgostit iremediabil de plaiurile nemțene, de „codri seculari și pajiști înmiresmate.” Timp de șapte ani și jumătate a predat cursuri de limbă română la Liceul din Borca (instituție la care a deținut și funcția de director adjunct). Ocazie tocmai bună pentru a cunoaște, de a se apropia și a empatiza cu oamenii locului. „Oieri, plutași, lucrători ai pădurii, vânători, pescari, meșteșugari, lăutari, rapsozi, intelectuali și oficialități.” Pe care îi apreciază a fi „gospodari tot unu și unu”.
Pentru că „mi-e dor neîncetat de Borca, de locuri și de oamenii fără seamăn”, profesorul Gheorghe Țigău cuprinde în cartea sa o seamă de portrete ale unor oameni frumoși. La suflet. Este caracteristica comună a personajelor cuprinse în cele aproape patru sute de pagini. Pe calea lecturii, cititorul se întâlnește cu ingineri, economiști, preoți, militari de carieră, învățători, filozofi, profesori, istorici, actori, cercetători, arhitecți-restauratori, poeți, chimiști.
În loc de concluzie, autorul se destăinuie: „revin adesea acolo, pentru a mă revigora trupește și sufletește, dar și pentru osteneala de a mă înălța moral.”
Profesorul Gheorghe Țigău este autorul a mai multor lucrări apărute în decursul timpului, dintre care se disting „Floarea de fragă și șoimul” (alături de profesoara Ermina Dobreanu), „Lecturi pastelate” (ambele la Editura „NONA”), „La fântână, la izvor”, „La pârâul Dorului”, „Monografia Liceului «Mihail Sadoveanu», Borca”.